Curăţarea trotuarelor – responsabilitatea cetăţenilor

Odată cu venirea iernii şi mai ales a zăpezii, fiecare cetăţean are obligaţia de a curăţa zăpada şi gheaţa de pe trotuare, din faţa imobilelor în care locuiesc ori îşi desfăşoară activitatea şi chiar de pe acoperişuri. Obligaţia se aplică atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice, singura diferenţă fiind amenzile, care nu sunt deloc mici.
Primăria municipiului Reghin, prin Serviciul Poliţiei Locale a început deja controalele în acest sens, avertizând deocamdată verbal, cetăţenii. În cazul în care aceste obligaţii nu sunt respectate, se va recurge la amendarea celor care nu se conformează.
În această perioadă în care au loc ninsori abundente, proprietarii sunt obligaţi să asigure curăţarea trotuarelor de zăpadă şi gheaţă şi de asemenea să desfunde rigolele, şanţurile ori de câte ori este necesar.
Aceste prevederi sunt cuprinse în hotărârea de Consiliu Local nr.15 din 1992 republicată. Tot acolo se mai precizează că zăpada şi gheaţa se va depozita la 30 de cm de bordură, asta pentru că mulţi cetăţeni îndepărtează zăpada de pe trotuare până la mijlocul străzii.
Amenzile sunt destul de mari, pentru persoanele fizice amenzile sunt cuprinse între 300 şi 500 de lei, iar pentru persoanele juridice între 500 şi 1000 de lei.
„Poliţia Locală a început să mobilizeze cetăţenii să cureţe zăpada pentru că de la an la an, unele persoane mai uită această obligaţie. Până în acest moment, nu am aplicat nicio sancţiune contravenţională în acest sens. Am dat avertismente verbale, iar cetăţenii au răspuns prompt la solicitările noastre de a ieşi şi a îndepărta zăpada.
De asemenea acoperişurile, terasele, balcoanele vor fi curăţate de zăpadă şi de ţurţurii de gheaţă, iar gurile de scurgeri se vor desfunda ori de câte ori este necesar. Am avut în anii trecuţi cazuri în care ţurţurii erau enormi, fiind un real pericol pentru cetăţenii care treceau prin zona respectivă. În zona centrală, unde sunt clădiri mari şi nu se poate interveni, se sună la 112 şi unitatea de pompieri vine şi îndepărtează aceşti ţurţuri” a declarat Vasile Marian, Șef Serviciu Poliția Locală Reghin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*