
Flori la castelul care vindecă din Ozd
Castelul Pekry-Radák din Ozd, comuna Bichiş judeţul Mureş a fost construit, conform wikipedia, în anul 1732. Domeniul castelului a fost concesionat Fundaţiei „Bonus Pastor” în 1997, ce continuă proiectele de revitalizare. Grânarul este restaurat cu anumite modificări necesare şi transformat în centru de terapie pentru persoanele ce suferă de diverse forme de dependenţă.
Un monument istoric, care astăzi se află în avansată stare de degradare, dar care are acum şansa de a renaşte şi a-şi arăta adevărata frumuseţe în urma implicării designerului florist, Cristina Moldovan. Din dragoste pentru România, designerul florist, Cristina Moldovan a demarat un proiect inedit, intitulat Flori la Castel, prin care se doreşte ca mai multe edificii din ţară, uitate ori mai puţin cunoscute, să fie reabilitate. Dar mai multe detalii aflăm de la Cristina Moldovan.

Rep.: Flori la Castel… Un proiect inedit, o iniţiativă lăudabilă. Care este scopul acestui proiect şi cum a luat naştere această idee?
Cristina Moldovan: Flori la Castel este o promovare inedită, emoțională a patrimoniului material aflat în suferință. Cum România deține, din păcate foarte multe castele, conace și cetăți necunoscute, aflate în degradare și părăsire, proiectul își propune să le identifice și încerce ca, prin filme artistice de scurt metraj, să le facă cunoscute poveștile și personajele are au trăit în ele. Toate poveștile sunt cu accent pe design-ul floral creat de mine, deoarece florile, oriunde s-ar afla ele, aduc viață și emoție, culoare și sentimente. Castelele părăsite sunt îmbrăcate în flori pentru a readuce la viață o zi din gloria lor de altădată, dar și pentru a conștientiza contrastul dintre splendoare și dezolare.
Flori la Castel înseamnă o promovare turistică, culturală și turistică a României, iar obiectivul final al episoadelor este acela ca, dincolo de popularizarea unor castele prea puțin cunoscute, să și găsim modalități concrete de a le ajută să iasă din starea critică în care se află.
Ideea acestui proiect s-a născut în pandemie și este expresia artistică a unei echipe de artiști cu suflet, dispuși să dăruiască din munca lor pentru România.
Rep.: Primele 3 episoade sunt disponibile deja în mediul online. Cum au prins publicului până în momentul de faţă? Se văd rezultate?
C.M.: Publicul a primit cu un entuziasm aproape neașteptat primul episod, ceea ce a impulsionat echipa ca în mai puțin de 6 luni să lanseze toate cele trei episoade: Flori la Castelul Calendar, Flori la Castelul din Carpați și Flori la Castelul care vindecă.
Sute de comentarii apreciative, distribuiri masive, apariții mediatice generoase au confirmat că acest proiect umple un gol, pe care oamenii nici măcar nu îl conștientizau anterior.
Începând cu episodul 2, episoadele au fost subtitrate în limba engleză pentru a trece și de granițele României, iar ultimul episod are și o variantă subtitrată în maghiară. Ne dorim ca inclusiv străinii să înțeleagă că România are multe comori nedescoperite și că forme de ajutor pot veni inclusiv din alte țări.
Rep.: Documentare, muncă de teren, filmare… Sunt activităţi care nu se fac de pe o zi pe alta. Plus, cu siguranţă o echipă întreagă, care depune efort pentru acest proiect. Cât durează munca până când povestea unui edificiu ajunge într-un final să fie adusă în faţa publicului?
C.M.: Castelele se aleg din punct de vedere arhitectural, grad de degradare, accesibilitate pentru filmare și istoria sau legenda care se află în jurul lor. Documentarea durează și săptămâni de zile și se face în paralel cu documentarea următoarelor episoade. Când documentarea se încheie, realizez scenariul și textul de voce, constituim echipa de actori și organizăm toată logistica necesară zilelor de filmare. Aparte de tot acest proces, în cadrul filmului creez tot ceea ce înseamnă design floral și coordonez întreg procesul de filmare și editare.
Episoadele sunt filmate cu camere de sol și cu dronă, și sunt fotografiate, obținând materiale brute generoase, ore întregi de muncă din care, la final, alegem să prezentăm 5-10 minute în materialele finale.
Echipa permanentă de artiști care realizează proiectul este alcătuită din: Echipa fotografică Fotomihai (Andreea & Ionuț Mihai), filmare sol & dronă Andrei Ganea, editare Mihai Grosu, concept, scenariu, text, voce, design floral Cristina Moldovan, suport tehnic Florin Moldovan, dar și foarte mulți parteneri precum Nobilier, Margo, Cristina Ilieș, Elena Burnichi, Mihaela Tuleș, Style-Up, 6AM Ceremony Brașov și mulți alți parteneri de suflet.
Munca efectivă pentru realizarea unui singur episod durează minim 3 săptămâni și este intensă, asumată și poartă în ea o bucurie greu de descris în cuvinte.
Rep.: În curtea acestui castel se află un centru de reabilitare, iar unul dintre cei „vindecaţi” aici, are şi el o poveste impresionantă. Despre ce este vorba?
C.M.: Centrul de reabilitare a fost dezvoltat în fostul hambar al castelului și se dedică adicțiilor grave: alcool, droguri, jocuri de noroc.
Povestea prezentată în film este una reală, contemporană, a unei persoane care astăzi are 40 de ani, Zsolt. Pe fondul unei copilării nefericite, a unei familii alcoolice, a dramelor trăite în familie, această persoană, în ziua în care împlinea 19 ani, stând la masă cu cineva care îl bătea când era copil și pe fondul consumului excesiv de alcool, într-o bătaie 1 la 1, acea persoană a fost ucisă. Zsolt a primit 16 ani de închisoare, a efectuat 11 și a fost eliberat în 2010, când avea 30 de ani. Din păcate, descumpănit de modul în care îl primise societatea, stigmatizat de ea, Zsolt s-a reîntors la băutură și a mai rătăcit câțiva ani așa… Apoi, cineva l-a îndrumat să meargă în curtea castelului de la Ozd, la centrul de terapie pentru a se vindeca. A încercat de 4 ori să parcurgă programul complet de vindecare și abia a patra oară a reușit, ajutat de medici, psihologi, asistenți, foști alcoolici vindecați și, cel mai important, de credință. De câțiva ani a depășit complet dependența de alcool, s-a și calificat ca bucătar și este bucătarul centrului de terapie, îngrijește castelul și se implică activ în vindecarea pacienților care intră în centru. Are în prezent 40 de ani și urmează să se căsătorească.

Rep.: Când a fost ultima dată acest castel folosit?
C.M: Castelul a găzduit ani de zile voluntarii veniți din străinătate care au lucrat la exteriorul lui. Datorită lor, castelul este pe jumătate tencuit. Totodată, castelul a găzduit și tabere de creație pentru copii însă, din cauza degradării lui masive, nu a mai putut îndeplini această funcție. El este închis, dar deschis la cerere, pentru turiștii care doresc să îl viziteze. Persoanele responsabile de castel pot fi găsite la centrul de terapie (clădirea galbenă), aflată în apropierea castelului.
Rep.: Prima mână de ajutor dată acestui castel pentru reabilitarea lui au fost lucrările de reparaţie la acoperiş… Dar restul castelului are nevoie de lucrări ample pentru a putea fi renovat complet…
De câţi bani este nevoie şi cum pot ajuta cei interesaţi la susţinerea acestui proiect, în special castelul din Ozd?
C.M.: Refacerea completă a acoperișului a însemnat o investiție de sute de mii de euro strânși de Fundația Bonus Pastor din donații.
Castelul are nevoie de 5.000.000 euro pentru a fi reparat complet. Dacă 3.000.000 de oameni ar dona 1,5 euro, această sumă ar fi realizabilă fără să fie un mare sacrificiu pentru cel care donează.
Tocmai de aceea, acest episod – Flori la Castelul care vindecă – https://florilacastel.ro/flori-la-castelul-care-vindeca/ este important să ajungă la cât mai multe persoane care pot ajuta.
Pentru donații, persoane fizice sau juridice
RON: RO83 RZBR 0000 0600 0314 4997
EUR: RO65 RZBR 0000 0600 0314 5030
Titular cont: Fundația Bonus Pastor
CUI: 8599151
www.bonuspastor.ro
https://www.facebook.com/bonuspastor.ro