Canalizarea şi introducerea gazului, prioritate în comuna Hodac

După alegerile din 26 septembrie, Iacob Valentin a preluat mandatul de primar după o pauză de patru ani. Invitat la emisiunea „Alesul la Raport” de la postul regional de televiziune Ardeal TV, Iacob Valentin a declarat că „A fost o campanie electorală atipică din pricina coronavirusului, motiv pentru care ne-am axat foarte mult pe mediul online, pe facebook. Am revenit după patru ani de pauză, deoarece multă lume din comuna Hodac a solicitat acest lucru. Am încercat şi se pare că a fost cu succes.

Acum patru ani, în 2016, când am lăsat mandatul, erau începute câteva proiecte pentru modernizări de drumuri, inclusiv bani în buget pentru un kilometru şi jumătate de asfalt, despre care tare m-am mirat că nu s-au demarat lucrările până anul trecut. Concret, anul trecut a început să se mişte ceva pe proiectele rămase în derulare”.

Canalizarea, o prioritate

Un lucru care lipseşte în comuna Hodac este canalizarea, motiv pentru care, primarul Iacob Valentin, îşi doreşte foarte mult să rezolve această problemă la nivel de comună, însă e conştient că acest proiect este unul amplu, care nu se poate rezolva peste noapte.
„Pe partea de canalizare, eram înscrişi în Master Planul judeţean, la ADI Aqua Invest. Au trecut încă patru ani şi nu s-a mişcat nimic. Aici cred că dacă o să fie fonduri europene în imediata perioadă, suntem nevoiţi să accesăm fonduri ori individual, ori în asociere cu comuna Gurghiu şi să realizăm sistemul de canalizare în comună pentru că este o mare problemă acest aspect. Din 2013 – 2014 erau promisiuni că banii sunt veniţi şi trebuie doar cheltuiţi, că sunt în faza de licitaţie, ca să aflu acum, că după încă 4 ani cât nu am fost primar, se află tot în faza de proiectare. Nu s-a schimbat absolut nimic!
Putem lua exemplul comunei Ibăneşti, care a ieşit din asociaţie şi a mers pe proiect individual şi uitaţi-vă că se lucrează la canalizare şi sunt cetăţeni care sunt deja racordaţi la canalizare. Putem ieşi, dar să fim siguri că avem o altă sursă de finanţare. Vrem să demarăm realizarea sistemului de canalizare în comuna Hodac. Nu se va termina în aceşti patru ani de mandat pentru că e o lucrare mare, iar comuna e întinsă pe mulţi kilometri” a precizat Iacob Valentin.
De la vechea conducere a preluat un proiect de mansardare şi modernizare la şcoala din Toaca, unde contractul este semnat pentru proiectare şi execuţie. „Finanţare avem de la PNDL fiind vorba despre 37 de miliarde lei vechi. S-a început proiectarea imediat după ce am preluat mandatul. Mai avem tot prin PNDL un drum în lucru pentru asfaltare, Hodac – Dubişte, care o să fie foarte circulat după ce va fi dat în folosinţă. Se va asfalta în primăvara anului viitor când timpul se mai încălzeşte şi ne permite să demarăm astfel de lucrări.
Mai sunt aproximativ 12 kilometri de drumuri neasfaltate. Este pregătit pentru asta un studiu DALI şi cum găsim o sursă de finanţare să putem depunde proiecte pentru a realiza şi aceste lucrări de asfaltare. Practic sunt nişte bucăţele, 500 m, 800 m, dar cumulate sunt aproximativ 12 km, care trebuie făcute pentru că suntem în secolul XXI şi la toată casa este cel puţin o maşină, şi-atunci cetăţeanul are nevoie. Plus că un drum asfaltat nu necesită an de an cheltuieli de întreţinere. Sunt de 11 ani drumuri asfaltate şi nu a mişcat nimic, nici o groapă, asta atât timp cât sunt lucrare corect, sunt lucrări de calitate” a adăugat primarul Iacob Valentin.

Gazul pe agenda de lucru

Introducerea gazului în comună este o altă prioritate şi proiect mare pe agenda de lucru a primarului Iacob Valentin. „Suntem în faza de a aduna semnături pentru introducerea gazului în comuna Hodac. Avem nevoie de o mie de semnături din care sunt adunate peste 800. Până în data de 17 decembrie e data limită de depunere a proiectului. Este vorba despre un proiect prin Ministerul Fondurilor Europene, Programul Operaţional de Infrastructură Mare, unde avem şanse mari de a fi finanţaţi. Acest proiect nu obligă cetăţenii la nicio cheltuială pentru că lucrarea ajunge până la limita de proprietate, unde vine contorul. Inclusiv partea de branşare este suportată în cadrul proiectului. Este păcat să nu te branşezi dacă totul e gratis” spune Iacob Valentin, primarul comunei Hodac.
În acest an, cetăţenii comunei Hodac nu vor putea beneficia de lemn de foc din pădurea comunală, primarul comunei Hodac, precizând faptul că „Din păcate, cetăţenii vin la primărie să întrebe de lemne de foc, dar nu există nicio partidă din pădurea comunală, care să fii fost marcată cu destinaţia lemn pentru foc. Fiind primar de foarte scurt timp, nu am mai avut timp să şi marcăm, să şi facem un contract cu o firmă de exploatare care să scoată lemnul la drum şi să facă metri ster. Aşa că în acest an, fiecare se descurcă pe cont propriu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*