Vass József – un tânăr care vrea să facă din pasiunea lui o meserie

Vass József are 24 de ani. Locuieşte în satul Glăjărie aflat pe frumoasa Vale a Gurghiului. Provine dintr-o familie de oameni talentaţi, recunoscută pentru cioplitul în piatră şi lemn.

Jozsef duce tradiţia mai departe, dacă putem spune asta, fiind pasionat de tot ceea ce înseamnă arte şi meserii. Este pasionat de fotografie şi pictură şi surprinde în lucrările lui cele mai frumoase trăsături ale omului, dar şi peisaje superbe.

 v.j.

Pe lângă toate acestea, gravează manual pe sticlă şi a făcut pentru familia sa un ceas din materiale reciclabile, folosindu-se de un vinil vechi, ceas care acum se află la loc de cinste pe perete, în casa lor. Tot ce ştie, a reuşit să înveţe în mod auto didact.

Tinerii care îşi găsesc un rost în viaţă şi nu-şi risipesc tinereţea pe evenimente şi lucruri   care nu le fac cinste sunt de apreciat.

Jozsef nu este un tânăr care să frecventeze anturajele care l-ar putea pune într-o lumină proastă, nu bea, nu fumează. Dă dovadă de simplitate şi bun simţ şi oferă respect celor din jur.

 

„Când ţin aparatul în mână şi fotografiez mă simt ca un zeu”

 

Vass József a intrat în lumea pasionaţilor de fotografie cu imagini care surprind peisaje, iar în ultimii ani s-a axat mult pe ceea ce înseamnă fotografie de portret şi modă.

„Nu sunt singurul din família mea care are talent. Tati sculpteză în lemn și în piatră şi desenează foarte frumos. Din cauza pandemiei, nu prea găsesc un job ca fotograf, aşa că m-am hotărât că, până lucrurile se vor regla şi voi putea să-mi deschid o firmă în domeniu, voi lucra la firma fratelui meu în domeniul construcţiilor. Sunt pasionat de tot ce înseamnă artă. Cu arta fotografiei am luat primul contact în anul 2010 şi da, pot spune că a fost iubire la prima vedere. Pe lângă fotografie desenez, pictez, cânt la chitară şi recent am început să scriu o carte în limba maghiara” îmi mărturiseşte Vass József.

„Pentru mine, fotografia este ceva special pentru că atunci când ţin aparatul în mână şi fotografiez mă simt ca un zeu” îmi spune Jozsef, care este de părere că un fotograf trebuie să aibă înainte de toate foarte multă răbdare.

„Eu am o personalitate introvertită, dar am deschidere spre cei din jurul meu. E o mare dilemă, nu ştiu dacă e în regulă sau nu, dar eu pentru fiecare expoziție pe care am făcut-o, am dat o bucăţică din sufletul meu. Un fotograf trebuie să fie 100% acolo, implicat trup şi suflet atunci când lucrează” adaugă Jozsef.

Întrebat dacă se poate obţine o fotografie bună şi cu un simplu telefon, Jozsef spune că „sigur că se poate, doar că nu oricine reuşeşte asta. Uneori, prima întrebare pe care o primesc de la cei interesaţi de serviciile mele foto este „ce cameră ai, câţi megapixeli are”. Sincer, de multe ori poţi să ai cel mai performant aparat, dar să faci cu el fotografii nereuşite. Cel mai important lucru cred că este cel care ţine aparatul ori telefonul în mână, fotograful. Eu nu am un aparat de ultimă generaţie, dar nici nu-mi doresc deocamdată. Momentan, am un aparat semi profesionist din gama Canon, dar dacă vreodată ar fi să-mi iau ceva de calitate, cred că aş alege un 5D mark III sau mark IV” mărturiseşte Vass József.

Vass József era hotărât ca în acest an, pentru a se perfecţiona în domeniul fotografiei să urmeze cursurile unui master learning în Cluj Napoca, dar din cauza virusului şi a restricţiilor a amânat momentul. „După ce o să am diploma în mână îmi doresc să-mi deschid un studio foto” spune Vass József, privind în viitor.

Pandemia a dat peste cap planurile multora dintre noi şi a afectat multe domenii, în special cel al evenimentelor, aici fiind vorba atât de restaurantele unde se organizau diferite petreceri, cât şi de solişti şi fotografi, DJ etc. Şi dacă evenimente pe care să le fotografieze nu mai sunt, a început în timpul liber să picteze mai intens, mai ales în perioada de autoizolare. „În primăvară când am fost nevoiţi să stăm acasă nu am avut nimic de lucru ca fotograf aşa că am cumpărat pânză, vopsele şi tot ce a fost necesar pentru pictură și m-am apucat de treabă. Prima pictură pe care am realizat-o, reprezintă o balerină, dansând într-o noapte de iarnă, pe gheaţă” a declarat Vass József.  Îşi pune căştile pe urechi, dă drumul la muzică şi îşi dă frâu liber imaginaţiei, făcând şi pensula să danseze pe pânză.

Câteva dintre fotografiile lui pot fi văzute pe pagina de facebook Vass József – G Art photography sau pe instagram @vassjozsefphoto, dar şi pe 500xp.com, care este un portal dedicat pasionaţilor de fotografie.

124776927_652925828729235_3270586898173414214_nv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*