Reuşită extraordinară a medicilor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

O echipă mixtă de medici din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – chirurgie plastică, chirurgie pediatrică, ortopedie pediatrică şi ATI pediatrie – coordonată de Dr. Dorin Dorobanţu, şeful Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, au realizat o intervenţie complexă de salvare a piciorului unei fetiţe de 9 ani, prin reconstruirea acestuia după un traumatism prin strivire-avulsie  (smulgere) extensivă tegumentară şi de părţi moi.

 

În data de 05.09.2020 s-a internat, prin transfer de la Baia Mare, o fetiţă de 9 ani cu  politraumatism prin accident rutier.

Fetiţa era cu bicicleta când a ieşit în faţa unui camion.

Cazul a ajuns la Târgu Mureş, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, la 24 de ore de la accident, după ce, iniţial, pacienta a fost internată la Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, unde au fost curăţate parţial plăgile, dar s-a solicitat transferul pacientei la Târgu Mureş pentru că la Baia Mare nu aveau posibilitatea de a trata cazul în complexitatea lui.

Pacienta prezenta fractură de femur cuminutivă bilaterală, asociată pe membrul inferior drept, cu un traumatism prin strivire-avulsie extensivă tegumentară şi de părţi moi, dezmănuşare circulară coapse şi gambe şi dezorganizarea musculaturii la nivelul gambei. De asemenea, prezenta fractură claviculară dreptă fără indicaţie operatorie, fractură de coloană cervicală amielică, avulsie (Separare prin ruptura sau smulgere a unei formatiuni anatomice) parţială pavilion auricular drept şi parţial scalp regiune temporo-parietală dreaptă, multiple alte plăgi şi dermabraziuni intens poluate.

Având în vedere vârsta şi leziunile pacientei, după o minimă pregătire preoperatorie s-a intrat în sala de operaţie în echipă mixtă chirurgie plastică, chirurgie pediatrică şi ortopedie pediatrică, cu suportul medicilor de gardă de pe linia ATI pediatrie, intervenţie care a durat aproximativ 7 ore.

Existând un risc vital în urma traumatismului, echipa medicală a trebuit să ia o decizie extrem de dificilă referitoare la reconstrucţia membrului inferior drept sau amputaţia aceastuia, din cauza gravităţii leziunilor şi a riscului vital semnificativ reprezentat de intervenţia reconstructivă pe membru inferior drept.

În urma evaluării, echipa medicală a decis păstrarea membrului inferior şi efectuarea intervenţiilor necesare de reconstruire a acestuia.

Astfel, s-a efectuat în urgenţă intervenţia de osteosinteză femur bilateral, acoperirea defectelor de părţi moi cu lambouri musculare translate şi rotate şi a defectelor tegumentare prin reaplicarea lamboului tegumentar avulsionat după prelucrarea acestuia ca grefă de piele liberă toată grăsimea.

De asemenea, s-au prelucrat celelalte plăgi, avulsia de pavilion auricular, plaga de scalp şi plăgile poluate.

Evoluţia ulterioară a fost dificilă, dar lent favorabilă. Membrul inferior drept a mai necesitat intervenţii succesive de revizie de plagă, aplicare de pansament cu presiune negativă şi încă două etape de grefare cutanată.

Tot acest tratament a fost efectuat în continuare de către echipa mixtă chirurgie plastică şi chirurgie pediatrică şi cu susţinerea funcţiilor vitale ale pacientei în terapie intensivă pediatrică.

Toate manevrele de pansament s-au efectuat sub anestezie generală pentru a scădea la minim suferinţa pacientei.

In data de 12 octombrie 2020, echipa medicala a realizat primul pansament fără anestezie generală, discutand cu pacienta şi cu mama acesteia, despre situaţia piciorului şi problemele existente, urmând ca aceasta să fie îndrumată spre recuperare medicală şi fizio-kinetoterapie, asociate cu asistenţă psihologică pentru depăşirea traumei psihice, cu reevaluări ulterioare chirurgicale, dacă va fi necesar.

 

Echipa medicală coordonată de Dr. Dorin Dorobanţu, atât în urgenţă, cât şi ulterior:

  • Urgenţă ATI – Dr. Ionuţ Branea, dr. Codrin Bucur, iar terapia ulterioară şi anesteziile în evaluări au fost efectuate de Compartimentul ATI pediatrie coordonat de dna. Dr. Simona Marinescu;
  • Florin Patraulea, medic primar Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică;
  • Derzsi Zoltan, medic specialist Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică;
  • Radu Prişcă, medic specialist Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică;
  • Georgeta Cif, medic specialist Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă;
  • Cristian Vintilă, medic rezident Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă.

 

De altfel, aceasta nu este singura reuşită medicală în această perioadă extrem de dificilă creată de pandemia COVID-19.

La începutul lunii septembrie, tot în cadrul Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă s-a efectuat o intervenţie de replantare antebraţ drept unui pacient, în urma unui accident industrial. Intervenţia a fost un succes, pacientul fiind externat după două săptămâni, urmând a fi monitorizat în continuare în vederea continuării tratamentului reconstructiv şi de recuperare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*