Doar un ibăștean

Liniștea și răcoarea înserării se coboară peste dealurile domoale din Dulcea. Ascunsă în iarba înaltă, deasupra livezii de nuci, o căprioară își ridică repede capul și ascultă. Băiețelul deschide larg ochii negri și își duce arătătorul la gură în semn de „șșșș”. E tăcere deplină, nimic nu deranjează căprioara pe care, în lumina apusului, o privesc nemișcați un om mare care ține de mânuță pe unul mic, de-o șchioapă.

 

Dan Vasile Dumitru a fost întotdeauna strâns legat de locurile natale, de sat, de oameni, de natura Văii Gurghiului, pe care i-o arată acum nepotului său, Tudor, într-una din plimbările pe care le fac împreună pe dealuri.

 

Un ibăștean ca toți ibăștenii

dan vasile dumitru 3S-a născut și a crescut în Dulcea, apoi pe Blidireasa, la poalele Pietrei Tisieului. A mers, ca orice om de pe aici, la fân, la uricuit, a bătut locurile, a muncit, și-a ajutat mama. A venit și momentul în care a trebuit să se despartă de casă, dar a păstrat legătura cu locurile natale, pasiunea pentru natură, de unde și înclinația spre tot ceea ce înseamnă științele naturii. În anii de liceu, făcut la chimie industrială, în Sibiu, era fascinat de experimente și de reacțiile dintre elemente, iar fizica a fost o pasiune constantă.
A lucrat o perioadă la fabrica de bere din Reghin, dar a dorit să studieze mai departe și a dat examen la Facultatea de Matematică-Fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, unde a fost admis printre primii (al zecelea din 510 concurenți pe 75 de locuri). A practicat orientarea turistică și a participat la concursuri, devenind organizator de competiții pe Centrul Universitar Iași. Ulterior, în calitate de primar al comunei, a adus acest sport și în Ibănești, a realizat hărți pentru orientare turistică  și a organizat concursuri în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Mureș. A absolvit facultatea printre primii, cu o lucrare de licență din electronică, o altă pasiune, pentru care a construit un detector de sunete pentru depistarea fisurilor din conductele de apă.

„Pământul trebuie lucrat”

IMG-3724
În timpul facultății, a cunoscut-o pe cea care i-a devenit soție, Ingrid, și împreună au două fiice, Lavinia (licențiată în Electronică și Telecomunicații) și Laura (licențiată în Contabilitate și Economia Turismului), iar de cinci ani, nepoțelul Tudor le umple viața de bucurie și mândrie (vorbește deja, pe lângă română, germană și engleză). În momentele libere, îi place să lucreze în cele două solarii de legume de lângă casă, la vița de vie de soi nobil, pusă pe mai multe rânduri de spalieri metalici, să facă toate lucrările necesare îngrijirii pomilor, să-i vadă crescând, dezvoltându-se, mărindu-și coronamentul, și petrece ore bune în livada de nuci pe care a plantat-o pe un teren rămas de la mama lui. „Pământul, cât îl ai , atâta trebuie lucrat – dacă îl lași pustiu, nu e bine” spune Dan Vasile Dumitru

Profesor de matematică

Profesor la Podu’ Runcului, la Isticeu și apoi la Gurghiu, a încercat să le transmită și elevilor lui pasiunea pentru matematică și fizică, să-i facă să-și pună întrebări și să le alimenteze curiozitatea. Să-i motiveze și, în același timp, să-i facă să fie uniți. După anii de la catedră, a candidat la alegerile locale. Era în anul 2000 și, de atunci, ibăștenii l-au reales. În același an, a început cursurile Facultații de Administrație Publică (2000-2005), a urmat un masterat în aceeași specializare, și apoi cursurile Facultății de Drept – toate la Universitatea „Petru Maior”, din Târgu-Mureș.

Comunitate și credință

Și-a păstrat neclintită credința de-a lungul anilor și mănăstirea de la Lăpușna este pentru el unul dintre cele mai dragi locuri din comună, încărcat de spiritualitate și cu o energie aparte, care are și o semnificație personală deosebită, pentru că acolo a fost cununia religioasă a fiicei lui, Lavinia. A sprijinit și ajutat lucrările de renovare de la mănăstire, proiectele lăcașelor de cult din comună și participarea parohiei Ibănești Pădure într-un proiect filantropic național, care a însemnat realizarea de icoane pe sticlă și de volume de poezii scrise de elevi, prin vânzarea cărora s-au obținut fonduri pentru ajutorarea unor familii nevoiașe. A participat la deschiderea expoziției de icoane și s-a numărat printre cei care au cumpărat câte o icoană – a ales una cu Fecioara Maria și pruncul Iisus în brațe.

În slujba cetățenilor

Proiectele de dezvoltare și accesarea repetată de fonduri, europene și guvernamentale, au avut un impact major asupra comunei. Piatra cubică de pe drumul județean a fost înlocuită cu asfalt, în centrul comunei a fost amenajat un parc cochet și bine întreținut, la Căminul Cultural din Dulcea, un teren de sport și locuri de joacă pentru copii de-a lungul întregii comune. Au fost montate sute de indicatoare cu numere de casă, necesare pe străzile și străduțele întortocheate. Pe lângă acestea, vin și proiectele mari, care vizează infrastructura: drumurile asfaltate se adună, canalizarea se extinde constant, a fost introdusă apa curentă, a fost realizat un proiect de aducțiune de apă, s-au achiziționat utilaje performante de lucru, căminele culturale vor intra într-un amplu proiect de modernizare. În plus, se fac investiții an de an în școli, care sunt acum dotate și modernizate. Exigențele oamenilor sunt – așa cum trebuie să fie – în creștere, cu ibăștenii nu există „merge și așa” sau „este suficient”. În ultimul timp, sunt tot mai mulți producători locali, cu certificate de producător, inițiative locale și afaceri apărute prin accesarea de fonduri europene.

Ibăneștiu-i fruntea

Ibănești reprezintă România în organizația europeană a comunelor (Charter of European Rural Communities, formată din câte o localitate rurală din fiecare țară membră a Uniunii Europene), încă din 2007, de la intrarea României în UE. Invitația a venit la recomandarea Asociației Comunelor din România, (Dan este președinte al filialei județene Mureș) și de atunci, de mai multe ori pe an, delegații de locuitori ai comunei participă la schimburi de experiență în țările membre. De asemenea, Ibănești a organizat și găzduit două întâlniri europene, în anii 2012 și 2017.
Vara aceasta, Ibăneștiul a fost pus pe harta Via Transilvanica, un traseu turistic și cultural de 950 de kilometri, care leagă Putna de Drobeta Turnu Severin, un prilej de descoperire la pas și de promovare a naturii și a locurilor pe care le străbate. Dan Vasile Dumitru a participat la stabilirea traseului, a lucrat personal la montarea celor 19 borne, inițiatorii proiectului salutând public faptul că aici lucrurile s-au întâmplat “într-un timp absolut record”. A achiziționat o bornă, contribuind astfel la continuarea proiectului și la realizarea unui kilometru de traseu.

Ibăneștiul unit

Anul acesta a fost unul dificil, cu greutăți și provocări, un adevărat test de solidaritate pentru comunitate, în întregul ei. Dar a fost și o perioadă în care a văzut, cu speranță, tinerii implicându-se, făcând voluntariat, arătând că le pasă de casă și de comunitate. A simțit viu și pregnant că pumnul acesta de oameni din Ibănești, blânzi și cumpătați, dar neînduplecați și puternici, este mai închegat ca oricând. Și lucrul acesta contează cel mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*