Controale la Ocoalele Silvice din Judeţul Mureş

Astăzi demarează acțiunea de control privind neregulile sesizate în activitatea Direcției Silvice Mureș și Ocoalelor Silvice din subordinea acesteia.

Sub coordonarea Corpului de Control al Ministrului, mai multe echipe formate din inspectori silvici de la gărzile forestiere din țară vor verifica activitatea ocoalelor silvice din jurisdicția DS Mureș.

În paralel, Garda Forestieră Brașov își continuă investigația proprie asupra neregulilor sesizate. Din acest motiv, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, se află astăzi în județul Mureș

 

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis în data de 13 august, un comunicat de presă pe care-l redăm mai jos:

„Verificări ale Corpului de Control al ministrului la Direcția Silvică Mureș

Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public, dar și a sesizărilor primite la MMAP privind nereguli în activitatea Direcției Silvice Mureș, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe a decis trimiterea Corpului de Control și a echipei de Audit a instituției pentru verificări amănunțite. Cele două instituții de control vor înlocui acțiunile de verificare demarate de Direcția Silvică Mureș la Ocolul Silvic Gurghiu. Mai mult, Corpul de Control al ministrului împreună cu echipa de audit din cadrul MMAP vor verifica activitatea întregii Direcții Silvice Mureș, cât și a celor 10 Ocoale Silvice din subordinea acesteia (ocoalele Luduș, Tg. Mureș, Reghin, Gurghiu, Fâncel, Răstolița, Lunca Bradului, Sovata, Târnăveni și Sighișoara).

„Vrem să avem un control echidistant și imparțial. Există suspiciuni rezonabile că un control realizat de subordonații aceleiași instituții să nu ajungă la concluzii obiective. Suntem la curent cu neregulile identificate în fondul forestier administrat de Direcția Silvică Mureș și am acționat în consecință. În prima parte a acestui an, în urma primirii mai multor sesizări, atât de la personalul silvic, cât și de la avertizori de integritate, a fost demarată o serie de controale simultane, derulate de inspectorii Gărzii Forestiere Brașov. Verificările au vizat activitatea OS Gurghiu. Unele din aceste controale au fost finalizate, fiind aplicate sancțiuni silvice și întocmite dosare, care au fost înaintate instituțiilor abilitate. Suntem angajați prin toate metodele pentru a-i descoperi și pedepsi pe cei care se află în spatele rețelelor de tăieri neautorizate și transport ilegal de material lemnos. Orice sesizare care ne conduce spre aceste rețele trebuie imediat verificată. Acestea trebuie să dispară pentru totdeauna! Doar atunci vom putea spune că fenomenul tăierilor ilegale a fost stopat în România. Rămânem fermi pe poziții în această luptă și aplicăm mai multe tactici: de la sisteme digitalizate de supraveghere în timp real a pădurii, la susținerea înăspririi pedepselor pentru cei care încalcă legea, până la urmărirea sesizărilor care ne conduc spre cei care sunt în spatele acestor ilegalități”, declară Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.”

sursa foto: pixabay.com

padure

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*