Autobuz hibrid scos la testare în Reghin

Pe străzile Municipiului Reghin şi-a făcut loc în aceste zile un autobuz hibrid, fiind scos în teste timp de două săptămâni, autobuz care a fost pus la dispoziţie de SC Solaris Bus & Coach Romania S.R.L. 

Este vorba despre proiectul „Asigurarea mobilității în Municipiul Reghin, județul Mureș” finanțat prin Programul REGIO, Axa Prioritară 3, prin care Municipiul Reghin urmează să achiziţioneze zece autobuze hibrid. Valoarea totală a proiectului este de 31.709.344 lei.

autobuz hibrid

Este un autobuz de 12 metri, cu podeaua coborâtă, dotat cu sistem de monitorizare pasageri, aer condiționat, plus alte facilități, senzori pentru călători, rampă pentru persoane cu dizabilități. Am fost în teste personal pe străzile din Reghin și mi s-a părut ok acest model de autobuz. Un autobuz hibrid are mai multe beneficii decât unul clasic sau electric, în primul rând în ceea ce priveşte poluarea. Este vorba de norma de poluare Euro 6, consumul redus cu cel puțin 20 % față de un motor diesel normal”, spune Dan Antoniu Pop, reprezentant SC Solaris Bus & Coach Romania S.R.L.

autobuz hibrid 6

Primarul Maria Precup a testat noul mijloc de transport în comun

autobuz hibrid 3

Marţi, 4 august, primarul Municipiului Reghin, Maria Precup s-a alăturat reprezentului SC Solaris Bus & Coach Romania S.R.L pentru a testa autobuzul hibrid pe străzile municipiului.

Este un pas pe care îl așteptăm de 30 de ani, cel puţin. Niciodată nu am crezut că vom ajunge la un astfel de moment. Este o mare satisfacție pentru noi, deoarece municipiul Reghin avea nevoie de această schimbare în traficul din oraş, mai ales că zona industrială este una destul de populată, iar numărul de autoturisme în Reghin este impresionant de mare, ceea ce determină o poluare nefastă pentru noi. Prin achiziționarea acestor autobuze hibrid, cu multe dotări necesare sper să convingem mai multă lume să renunțe la mașinile proprii și să folosească transportul în comun. Este o investiție binevenită, mai ales că în Reghin de mai mulți ani, transportul este gratuit pentru elevi, studenți și persoanele vâstice, indiferent de venituri, ceea ce înseamnă un mare avantaj pentru cei care beneficiază de acest mod de a se deplasa. Ținând cont de faptul că orașul este într-o continuă dezvoltare, mai ales că așteptăm să deschidem și Piața Agroalimentară, care va fi un reper pentru toți locuitorii municipiului Reghin, iar pentru asigurarea transportului în comun va fi un avantaj, astfel încât toți să beneficieze de acest mod de aprovizionare alimentară și nu numai.

Ne gândim să modificăm programul orar, dar şi rutele de operare, să cuprindem toate zonele municipiului Reghin, mai ales că în planul de Mobilitate urbană este inclusă zona industrială pentru modernizarea străzilor Salcâmilor, Axente Sever, Ierbușului și Câmpului pentru care suntem în procesul de licitaţie.

Vorbeam cu cei de la RAGCL care administrează transportul în municipiu, astfel încât să-i putem ajuta și pe cei din zonele limitrofe Reghinului, cum a fost înainte, respectiv comunele de lângă Reghin, Suseni, Solovăstru, Breaza și Petelea care doresc foarte mult să se schimbe modul de transport în comun, mai precis trecerea de la microbuze la autobuze supramoderne, orarul, dar şi costul ar fi unul mai mic.

Urmează să facem o licitație, iar domnii de la „Solaris” au fost extraordinar de amabili și ne-au pus la dispoziție acest autobuz pentru o perioadă de două săptămâni, timp în care va fi testat, să vedem dacă este adaptabil reliefului municipiului Reghin, ținând cont că este un oraș cu străzi întortochiate și destul de înguste, cu un relief în pantă, să vedem dacă se pot face toate traseele pe care noi ni le dorim.

Sunt mai mult decât impresionată de această primă călătorie, mai ales că eu am lucrat în cadrul serviciului de gospodărie comunală, știu ce autobuze avem, nici nu-mi vine să cred că în Reghin vom avea astfel de autobuze. Promit că și eu voi fi unul din călătorii fideli acestui mijloc de transport.” a declarat primarul Municipiului Reghin, Maria Precup.

autobuz hibrid 4

Autobuzele noi le vor înlocui pe cele vechi

În acest moment, RAGCL Reghin deţine şapte autobuze funcţionale, dar care odată cu achiziţionarea celor hibrid, vor fi înlocuite, cele vechi rămânând doar de rezervă. ”Ne bucurăm de această investiţie în primul rând pentru confortul cetăţenilor oraşului. Pentru a nu mai suna telefonul pe motiv că s-a stricat autobuzul şi nu mai putem face ruta. Cetăţenii s-ar putea folosi mai mult de mijloacele de transport în comun, precum în oraşele mari. Mi-am dorit foarte mult, nu aş fi crezut, dar uite că azi-mâine vom avea autobuze hibrid în oraş. După calculele noastre am avea o economie de 25% la motorină, ceea ce ar însemna şi un beneficiu pentru înteprindere. Avem șoferi destul de tineri, care s-ar adapta repede condusului acestor autobuze.” a precizat Adela Portik, directorul RAGCL.

O dată cu introducerea acestor autobuze hibrid va fi integrat și sistemul de e-ticketing.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*