Sânzâienele – sărbătorite la Muzeul Etnografic din Reghin

An de an în data de 24 iunie sărbătorim Sânzâienele şi odată cu ele Ziua Universală a Iei. În acest an, Muzeul Etnografic “Anton Badea” din Reghin a marcat această zi printr-un eveniment mai restrâns la care a invitat publicul interesat să facă o plimbare prin curtea muzeului, să viziteze căsuţele şi să împletească coroniţe.

SANZAIENE

“Această sărbătoare are loc undeva la mijlocul verii şi coincide cu finalizarea recoltelor şi pregătirea pentru recoltare. Este o sărbătoare foarte veche care are rădăcini într-un cult închinat zeităţii solare, care odată cu apariţia agriculturii a căpătat valenţe agrare. Este o sărbătoare de pe vremea când oamenii credeau în mituri şi exista credinţa că plantele şi semănăturile au suflet. Noi în fiecare an marcăm această zi. Este un dublu motiv de a sărbători pentru că este şi ziua Universală a Iei. Anul acesta, din cauza vremurilor pe care le străbatem cu toţii, ne-am gândit la un program la care să avem întâlniri mai restrânse, aşa că am invitat oamenii în intervalul orar 10.00 – 17.00 la muzeu. Împletim coroniţe, se pot vizita căsuţele” a declarat Roxana Man, directorul Muzeului Etnografic “Anton Badea” din Reghin.
Cei care au vizitat muzeul au putut admira şi o expoziţie de picturi cu tematică tradiţia. “Pictorii care le-au pictat au fost acum doi ani de Sânzâiene, când am desfăşurat proiectul « Tradiţii pe Pânză » şi de atunci am rămas cu 17 tablouri care au intrat în patrimoniul muzeului şi pe care în fiecare an de Sânzâiene le scoatem pentru a le promova” a menţionat Roxana Man.

Tradiţia trebuie dusă mai
departe

emilia sorlea pietris

Emilia Sorlea din Pietriş – comuna Deda a fost prezentă la Muzeul Etnografic unde a povestit despre obiceiurile din tinereţe. “Eu m-am măritat de tânără, la 15 ani. În familia în care am ajuns era o femeie bătrână, care ne-a învăţat toate obiceiurile. Ea ne spunea că în ajunul de Sânzâiene se fac coroniţe din flori de sânzâiene, care se aruncau pe casă. Bunica ne spunea că la care-i pică coroniţa de pe casă, acela moare. Eh… da’ de câte ori a picat (coroniţa n.r.) şi uite că n-am murit. Şi-apoi se puneau coroniţe la grajd să ferească animalele, la grădinuţă să nu vină furtuna, vreme grea, să nu strice ce am pus în pământ. În ziua de Sânzâiene, fetele tinere duceau flori şi la biserică, şi-apoi îşi puneau coroniţele pe cap, punându-şi dorinţe să vină drăguţul, să vină peţitorii.
Ar fi foarte bine ca tradiţiile să se păstreze şi să se ducă mai departe, că dacă se uită tradiţiile şi portul popular nu mai suntem români adevăraţi. Ar fi foarte bine să înveţe şi tinerii cum se fac anumite lucruri, ce a fost mai demult. Trebuie să înveţe pentru că noi, generaţia mea, ne-om duce şi o să vină timpul să înveţe şi nu mai au de la cine” mărturiseşte Emilia Sorlea.

SANZAIENE LA MUZEU SANZAIENE MUZEU 7sanzaiene muzeu 5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*