Prepeliţele lui Holi o afacere de familie pentru un stil de viaţă sănătos

După ce au apărut copiii în familia lor, soţii Holircă au început să fie mai atenţi la ceea ce mănâncă, la produsele pe care le pun pe masă celor mici. Interesaţi de produse naturale au ajuns să se îndrăgostească de gustul ouălor de prepeliţă, asta după ce au primit câteva în dar. De aici şi până la a creşte prepeliţe a fost doar un mic pas. Acum „Prepeliţele lui Holi” au devenit brand la nivel local, iar cei interesaţi de elementele nutritive oferite de ouăle de prepeliţă le solicită tot mai des produsele.

anabela 5

Rep.: Cum şi când a început totul?
Anabella Holircă: Când erau fetele mici am primit în dar câteva oua. Fetele le-au mâncat cu plăcere și au mai cerut, așa că am început să căutam un producător în zonă, noi fiind adepții susținerii economiei locale. Din păcate am găsit doar lângă Cluj și era prea departe să ne aprovizionăm, așa că am decis să ne creștem propriile prepelițe.

Rep.: Şi uite aşa s-a transformat într-o afacere în care e implicată toată familia…
A.H.: Fetele ne ajută la adunat și ambalat, eu mă ocup de partea de preluare a comenzilor și Claudiu este cel ce duce greul, ca să spun așa, el fiind cel care se ocupă de hrana prepelițelor, curățenie grijă și distribuția ouălor.

Rep.: Aţi învăţat din mers ori v-aţi documentat bine înainte?
A.H: Am învățat, am studiat mult și am fost sprijiniți de domnul de la care am luat primele ouă pentru incubat. Dar multe le-am învățat pe propria piele pentru că sunt păsări sensibile, au nevoie de multe condiții ca să fie totul bine.
Noi suntem de părere că orice problemă nu face decât să ne facă mai puternici și să ne învețe o lecție, așa că am luat fiecare provocare ca o oportunitate de a ne dezvolta.

Rep.: Cu câte prepeliţe aţi pornit şi câte aveţi în momentul de faţă?
A.H.: Am început cu un incubator ținut în dormitorul de la apartament, cu câteva păsări și am ajuns la aproximativ 200… Numărul lor variază și loturile le schimbăm periodic pentru a menține productivitatea. După o vârstă îmbătrânesc și nu se mai ouă, așa că ne asigurăm mereu să fie de vârsta potrivită.

Rep.: Aţi întâmpinat greutăţi pe parcurs?
A.H.: Greutăți au fost multe, dar am reușit să le depășim. Au fost situații când am pierdut sute de ouă în incubator din cauza fluctuațiilor de tensiune și a penelor de curent, prepelițe omorâte de dihor și nevăstuici, situații imprevizibile.

Rep.: Unde le distribuiţi? Doar pe bază de comandă?
A.H.: Prea puțină lume ne caută acasă așa că preferăm să preluăm comenzi și să le ducem noi direct la clienți, fie în Reghin, fie în Târgu-Mureș.

Rep.: Creşteţi prepeliţe doar pentru ouă ori şi pentru carne?
A.H.: Ouăle sunt mereu, carne ocazional. Creștem și tăiem doar cocoșii, atunci când ajung la maturitate.

Rep.: Au nevoie de îngrijire specială?
A.H.: Fiind crescute în captivitate și-au pierdut abilitatea de a cloci, așa că ne bazăm pe incubatoare. Sunt sensibile încă de când eclozează, au nevoie de temperatură constantă, apă proaspătă și liniște! Zgomotele bruște și puternice le sperie și asta duce la moartea lor, de asta am ales un loc liniștit, cu temperatură relativ constantă, vara nu prea cald, iarna au căldură, și un radio ce difuzează muzică în surdină pentru a masca zgomotele din exterior.

Rep.: V-aţi gândit la accesarea de fonduri? Să vă extindeţi?
A.H.: “Prepelițele lui Holi” a fost mereu o mică crescătorie de familie. Dacă ne-am extinde nu am reuși să menținem standardul de acum şi-anume să le creștem cu hrană curată, fără medicamente, hormoni și altele pentru că noi suntem angajați cu normă întreagă. Extinderea și presiunea respectării unor norme nu ne-ar permite să facem ceea ce ne-am dorit de la bun început. Prepelițele lui Holi s-au născut în ideea de a oferi și altor familii din ceea ce avem noi mai bun, astfel încât și alți copii să crească cu ouă “de casă”.

anabela 4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*