Continuă investiţiile în Municipiul Reghin
Conducerea Primăriei Municipiului Reghin continuă proiectele începute, deşi este o perioadă dificilă, acest an fiind unul cu grele încercări pentru administraţiile locale. Despre toate aceste lucrări aflate în derulare am stat de vorbă cu primarul municipiului Reghin, Maria Precup.
Rep.: Cum v-a prins situaţia de urgenţă?
M.P.: Am fost foarte inspiraţi şi am luat măsurile necesare înainte de a fi impuse, iar asta ne-a ajutat foarte mult în a gestiona lucrurile în municipiul Reghin, dar am avut noroc şi cu instituţiile foarte implicate, care au colaborat foarte bine pentru prevenirea şi controlul acestei stări de urgenţă. Trebuie să le mulţumesc şi cetăţenilor municipiului Reghin, care au înţeles şi s-au conformat chiar dacă nu a fost o plăcere să se autoizoleze şi să nu circule. Cetăţenii fiind foarte conştiincioşi, realişti şi prevăzători nu am avut abateri, scandaluri, totul fiind sub control. Aşadar au lucrat bine atât instituţiile care sunt răspunzătoare de aceste măsuri pe care le-am implementat, cât şi cetăţenii care nu au dat dovată de răzvrătire sau de nerespectare a măsurilor luate.
Nu am fost deloc zgârciţi în a folosi resursele financiare pentru a lua toate măsurile de prevenire şi combatere pentru tot ce a fost nevoie pentru municipiul Reghin şi pentru toate instituţiile din subordine şi nu numai.
Am oferit sprijin pentru aproape 380 de scări de bloc, am dezinfectat toate străzile şi trotuarele, toate interioarele de la instituţii şi nu numai. Dezinfecţia străzilor am făcut-o fără nicio restricţie. Măcar să fim împăcaţi că am făcut maximul şi nu suntem noi cei care am generat un necaz care putea fi prevenit.
Rep.: În toată perioada stării de urgenţă în Municipiul Reghin au continuat lucrările, investiţiile!
M.P.: Da, nu s-au oprit deloc, iar asta poate chiar ne-a ajutat într-o oarecare măsură pentru că a fost mai relaxată circulaţia şi investiţiile s-au putut demara într-un ritm mai alert. Colegii mei de la Drumuri şi zone verzi nu şi-au luat liber deloc, au lucrat şi au curăţat oraşul. Colegii de la dumuri au lucrat non-stop atât la reabilitări, cât şi la asfaltări.
Rep.: Care sunt străzile ce urmează a fi asfaltate?
M.P.: Eu mi-am propus să cuprindem şi să asfaltăm toate străzile. Mai avem aproximativ 20 de străzi neasfaltate din cele 155 existente în municipiul Reghin, dar din păcate multe dintre ele nu au fost întăbulate. Este foarte greu să faci ridicări topografice şi întăbulări şi trecerea lor în domeniul public pentru a putea investi. Lucrăm în paralel şi la întocmirea documentaţiei pentru că nu putem emite autorizaţie de construcţie, dar nu putem întăbula străzile care nu au 8 metri lăţime şi-atunci aici avem o problemă foarte mare. Mergem în paralel şi pe străzile pentru care nu am putut din acest motiv accesa fonduri, facem din surse proprii cu echipa noastră: cumpărăm asfalt, avem şi staţia de asfaltare pentru remedieri şi ne descurcăm cum putem.
Acum se lucrează pe strada Gorunului, dar avem multe străzi care trebuie făcute cu oamenii noştri şi pentru restul străzilor care nu sunt incluse în proiectele europene, cum sunt Apalinei, Castelului, Grâului, Arenei, care necesită o intervenţie imediată nu putem să investim pentru că avem depuse proiectele pe fonduri europene şi-atunci nu putem să facem noi, doar peticim, iar pentru asta mă doare sufletul pentru că mulţi dintre cetăţeni nu înţeleg.
Am făcut o regulă ca înainte de a trece la investiţii pentru asfaltări să ţinem legătura cu operatorii de utilităţi, inclusiv cu reţelele de gaz şi electricitate, dar mai ales cu cei de la apă şi canalizare. Şi-atunci comunicăm şi le cerem nu doar avizul, ci şi necesitatea investiţiilor făcute. Acolo unde operatorul nu are bani investim noi, am schimbat conducte pentru a face mai întâi lucările subterane pentru că mă doare sufletul când văd că am terminat de asfaltat şi vine operatorul cu aviz că trebuie să spargă strada.
Pe Rândunelelor a fost schimbată conducta de apă şi canal şi-atunci am refăcut cu această ocazie strada. Urmează şi strada Terasei pentru că acolo a fost acel incident din pricina conductei de gaz. Cei de la gaz au schimbat conductele şi cu această ocazie vrem să trecem la asfaltare, asta inclusiv pe strada Călăraşilor unde mai trebuie să ridicăm capacele de canal înainte de asfaltare.
Rep.: Ce ne puteţi spunde de intersecţia străzii Axente Sever cu strada Gării?
M.P.: Acolo a durat mai mult pentru că abia anul trecut am reuşit să facem expropierea şi demolarea, am relocat, mutat reţelele de utilităţi şi în viitoarul apropiat lucrarea va fi finalizată. Deocamdată va fi intersecţie, dar comisia de circulaţie împreună cu poliţia vor stabili dacă se pretează în acea zonă un sens giratoriu sau nu. Se va face o testare provizorie, la fel cum s-a făcut şi în Unirii.
Este anul cel mai de succes al primăriei municipiului Reghin pentru că dacă până anul trecut bugetul nu a depăşit niciodată 60 de milioane de lei din care până în 20% au fost investiţii, anul acesta ajunge la 120 de milioane de lei, iar diferenţa între cheltuielile de funcţionare sunt investiţii, iar pe lângă aceste investiţii care sunt trecute în bugetul local, gestionate de noi, din fonduri europene şi guvernamentale mai avem două investiţii mari care le gestionează Compania Naţională de Investiţii (CNI) care sunt în valoare de aproape 23 de milioane şi aici mă refer la Piaţa Agroalimentară şi Cinematograful. Dacă la Piaţa Agroalimentară se lucrează, la Cinematograf proiectul e depus din anul 2015 unde au tot fost nevoie de ajustări şi modificări, astăzi suntem pe ultimul pas şi sper ca în curând să se semneze contractul pentru a putea face licitaţia.
Rep.: Vom avea Piaţa Agroalimentară în acest an?
M.P.: Sper pentru că nici eu nu mai am răbdare. Am început demersurile pentru demararea licitaţiei la Planul de Mobilitate Urbană ceea ce înseamnă că vom avea 10 autobuze noi bibrid, care vor putea asigura transportul în comun civilizat aşa cum merită municipiul Reghin şi care vor putea transporta la Piaţa Agroalimentară cetăţenii care-şi doresc să-şi ia produse proaspete de la producătorii din zonă.
Rep.: În ce stadiu se află proiectul de Mobilitate Urbană?
M.P.: Proiectul este semnat, finanţarea este asigurată. Planul de mobilitate este cea mai mare realizare pentru că aproape jumătate din investiţii sunt asigurate prin acest proiect în valoare de 32.255.000 de lei. Am luat o firmă de expertiză pentru a putea face achiziţionarea de autobuze care să fie corespunzătoare condiţiilor de circulaţie din Reghin ţinând cont că este un oraş vechi, cu străzi înguste şi în pantă. Pentru că noi nu ne pricepem la a selecta ce este mai bun, am apelat la o firmă de consultanţă.
Rep.: În această perioadă se lucrează intens şi la blocul social de pe strada Ierbuș…
M.P.: Da, proiectul la blocul din strada Ierbuş a fost semnat cu Ministerul Dezvoltării în anul 2015, dar a fost o procedură de durată pentru că a fost necesar să facem din surse proprii relocarea magistralei care alimentează oraşul cu apă, iar asta a încetinit începerea acestei investiţii mari.
Constructorul lucrează acum intens. E un proiect necesar ţinând cont că avem foarte multe cereri pentru locuinţe sociale, unde selecţia va fi făcută de o comisie exigentă pentru că trebuie să stabilim priorităţile aşa cum prevede legea.
Am făcut o expertiză, iar varianta propusă a fost demolarea a celor două blocuri de pe Pomilor, care sunt focar de infecţie atât pentru cetăţenii care locuiesc acolo şi care nu au apă, cât şi pentru cei din jur. În această perioadă pentru a preveni o îmbolnăvire în masă am alocat resurse financiare şi am instalat o cişmea de unde se pot aproviziona locatarii celor două blocuri de garsoniere. Urmează să stabilim dacă ne permitem să expropiem aceşti proprietari şi să demolăm aceste blocuri.