
Sfatul dermatologului in timpul pandemie de coronavirus
Pe lângă îndemnul de a sta acasă, spălatul pe mâini este una dintre modalităţile de a ţine virusul la distanţă. Diana Ramona Şerban Pescar, medic primar dermatolog ne oferă sfaturi utile, în această perioadă.
Rep.: În această perioadă este indicat spălatul cât mai des pe mâini… Pare o procedură banală, dar cum poate fi efectuată corect?
Diana Ramona Şerban Pescar: Spălatul mâinilor se învaţă încă din copilărie. Prezenţa acestui virus ne obligă să nu mai luăm în glumă o îngrijire corporală firească, de zi cu zi, ce până acum consideram a fi ceva banal.
Spălatul pe mâini ca procedură banală, de zi cu zi, eram învăţaţi a fi făcută: la trezire şi înainte de culcare, înainte şi după folosirea toaletei, înainte de masă şi ori de câte ori consideram că erau vizibil murdare.
În prezent, în condiţiile pandemiei, se insistă pe o curăţare mai frecventă a mâinilor, cu o tehnică mai bine precizată, individualizat, în funcţie de ocupaţia persoanei în cauză (personal medical, funcţionari publici, vânzătoare etc.). Se insistă pe spălarea mâinilor la intrarea în casă, precum şi spălarea feţei.
Mâinile se spală cu apă şi săpun cel puţin 20 de secunde, se insistă între degete, pe dosul mâinii, la încheieturi şi sub unghii. Unghiile lungi, lăcuite, inelele, brăţările, împiedică o curăţare completă a mâinilor şi favorizează eczema de contact locală prin rezidurile de săpun rămase sub ele, după o limpezire insuficientă.
Rep.: Ce tip de săpun e indicat să folosim şi de ce?
D.R.Ş.P.: Săpunul lichid de asemenea, fiind mai agresiv, distruge stratul superficial al pielii şi favorizează apariţia dermatitelor de contact. De aceea e de preferat săpunul solid, opţional cu glicerină, natural sau gelurile hidratante de curăţare mai moderne.
Mâinile nu se spală chiar înainte de aplicarea mănuşilor, pentru că îngreunează aplicarea acestora, dar trebuie spălate după ce dăm jos mănuşile. Acestea sunt preferate a fi nepudrate cu talc pentru a evita reacţiile alergice.
În condiţiile actuale e de preferat, dar şi mai igienică, utilizarea serveţelelor de hârtie pentru ştergerea mâinilor, care se aruncă ulterior, nemaifiind nevoie de utilizarea repetată a prosopului.
Dacă folosiţi soluţii de dezinfecţie, acestea nu se aplică pe pielea umedă, după spălare pentru că favorizează apariţia dermatitelor de contact. Ele se aplică pe mâinile uscate.
Rep.: E indicată folosirea cremelor în această perioadă?
D.R.Ş.P.: Datorită spălatului mai frecvent, a purtării mănuşilor de protecţie, a utilizării soluţiilor dezinfectante, mâinile se usucă şi favorizează apariţia eczemelor de contact. Pentru a preveni apariţia acestora se indică utilizarea cremelor de mâini mai frecvent decât înainte, existând în prezent firme foarte bine adaptate acestor necesităţi. Se pot utiliza chiar creme barieră la unele meserii.
În cazul apariţiei eritemului local, al fisurilor, a crustelor, a pruritului local, e necesar pentru o rezolvare mai rapidă de un consult dermatolgic de specialitate. Toate acestea sunt necesare a fi făcute adaptat situaţiei prezente. Spălarea excesivă pe mâini şi utilizarea de dezinfectante din abundenţă (fără a avea contact cu mediul exterior) nu asigură o protecţie mai bună, ci induce leziuni ale pielii.
Rep.: Există vreo diferenţă în pielea copiilor şi pielea adulţilor? Referindu-ne aici dacă mâinile celor mici sunt mai sensibile?
D.R.Ş.P.: Copiii în situaţia actuală se pot spăla pe mâini cu geluri hidratante pentru curăţare. Ei stând în permanenţă în casă, nu au nevoie de geluri sau soluţii dezinfectante. Având o piele mai delicată, apariţia eczemelor de contact e mai rapidă.
Rep.: Ce sfat le daţi oamenilor acum, când toată lumea este panicată din pricina acestei pandemii?
D.R.Ş.P.: Folosiţi mânuşi în contact cu mediul exterior. Dezinfectaţi exteriorul mănuşilor sau spălaţi-le în timp ce sunteti cu ele pe mâini.
Nu atingeţi altă parte a corpului chiar dacă aveţi mănuşi, cu atât mai mult gura, ochii şi nasul, nici ale dumneavoastră, nici a altor persoane. Şi nu în ultimul rând, respectaţi izolarea, nu intraţi în panică şi informaţi-vă doar din surse verificate, reale, concrete. Dacă ne conformăm, vom reuşi să trecem peste această situație.