Ioana Cheregi, psiholog “Învățăm să trăim ALTFEL, să ne dezvoltăm aptitudini noi care cer timp, dar care vor fi foarte benefice pentru noi și pentru întreaga noastră familie și pentru întreaga societate”

În aceste zile când majoritatea oamenilor intră în panică şi devin anxioşi la gândul că sunt nevoiţi să stea închişi în casă, psihologul Ioana Cheregi a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări ale căror răspunsuri sunt menite să aducă o stare pozitivă şi să vedem oarecum o altă faţă a autoizolării.

Rep.: Anxietatea a fost dificilă şi înainte de pandemie. Cum ne afectează psihologic această izolare?

Ioana Cheregi: Înainte de a vă răspunde la această întrebare, ar fi indicat să definim puțin anxietatea.

Anxietatea este ca o fugă permanentă… O fugă continuă, care îți consumă resursele, te epuizează și în momentul în care crezi că te apropii de un punct de sosire, realizezi că trebuie să o iei de la capăt.

Și culmea e că… Cu cât fugi mai mult, cu atât anxietatea crește mai mult, iar pericolul pare că este mai tot timpul pe urmele tale. Ajungi să fugi de un pericol, dar nici nu ști măcar cum arată, cât este de mare sau cât de puternic este… Tot ce ști este că îți este frică.

Doar gândul că e pe urmele tale te înspăimântă și singura soluție la care te poți gândi este fuga.
Dar, fuga nu este o soluție pe termen lung. Crezi că este salvarea ta, dar ea este de fapt resursa principală care îți alimentează și-ți menține anxietatea.

Tulburările de anxietate nu apar peste noapte!

Ele se instalează încet și sigur, ajungând să vă facă prizonierul lor. Mecanismul din spatele tulburărilor de anxietate este evitarea. Evitarea nu vă permite să învățați nimic…Vă ascundeți în spatele ei și astfel nu veți ști niciodată ce puteți și ce nu puteți face…

De fapt și această izolare, văzută în mod negativ, nu este altceva decât o evitare. Nu spun că oamenii nu ar trebui să socializeze, dar cred că în ultimii ani, socializarea a fost de fapt o scuză de a fugi de noi înșine.

Acum ”izolarea” ne face un bine… Trebuie să stăm cu noi înșine, să ne auzim, să ne reîmprietenim cu noi, să ne reconectăm cu noi înșine, cu partenerii și cu copiii noștri.

Majoritatea problemelor de natură comportamentală la copii și adolescenți veneau din lipsa de atenție pe care adulții o ofereau acestora. Când le spuneam părinților că ar fi bine să renunțe la câteva ore de muncă și să își petreacă mai mult timp cu copiii sau cu partenerii lor, parcă le ceream să renunțe la o parte din ei.

Acum învățăm să trăim ALTFEL, să ne dezvoltă aptitudini noi care cer timp, dar care vor fi foarte benefice pentru noi și pentru întreaga noastră familie și pentru întreaga societate.

Învățăm în momentul de față să punem frână vieții haotice pe care ”cică” am trăit-o, învățăm să ne ascultăm partenerii și copiii, învățăm că banii nu sunt totul pe acest pământ și că în fața morții suntem egali.

Izolare… Fă de cine? Suntem cu familiile, cu animalele noastre de companie, avem internet și putem comunica via video, avem vecini (cei care stăm la case) cu care putem comunica de la distanță…

Eu personal cred că am fost mai izolați social înainte de pandemie, când stăteam toată ziua pe Facebook și așteptam un Like cu disperare. Acum primim like-uri care constau în apreciere, în îmbrățișări și în conexiunile umane pe care le avem la dispoziție în aceste condiții de „izolare”.

Eu cred că această perioadă cu tot răul pe care îl aduce, va aduce și mult bine… Idea este ce învățăm din această experiență?

91432493_147407339986896_3899316819952926720_n

Rep.: Cum am putea depăşi mai uşor această perioadă?

Ioana Cheregi: Încercați să descoperiți ce vă face plăcere să faceți, dacă aveți grădină, acum e momentul să vă ocupați de ea, dacă locuiți în apartamente, gătiți împreună, jucați-vă jocuri în care să includeți toți membrii familiei, citiți cărțile pe care le-ați cumpărat și nu ați avut timp să le citiți, ascultați muzică relaxantă sau veselă, dansați, faceți-vă un program în care să includeți câteva exerciții fizice pentru întreaga familie, ascultați știrile o singură dată pe zi, în rest urmăriți filme vesele, seriale interesante și muzică de calitate.

Faceți un program de servire a mesei pentru că altfel o să ieșiți din această carantină cu 10 kg în plus!

Da, virusul e foarte periculos, dar vă puteți feri de el! Cum? Stând acasă!

Rep.: Cum am putea face faţă panicii, anxietăţii provocată de coronavirus? Câteva soluţii de a te păstra „sănătos la cap” în perioada pandemiei şi a ne păstra gândirea pozitivă!

Ioana Cheregi: Sunt sigură că majoritatea dintre noi am făcut față cu succes la multe situații negative pe parcursul existenței noastre, ceea ce trebuie să facem este să ne aducem aminte că suntem supraviețuitori și că putem face față cu succes oricăror probleme. Unii am trecut cu bine peste traume mult mai mari decât această pandemie. Da, vor fi persoane care îș vor pierde viața, dar asta se întâmpă în fiecare zi din viața noastră. CANCERUL ia în fiecare zi pe cineva și nu ne putem feri de el… De acest virus putem să ne ferim… Stând acasă!

Rep.: Putem spune că frica asta e la fel de contagioasă precum virusul…? Stresul nostru îi poate afecta şi pe cei alături de care stăm autoizolaţi?

Ioana Cheregi: Frica este într-adevăr contagioasă. Haideți să facem un exercițiu:

Încercați să vă aduceți aminte de un eveniment din copilăria dumneavoastră când mamei sau tatălui dumneavoastră îi era frică de ceva. Ce ați văzut pe chipul acestora, cum va afectat pe dumneavoastră. Se spune că dacă avem părinți anxioși vom avea și copii anxioși. De aceea, urmați cele scrise mai sus, relaxați-vă și stați în casă!

Rep.: Cât de importantă e selectarea informaţiei în această perioadă şi preluarea ei din surse credibile pentru psihicul nostru? Ne face oare bine explozia asta de ştiri, statul în faţa televizorului cu telecomanda în mână, cu telefon în căutarea ştirilor pe acest subiect?

Ioana Cheregi: Dacă facem aceste lucruri vom alimenta anxietatea, iar în final s-ar putea să experimentăm atacuri de panică. Așadar, încercați să reduceți statul în fața televizorului, încercați să vă abțineți să mai citiți știri cu impact emoțional ridicat pentru că toate acestea nu vă fac bine. Faceți ceva constructiv pentru propria persoană și pentru cei din jurul vostru.

Rep.: Această pandemie afectează şi viaţa copiilor, care aveau o rutină prin mersul zilnic la grădiniţă, la şcoală. Cum îi putem ajuta să se descurce cu tot ce se întâmplă în jurul lor?

Ioana Cheregi: Petreceți timp de calitate cu ei!

Rep.: Distanţarea socială poate fi dificilă, dar putem păstra şi telefonic legătura cu rudele, prietenii. Ne ajută asta în vreun fel?

Ioana Cheregi: Distanțarea FIZICĂ socială poate fi dificilă în momentul de față, dar cred că se exagerează puțin pe tema aceasta. Să fim realiști… Şi până la această carantină foloseam telefonul și internetul pentru a ține legătura cu cei dragi, nu cred că erau mulți cei care își vizitau părinții în fiecare zi și-i strângeau în brațe. Dar acum, pentru că nu putem să o facem, pentru că autoritățile ne restrâng libertățile, dintr-o dată simțim nevoia să facem invers decât ni se cere. Ce face un copil căruia i se spune: Nu pune mâna că arde? … Răspunsul îl aveți cu toții!

Rep.: E utilă/necesară comunicarea în aceste timpuri pentru a vorbi despre toate aceste emoții/frici?

Ioana Cheregi: Bineînțeles că este util și sănătos să vorbim cu cei dragi despre fricile noastre. Cu sigurață și ei trec prin aceeași situație. Este normal să ne fie frică, este normal să avem un nivel mai ridicat de anxietate în aceste condiții asta ne face să fim mai vigilenți și mai responsabili, dar nu trebuie să exagerăm și să o alimentăm tot timpul! Altfel va crește, va prolifera și se va întoarce împotriva noastră.

Ca o concluzie: Pandemia va trece, depinde de noi cum o să treacă!

Dacă vrem să trecem cu bine peste această încercare avem o soluție…SĂ STĂM ACASA!…soluția există doar trebuie să luați decizia să faceți primul pas spre vindecare….Voi DECIDEȚI!

Nu uitaţi: Orice început are un sfârşit şi orice sfârşit este un nou început!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*