
Spitalul din Reghin în carantină pentru protejarea pacienţilor
Spitalul Municipal „Eugen Nicoară” din Reghin a luat toate măsurile impuse de lege petru prevenirea răspândirii infecţiei cu Coronavirus. Recent, la intrarea în unitate s-a afişat la loc vizibil un anunţ prin care se anunţă carantina.
“S-a luat hotărârea de a institui carantina la nivelul spitalului având în vedere cazurile de infecţie cu coronavirus şi epidemia de gripă. Prin această măsură dorim în primul rand să protejăm pacienţii internaţi. Sper ca toată lumea să înţeleagă dorinţa noastră şi să nu forţeze intrarea în spital. Sunt interzise complet vizitele şi intrarea aparţinătorilor în secţii în această perioadă” a declarat pentru Ardeal TV şi ziarul Glasul Văilor, directorul spitalului „Eugen Nicoară” din Reghin, Emilia Marcoci.
Cei care vin la serviciul de urgenţă au acces şi sunt consultaţi.
«Există o procedură prin care la nivelul fiecărui spital s-a alocat un spaţiu pentru izolarea pacienţilor cu suspiciunea de infecţie cu coronavirus. Salonul de izolare este în secţia de boli infecţioase. Acolo unde din punct de vedere epidemiologic şi conform definiţiei de caz din ziua respectivă, definiţii care apar pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, noi ne conformăm acestor definiţii de caz şi pacientului care vine din zona de risc. Zonele de risc se modifică în fiecare zi. Pentru aceşti pacienţi, acolo unde se ridică suspiciunea, avem un număr de contact de la serviciul de epidemiologie al DSP Mureş unde sunt comunicate date referitoare la aceşti oameni. De la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică se ia decizia, sau nu, de recoltare a probelor biologice. Acestea sunt recoltate de catre DSP Mureş. La nivelul spitalului, noi nu avem dotare pentru astfel de recoltări şi este foarte bine de precizat centrele de depistare, acolo unde se pune diagnosticul de infecţie cu coronavirus. Sunt doar cinci în România: Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Constanţa. Dacă pacientul este depistat se solicită la 112 maşina de transport special de tip MANTRA, care îl duce în cazul nostru, la Cluj la Spitalul de Boli Infecţioase” a precizat Emilia Marcoci, directorul Spitalului Municipal „Eugen Nicoară” din Reghin.
Pentru protecţia personalului, la nivelul spitalului din Reghin au fost achiziţionate măşti FFP3 cu filtru hepa. Pentru cei care intră în contact cu pacienţi unde se ridică suspiciunea de infecţie cu coronavirus există costume speciale de protecţie, ochelari şi mănuşi, care se distrug după folosire.
Directorul spitalului „Eugen Nicoară” din Reghin, Emilia Marcoci recomandă să evităm locurile aglomerate şi contactul cu persoane care vin din Italia şi celelalte ţări de risc. “De multe ori nu declară de unde vin, motiv pentru care avem şi cu aceşti oameni o problemă în sensul că mulţi dintre ei ascund ţara şi zona de unde vin. Nu realizează că totuşi prin venirea lor în ţară, expun infecţiei pe cei din jurul lor. De asemenea, trebuie să ne spălăm foarte des pe mâini, iar atunci când venim în contact cu cineva, când dăm mâna, trebuie să ne spălăm pe mâini. Nu ducem mâna la gură, la faţă fără să ne spălăm. Este foarte importantă igiena” adaugă Emilia Marcoci.