„Primăvara în şezătoare” la Muzeul Etnografic din Reghin

“Cu ocazia sărbătorilor de primăvară, Municipiul Reghin şi Muzeul Etnografic „Anton Badea” vor organiza „Primăvara în Şezătoare”, eveniment care celebrează obiceiurile de primăvară la care sunt invitaţi creatori populari şi oameni pasionaţi de arta populară.
Evenimentul va avea loc marţi, 3 martie 2020 de la ora 16:00, debutând cu deschiderea expoziției ”Costumul popular – fereastră spre cer”, care cuprinde costume populare din colecția d-nei Jiga Mărioara și fotografii. De la ora 16:50 – 20:00 va fi prezentată arta borangicului, în şezătoare, invitată fiind familia de sericicultori (cultivatori de viermi de mătase) Niculescu.
„Borangicul, „regina țesăturilor”, cum mai este numit, e produs din viermii de mătase, din omizile fluturelui. Despre întreg procesul de obținere al firului și despre arta țesutului cu fir de borangic, la războiul de țesut, vă invităm să aflați mai multe în 3 martie, chiar de la familia Niculescu, singura familie de sericicultori din țară care mai produce și prelucrează borangic din viermii de mătase. Costumul popular este o reflectare, o parte dintr-un ansamblu, care prin simbolurile pe care le conține, alături de rituri si norme (de accedere la valori) existente și /sau înfăptuite în lumea satului, contribuie toate la realizarea sensului vieții, imaginat în mentalul popular ca un drum (fereastră) spre cer” declară Roxana Man.
Șezătoarea este o activitate educaţională care se desfăşoară lunar şi care reuneşte creatorii populari şi oamenii interesaţi de arta populară, în cadrul şezătorii se organizează cursuri de cusut periodic, care vizează încurajarea şi stimularea creativităţii, iniţiativa de a promova autenticitatea, prin mijloace diverse.

afis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*