Peste 200 de sportivi la Memorialul „Ştefănescu şi Benedek” de la Reghin

Sala de Sport din Parcul Tineretului a găzduit sâmbătă, 15 februarie, competiţia internaţională de lupte libere „Ştefănescu şi Benedek”, un eveniment ajuns în acest an la cea de-a treia ediţie. Peste 200 de sportivi s-au înscris la acest eveniment din oraşe precum Bucureşti, Jimbolia, Oneşti, Braşov, Cluj, Sfântu Gheorghe, Harghita, Odorhei, Zalău, Amara, dar şi de peste graniţe, sportivi veniţi din Ungaria şi Republica Moldova.

lupte 2

„Această competiţie este un turneu atât pentru pregătirea sportivilor, cât şi pentru testarea lor, pentru că aici se vede cu ce adversari o să ne confruntăm la Campionatele Naţionale. Participă 25 de cluburi din ţară şi din străinătate. Sunt înscrişi 220 de sportivi în două stiluri, atât masculin, cât şi feminin, la diferite categorii de vârstă şi greutate. Este un turneu reuşit, în sala avem sportivi medaliaţi atât la campionatele europene, cât şi la campionatele balcanice. Chiar şi noi, Clubul Sportiv Şcolar Reghin avem un sportiv premiat la Campionatele Balcanice din 2019, Biblia Robert. Reghinul participă la acest turneu cu 19 sportivi, fete şi băieţi” a declarat antrenor Peres Miklos.
La deschiderea oficială au luat parte reprezentanţi ai administraţiei locale, precum Maria Precup şi Mark Endre, primarul şi viceprimarul Municipiului Reghin, consilierul local Ovidiu Marian, directorul Liceului Tehnologic „Lucian Blaga”, Costel Ababei.

lupte 4 lupte 5
„Pentru noi este o onoare să găzduim un eveniment de o asemenea anvergură la Reghin. De fiecare dată când au loc astfel de evenimente de nivel naţional şi internaţional în oraşul nostru, înseamnă că Reghinul există, că este important pe harta României. Acest sport este unul destul de greu şi din fericire cunosc evoluţia lui Alin Păcurar pentru că am fost colegă cu mama lui. Pentru Reghin este un efort nesemnificativ, dar este un efort mare pentru organizatori şi îi felicit. Chiar dacă sunt împotriva luptelor, dacă lupta este sportivă şi fair-play este un mod de a ne dezvolta frumos, de a avea un caracter puternic şi de a ştii să apreciem binele şi să eliminăm răul din viaţa noastră. Ştiu că cei mici care practică acest sport se vor dezvolta şi se vor maturiza cu demnitate şi niciodată nu vor folosi puterea şi abilităţile lor pentru a le face rău celor din jur, ci pentru a.i proteja” a precizat Maria Precup, primarul Municipiului Reghin.

„Sunt bucuros şi onorat că Reghinul găzduieşte acest eveniment internaţional de lupte libere pentru că este un moment de laudă în oraşul nostru. Ne bucurăm că am putut să fim parteneri la acest eveniment şi ne bucurăm de aceste medalii care au fost aduse oraşului la campionatul balcanic, la campionate naţionale. Sunt susţinător al sportului, indiferent de ramura practicată, a sportului de performanţă pentru că sportul şi performanţa înseamnă disciplină, sănătate, seriozitate, punctualitate, motiv pentru care avem nevoie de asemenea persoane care vor fi viitori cetăţeni responsabili care au aceste calităţi” Mark Endre, viceprimarul Municipiului Reghin.
Prezenţi au fost şi membrii familiei, soţia şi fratele regretatului antrenor Voicu Ştefănescu. „Nu a fost uşor să fii soţia unui antrenor care se dedica tot timpul sportivilor, dar eforturile lui i-au fost răsplătite de sportivi cu performanţă” a subliniat Eva Ştefănescu, soţia regretatului Voicu Ştefănescu.

Cine au fost Voicu Ştefănescu şi Benedek Levente?
Un scurt istoric despre activitatea sportivă a celor doi foşti antrenori ai CSS Reghin ne-a fost prezentat de Alin Păcurar, fost elev al antrenorului Voicu Ştefănescu. „Antrenorul emerit Voicu Ştefănescu este un record în România care în următorii o sută de ani nu va mai fi doborât. La 33 de ani să devii antrenor emerit, după 7 ani de activitate sportivă este un record ce presupune multă muncă. Voicu Ştefănescu a făcut din secţia de lupte libere înfiinţată în anul 1979 ca acest club din anul 1983 să fie cel mai bun Club Sportiv Şcolar din ţară, să devină antrenor al lotului olimpic al României, iar şcoala de lupte reghineană era vestită prin două-trei procedee care au devenit de referinţă pentru sportul luptelor: procedeul „Morişcă” şi procedeul „Păcurar”. Acest procedeu, „Morişcă”, Voicu Ştefănescu l-a regăsit într-o carte a unui japonez, fost campion mondial şi olimpic, pe care l-a implementat la Reghin în mica „celulă” a secţiei de lupte din cadrul CSS Reghin. A fost exersat de mine personal de peste 10 mii de ori până a devenit un procedeu dus la măiestrie. Cum în gimnastică se numeşte „Tsukahara întins” aşa şi în lupte libere se numeşte procedeul „Păcurar” şi a fost făcut la Reghin de către Voicu Ştefănescu şi practicat de mine.
Mă bucur foarte mult că şcoala de lupte reghineană după 35 de ani a redevenit campioana României, am surclasat echipe mari precum Steaua, Dinamo. Inimosul profesor Pereş Miklos face naveta în fiecare zi de la Târgu-Mureş, exact cum făcea Voicu Ştefănescu.
Benedek Levente a fost numit şi el antrenor în cadrul CSS Reghin. Din păcate, în urma unui antrenament petrecut la Răstoliţa a fost muşcat de o căpuşă, lucru ce a dus la decesul acestuia la doar 26 de ani” ne-a precizat Alin Păcurar.
La finalul competiţiei, CSS Reghin s-a clasat pe primul loc în clasamentul pe echipe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*