Bugetul Municipiului Reghin, dublu faţă de anul trecut

După lungi discuţii şi întâlniri, consilierii reghineni au aprobat bugetul pentru anul 2020. Un buget mult mai mare decât anul trecut, astfel că anul 2020 se arată a fi un an bun din punct de vedere al investiţiilor. 

Mobilitatea Urbană

„Este prima dată când avem un buget dublu faţă de anul trecut. Anul trecut, bugetul iniţial a fost de 58 de milioane, iar anul acesta este 112 milioane din care 57 de milioane sunt investiţii. Este nesperat de bine, iar asta este munca colegilor mei care în această perioadă au scris foarte multe proiecte. Avem destul de multe investiţii din cele 57 de milioane şi din bugetul propriu. Cel mai important lucru este că vom continua investiţiile începute, plus proiecte care sunt în proces de licitaţie.

Cel mai mare proiect este asigurarea mobilităţii, asta înseamnă că vor fi asfaltate străzile cu trafic intens cum ar fi Salcâmilor, Câmpului, Ierbușului, Axente Sever, dar şi achiziţionarea a 10 autobuze de tip hibrid, ceea ce va permite o reducere a poluării din municipiu. Dacă vom avea aceste autobuze noi, ele vor putea circula din oră în oră, pe toată raza Reghinului. Dacă ai un mijloc de transport cu aer condiționat, cu un ambient plăcut, nu mai mergi cu mașina personală la serviciu, nu mai duci copiii la școală cu mașina ta, ci cu aceste autobuze minunate” a declarat primarul Municipiului Reghin, Maria Precup.

 

Piaţa Agroalimentară în lucru

Una dintre investițiile mari din Reghin este Piața Agroalimentară, care se speră că va fi finalizată până în primăvară acestui an. “S-au adus geamurile şi deocamdată se lucrează în interior, fiind iarnă. Aici au fost discuţii între constructor şi proiectant. Noi suntem doar beneficiarii acestui proiect unde avem obligaţia de a rezolva utilităţile şi partea exterioară când lucrarea va fi terminată. Lucrările continuă, sper să se rezolve cât mai repede pentru că cetăţenii din zonă sunt agitaţi pentru că e un disconfort pentru ei, mai ales sâmbăta când sunt cununii, evenimente la biserică” precizează Maria Precup.

 

Cinematograf

Conform primarului Maria Precup, cinematograful din Reghin este inclus pe lista celor 38 de cinematografe care urmează să fie reabilitate în România. „Trebuie doar să mai fim chemaţi la o sesiune de evaluare cu un studiu geo. Vom avea trei săli de cinema 4D, salon de expoziție, sală de ședință și tot ceea ce este necesar. Sper ca în câteva săptămâni să fiu invitată la ultima evaluare a proiectului de reabilitare şi dotare a cinematografului, urmând ca CNI să facă licitaţia, dacă vor fi alocate sumele de la Ministerul Dezvoltării” a adăugat primarul Municipiului Reghin.

 

Bloc social pe strada Ierbuş

Lucrările de construire a blocului social de pe strada Ierbuş au fost demarate spre finalul anului trecut. În momentul de faţă este turnată fundaţia.

Blocul social este absolut necesar pentru că ne dorim să demolăm cele două blocuri de garsoniere din strada Pomilor, care sunt un focar de infecție, iar când acest bloc de pe strada Ierbuş va fi terminat, proprietarii vulnerabili din strada Pomilor să fie aduși aici. În locul acelor blocuri de garsoniene vom putea construi blocuri ANL sau sociale” precizează primarul Maria Precup.

 

Investiţii la Grădiniţa P.P. Nr. 3 din Iernuţeni

Investiţiile continuă şi în ceea ce priveşte învăţământul. Este în sistemul de licitaţie Căminul nr. 3 din Iernuţeni, unde s-a alocat o sumă foarte mare pentru executarea lucrărilor de reparaţie şi dotare. „Aici tot timpul s-au făcut reparaţii, dar clădirea este veche şi apar infiltraţii, aşa că este nevoie de lucrări ample. Suma totală este de 4.156.000 de lei,  banii sunt veniţi din fonduri europene – 3.523.000, din fonduri proprii -94.000 şi restul de 539 000 de la Guvern” a subliniat Maria Precup.

De asemenea, a fost semnat contractul de finanţare pentru Creşa „Spiriduşii Veseli” din Iernuţeni. „Valoarea investiţiei este de 1.707.000 de lei. Aici trebuie să alocăm din bugetul local o sumă destul de mare” a specificat primarul Municipiului Reghin.

 

Investiţii în sănătate

Un proiect mult aşteptat atât de reghineni, cât şi de cetăţenii din comunele arondate Reghinului este noul Compartiment de primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Municipal “Eugen Nicoară”.  Investiția este aproape terminată și sper ca acest lucru să relaxeze sistemul de sănătate pentru că deservim aproape 100.000 de locuitori, nu doar pe cei din Reghin. “Pentru că avem o situație deplorabilă, cu sala de aşteptare care este casa scărilor şi trei cămăruţe mici unde îşi desfăşoară activitatea. Cu toate că spitalul nu este al nostru, ci este retrocedat, am făcut tot ce se poate pentru reparaţii, pentru că investiţii, această situaţie nu ne permite. Ceea ce am alocat pentru investiţii este izolarea şi reabilitarea fostei centrale termice care va găzdui Computerul Tomograf finanţat de Ministerul Sănătăţii împreună cu două aparate Roentgen. E o bucurie că Reghinul va avea tomograf şi cetăţenii nu vor mai fi nevoiţi să meargă la Târgu-Mureş ori să aştepte cu lunile să fie programaţi” a declarat Maria Precup.

 

Intersecţia Gării – Axente Sever

Din cele 155 de străzi existente pe raza Reghinului, au rămas 21 de străzi neasfaltate. «De când sunt eu primar am asfaltat aproape 60 de străzi. Mi-am propus ca până la terminarea mandatului să nu mai avem străzi neasfaltate, nu ştiu dacă o să pot realiza acest lucru pentru luna iunie este aproape. La intersecţia cu Axente Sever suntem în procesul de achiziţie al constructorului. Suma este alocată, autorizaţia de construcţie şi avizele sunt în ordine, aşteptăm doar timpul frumos pentru a se putea lucra. Deocamdată se vor executa lucrări de lărgire a intersecţiei plus un trotuar pentru pietoni. Apoi în funcţie de cum se rezolvă fluidizarea traficului, comisia de circulaţie va hotărî dacă este posibil un sens giratoriu” a precizat primarul Municipiului Reghin.

 

Blocul nr. 57 din Unirii

„Am alocat o sumă pentru amenajarea zonei din jurul blocului 57 din Unirii, o sumă destul de mare pentru că zona arată foarte rău şi trebuie să rezolvăm şi canalul pluvial pentru că este un teren mlăştinos, iar fundaţia blocului este destul de mică. Vom asfalta ori pava în funcţie de nevoie. Cetăţenii din acest bloc au solicitat regândirea proiectului pentru a lăsa şi o porţiune de zonă verde pentru un parc unde să instalăm aparate de joacă” a adăugat Maria Precup.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*