Păpuşile Feliciei Macavei – bucuria celor mici
Când am pătruns în casa Feliciei Macavei m-am simţit într-o altă lume pentru că locul în care trăieşte reghineanca are ceva aparte, ceva special care te încarcă cu energie. Felicia Macavei este o persoană plină de viaţă, veselă şi pe lângă toate astea, un munte de talent, iar locuinţa sa „vorbeşte” de la sine despre ea. Încăperile, totul e înconjurat de roadele muncii ei, lucruri în care a pus suflet, a pus bucurie şi voioşie.
Despre Felicia Macavei pot spune că este un artist complex. Dragostea pentru frumos nu se rezumă doar la aţă şi ac, ci prinde alte culmi cu pensulă şi culori. Pictează, iar pereţii casei sale se bucură de tablourile cu peisaje şi flori cărora le-a dat viaţă.
Pasiunea pentru lucrul manual a moştenit-o de la mamă şi până să se căsătorească şi să apară copiii în viaţa ei, nu era zi în care să nu meşterească ceva. Apoi, odată cu apariţia copiilor, timpul nu i-a mai permis să lucreze atât de des. Totul s-a schimbat odată cu pensionarea. Păpuşi, ursuleţi, iepuraşi şi chiar personaje din desene animate sunt croşetate de Felicia Macavei într-un mod aparte. „Mama era o persoană extrem de îndemânatică: cosea tot felul de lucruri, făcea croitorie. Aşa că am crescut în mediul acesta” precizează creatoarea.
Sunt mulţi cei care după pensionare, se panichează când se văd rămânând acasă. Însă nu asta s-a întâmplat şi cu Felicia Macavei. „Este ideal să ai un hobby în viaţă pentru că trebuie să te gândeşti că o să ajungi la un moment dat în perioada când te pensionezi şi nu şti ce să faci cu viaţa ta. Şi-atunci ai nevoie de un hobby. Dacă ai mai multe e şi mai bine” precizează reghineanca. Soţul e foarte încântat de ceea ce lucrează şi o susţine necondiţionat „Trăieşte deodată cu mine.” subliniază Felicia.
Prima păpuşă
„Eu nu lucrez comercial, ci lucrez cu sufletul. Foarte multe lucrări le dăruiesc, le dau cadou din toată inima. Primele păpuşi le-am făcut pentru nepoţi. Am mai făcut o pereche în costum popular pe care o păstrez pentru mine. O altă pereche, mult mai frumoasă am trimis-o în Franţa la nişte cunoştinţe” menţionează Felicia Macavei.
Având o viaţă activă, nu şi-a pus în gând vreodată că ar putea pierde zilele în aşa fel încât să nu lucreze nimic. Aşa că, zilnic, de când a intrat la pensie lucrează ceva, fie croşetează, fie pictează peisaje, icoane ori pe coji de ou.
Sunt trei ani de când aceste mici creaturi croşetate au pătruns în viaţa ei. Sunt trei ani de când bucură privirile copiilor şi le înfrumuseţează jocul. Şi nu doar cei mici le iubesc, ci chiar şi adulţii pentru că păpuşile croşetate de reghineancă emană nostalgia copilăriei. Având ocazia să studiez de aproape aceste păpusi, prima mea reacţie a fost de uimire, de admiraţie… mi-a plăcut să le ating. Iar atunci când le atingi simţi în fiecare lucrare perfecţiunea. Atenţia cu care acestea sunt lucrate, materialele de calitate, fineţea…
Nu există o lucrare identică, fiecare lucrare are ceva aparte, fie ochii, trăsăturile feţei, îmbrăcămintea. Ba mai mult croşetează şi păpuşei, să le spunem aşa, jucării ce se adresează băieţilor.
Nu de puţine ori s-a întâmplat ca o păpuşă finalizată să fie desfăcută pentru că rezultatul nu a fost pe placul creatoarei. „Am început cu păpuşi din textile, dar cel mai mult mi-au plăcut cele croşetate. Am tot făcut încercări, am testat. La prima păpuşă am lucrat cel mai mult. Ba mi-a ieşit capul prea mare, ba a ieşit prea mic. Am desfăcut de foarte multe ori, făcut şi refăcut păpuşa până a fost pe gustul meu. Am testat şi schimbat în timp foarte multe tipuri de aţă până am reuşit să găsesc ceva de calitate. Folosesc bumbac 100%, este lavabil, deci poate fi băgat şi în maşina de spălat, pentru că sunt copii care le bagă în gură, care le aruncă şi se murdăresc. Acum îmi iau aţă în cantităţi mai mari pentru că s-a întâmplat ca o perioadă să dispară de pe piaţă, şi-atunci prefer să îmi fac stoc. Pentru interior folosesc umplutură trimisă de fiica mea din Anglia” spune Felicia Macavei.
Jucăriile croşetate au ajuns peste hotare
Aceste păpuşi se bucură de mare succes. Prea puţin apreciate aici, dar mult apreciate peste graniţă, păpuşile au ajuns în Anglia, Franţa şi Spania. Foarte multe lucruri realizate de ea ajung să fie vândute de fiica sa pe ebay, fie că vorbim despre păpuşele ori pictură. Banii câştigaţi îi reinvesteşte în alte materiale. Nu e deloc o muncă uşoară, dar lucrează cu drag şi nu din motive financiare. „În timp ce străinii sunt foarte încântaţi de aceste produse şi le cumpără, ai noştri apreciază şi… atât. Asta pentru că majoritatea nu înțeleg ce înseamnă lucrul de mână. Fiecare întreabă cât lucrez. De exemplu, la o păpusă lucrez aproximativ o săptămână” declară Felicia Macavei.
„Fac şi păpuşi personalizate. De exemplu, o doamnă profesoară mi-a spus: „ am trei nepoţele. Două sunt blonde, una brunetă, cu ochi verzi, căprui”. Şi-atunci, eu în funcţie de aceste detalii şi de culoriile pe care le plac, le personalizez. Uneori îmi este adusă câte o fotografie pentru a vedea ce trăsături să scot în evidenţă. Mă străduiesc să fie cât mai aproape de fizionomia, de dorinţa clientului. Le iubesc şi le dăruiesc cu drag. Cum nu am nepoţii acasă, pentru mine este o încărcătură fantastic de benefică lucrând la aceste păpuşi. Simt că le dau viaţă, vorbesc cu ele. Întotdeauna le-am botezat, le dau nume când pleacă de la mine. Şi dacă nu o fac, întreb numele copilului şi în funcţie de asta îi trec iniţiala” ne-a mai mărturisit Felicia Macavei.