Premiu de excelenţă pentru “Promovare culturală, turistică și sportivă” obţinut de Municipiul Reghin la Gala AMR

În cadrul Galei AMR – Asociația Municipiilor din România, care a avut loc luni, 9 decembrie, Municipiul Reghin a fost premiat pentru “Excelență în promovarea culturală, turistică și sportivă”, distincție obținută în urma unui concurs de proiecte între municipiile din România, cu albumul “100 de ani de tradiții românești”.

79376614_2781550055239771_2365296596519747584_n
Dar de unde a pornit totul?
Anul trecut, în Anul European al Patrimoniului Cultural și la 100 de ani de la Marea Unire, Municipiul Reghin și-a dorit să celebreze într-un mod inedit istoria portului popular românesc. De ce? Tocmai pentru a ne reaminti tuturor de puterea acestuia de a ne uni și în același timp, de a ne distinge de alte națiuni. Aşa că demersul a fost concretizat printr-un eveniment de suflet, în a cărui organizare s-au alăturat autorității locale reghinene, oameni iubitori de frumos și tradiții și cei trei colecționari de costume populare: Maria Jiga, Sergiu Cioban și Andrei Romanică.
Şi pentru ca evenimentul să rămână peste ani şi ani dovadă vie, acesta este reflectat într-un album intitulat  „100 de ani de tradiții românești”, care dorește să imortalizeze pentru eternitate momentul paradei portului popular din cadrul Zilelor Reghinene, ediția din anul 2018, în prima parte, cu ajutorul pozelor realizate de fotografii implicați în eveniment. “A doua parte valorifică tradiția arhivelor prin valorificarea unor imagini din arhiva fotografică a muzeului reghinean. Cea mai bună modalitate de a ne arăta respectul față de înaintașii noștri este prin aprecierea și scoaterea la lumină a moștenirii pe care aceștia ne-au lăsat-o în grijă. O astfel de moștenire este arhiva fotografică a Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin, care ne oferă o călătorie în timp pe meleagurile reghinene și din jur. Colecția de clișee (filme alb-negru 24/36 mm) pe care întemeietorul muzeului reghinean, Anton Badea, ne-a încredințat-o spre păstrare și transmitere mai departe prin promovare, are un caracter veridic, autentic, de documentar” spune Simona Bogdan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Reghin.
“Mi se întâmplă uneori ca ideile-mi crețe să fie privite cu neîncredere sau măcar cu îndoială. Ceva în genul “Really?”. Nu și cu echipa mea. Ea e tot timpul acolo lângă mine, pe poziții. Și iată că împreună, ne-a mai ieșit o minunăție. Iarna trecută le ziceam “Vreau să facem un album cu parada portului popular. Să rămână ceva după noi. Dar aș vrea să includem și o parte de istorie a costumului”. Asta a fost tot ce a trebuit să spun. Și genialii mei s-au mobilizat într-o clipă. Simona-Loredana și-a suflecat mânecile și a intrat cu totul – trup și suflet – în arhivele muzeului să scoată la lumină cele mai grăitoare fotografii și povești care să “vorbească” în cel mai frumos mod posibil despre tradițiile portului popular, iar lui Sorin i-am scos cel puțin 2-3 fire albe cu aranjatul în pagină. Cel puțin. După săptămâni de scris și rescris, așezat și reașezat în pagină, corectat la greu cu ajutorul întregii echipe, într-un final l-am avut în fața ochilor, prospăt ieșit de la tipar. Și ne mândrim cu el și ne bucurăm când și alții, la luni bune de la lansare, îl găsesc merituos. Chiar sunt o norocoasă să lucrez cu așa oameni. Toți ai mei sunt minunați! Felicitări, dragilor! Recunoașterea asta e și a voastră în egală măsură” a fost mesajul transmis pe pagina sa de facebook de Crina Slev, consilier personal al primarului municipiului Reghin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*