Fii bun, nu doar de Crăciun!

I-am privit pe cei doi: unul lângă maşină, în parcare, altul la volanul unei maşini. Îşi aruncau cuvinte nu tocmai ortodoxe. Şi-atunci am stat şi-am reflectat. În perioada asta, a sărbătorilor de iarnă, sunt două tipuri de oameni: calmi şi agitaţi. Cum am ajuns la această concluzie?
Priviţi în jurul vostru… Pentru mulţi dintre noi, sărbătorile vin cu o oarecare apăsare, cu stres, oboseală, nervi. Agitaţie în trafic, îmbulzeală în magazine, iar asta nu face altceva decât ca pe mulţi dintre noi să ne afecteze. Cozile interminabile din trafic şi de la casele de marcat, lipsa răbdării…
Şi-apoi pe de altă parte, sunt cei calmi şi buni. Despre această categoria aş vrea puţin să vorbesc în câteva rânduri.
“De Crăciun, fii mai bun!” – auzim acest îndemn şi în colind, dar şi în viaţa de zi cu zi. Da… Parcă devenim mai buni, mai darnici, mai omenoşi în această perioadă. Ne implicăm în campanii umanitare, donăm, facem bine. E bine! E un lucru bun! Dar de ce facem oare cele mai multe astfel de acţiuni doar într-o perioadă a anului?  Fii bun mereu! Haideţi să avem această dorinţă de a face bine mult mai des! De ce nu putem fi buni şi darnici în toate cele 365 de zile? Ştiu… Poate fi greu, dar nu imposibil.

Zic că e un lucru asupra căruia trebuie să reflectăm. De ce? Pentru că vârstnicii, copiii şi toţi cei pe care-i ajutăm în această perioadă, nu mănâncă şi nu se îmbracă doar de Crăciun. Au nevoie de aceste lucruri în fiecare zi. Dacă soarta, viaţa, a fost nedreaptă cu ei, cred că le putem fi sprijin mult mai des.
Ce sentiment vă încearcă în preajma acestor sărbători, atunci când faceţi bine? Sunt sigură că aveţi satisfacţie, iar seara când stingeţi lumina şi puneţi capul pe pernă sunteţi fericiţi că aţi putut fi parte din binele unui om. Eh… Acest sentiment îl puteţi avea în fiecare zi. Doar că aceşti oameni nu au nevoie doar de bucate de pus pe masă şi ceva de îmbrăcat. Generozitatea nu se măsoară doar prin lucruri materiale! Au nevoie şi de o vorbă bună, de o strângere de mână şi de ce nu, chiar de o îmbrăţişare. Ei, poate, nu au pe nimeni drag alături.
E posibil ca unii dintre noi să nu avem suficientă putere financiară pentru a susţine toate cauzele, însă ne putem implica în alte moduri. Exact despre ce vorbeam mai sus… Sunt asociaţii care caută voluntari, caută persoane dornice să petreacă timp, câteva ore, alături de vârstnici şi copii pentru a desfăşura împreună diferite activităţi. E un alt mod de a face bine, oferind încredere şi afecţiune!  Haideţi să fim buni tot timpul anului, nu doar de Crăciun. Poate mâine vezi un bătrânel care încearcă să treacă strada… Poţi începe de aici… Fii sprijinul lui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*