Familia Balint din Glăjărie produce brânză maturată
Pe Balazs şi Imola din Glăjărie îi cunosc încă de când eram pe băncile şcolii generale. Însă de ani buni nu ne-am mai văzut, asta până la prima ediţie a târgului BioDorf, când i-am reîntâlnit pe cei doi. Veniseră la târg unde şi-au prezentat în faţa clienţilor brânza maturată pe care o prepară acasă. O mică afacere de familie, dar unde se pune atât de mult suflet încât orele interminabile de muncă uneori chiar nu mai contează.
Totul a început în anul 2012, când au făcut cunoştinţă cu astfel de produse în Ungaria unde au lucrat timp de cinci ani. În 2017 s-au hotărât să se întoarcă acasă, la Glăjărie, pentru a-şi deschide propria afacere. Întoarcerea în satul natal a adus bucurie în rândul familiei pentru că în cei cinci ani petrecuţi peste hotare nu au dat niciun semn că ar dori să se întoarcă acasă, astfel că familia i-a sprijinit în demersul afacerii.
“M-a atras de la început această metodă de a face brânzeturi, mi s-a părut interesantă. Primul an după ce ne-am întors acasă a fost mai dificil, dar cu trecerea timpului, lucrurile s-au mai uşurat lucrurile. Experienţa acumulată în Ungaria ne-a ajutat în multe privinţe, atât în producerea acestor produse, cât şi în creşterea animalelor. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns acasă a fost laboratorul/încăperea pentru prelucrarea laptelui. Am început cu o singură vacă pe care am avut-o de la părinţi, dar când am observat că oamenii încep să fie interesaţi de produsele noastre, am prins curaj şi pe parcurs am tot cumpărat câte o vacă, astfel încât în momentul de faţă avem şapte vaci, dar care deocamdată din pricina timpului rece, doar trei dau lapte” spune Balint Balazs.
Prima ieşire pentru comercializarea brânzeturilor a fost la piaţa de joi din Reghin. Reacţia cumpărătorilor nu a fost cea aşteptată pentru că s-au întors acasă fără a vinde vreun produs. Oamenii erau sceptici, iar asta s-a repetat încă de câteva ori, până când au hotărât să se mute cu vânzarea produselor în piaţa mică unde încet şi-au format o clientelă, astfel că sâmbătă de sâmbătă standul lor este vizitat de persoane care-şi doresc să cumpere produsele lor.
La fiecare ieşire în târg, atunci când expun produsele spre vânzare, pun la dispoziţia celor curioşi un platou pentru degustare, ca cei interesaţi să poată încerca sortimentele de brânzeturi pe care ei le produc.
Brânzeturile produse de familia Balint conţin diferite condimente precum cimbrişor, chimen, busuioc, chilli, nucă şi leurdă, dar cele mai căutate produse sunt cele natur, cu cimbrişor şi chilli. Reţetele le-au învăţat în Ungaria, însă ele provin din Elveţia, cât şi culturile lactice şi cheagul folosit.
Când au plecat în Ungaria nu s-au gândit nicio clipă că se vor întoarce acasă, în satul în care s-au născut şi copilărit, unde-şi vor face propria afacere. Acum, ziua începe pentru ei cu noaptea-n cap, îşi servesc cafeaua pe fugă şi-apoi fiecare îşi preia atribuţiile. S-au obişnuit cu acest stil de viaţă şi încearcă să-şi uşureze munca cu utilaje. “Eu merg afară la animale, la muls, iar soţia mea, care are un rol important în toată afacerea asta, pregăteşte brânza” precizează Balint Balazs.
“Cel mai important lucru în producerea brânzeturilor maturate este curăţenia, igiena. Dacă nu respectăm aceste lucruri nu putem scoate un produs bun. Perioada de maturare diferă de la sortiment la sortiment, între trei şi şase luni. Produsele sunt depozitate într-o încăpere pe blaturi de brad, unde sunt îngrijite, spălate, întoarse. Tot la trei zile se spală cu apă sărată, care acţionează ca un conservant. Apa cu sare o pregătim tot noi, deoarece e nevoie de o anumită concentraţie de sare în apa respectivă” spune Balint Balasz.
Ca planuri de viitor îşi doresc să ajungă la zece vaci cu lapte, exemplare de rasă, presă de balotat şi tot ce e nevoie pentru a asigura buna desfăşurare a afacerii de familie. « Animalele au nevoie de hrană de calitate. Cel mai dificil lucru este producerea hranei pentru vaci, e mult de muncă pe timpul verii, toată vara eşti pe câmp la cosit, la întors, la adunat de fân. Deocamdată nu ne gândim să angajăm oameni pentru că nu ne permitem încă acest lucru, dar pe viitor primul lucru de care am avea nevoie ar fi un îngrijitor de animale. Pentru asta se găseşte cel mai greu angajaţi, pentru că oamenii sunt comozi, pentru că la munca cu animale nu ai sărbători, concedii, prea mult timp liber » a conchis Balint Balazs.