Adăpost pentru caii abuzaţi sau abandonaţi

Pe Valea Gurghiului, departe de agitaţia urbană, o tânără iubitorare de animale a demarat un proiect lăudabil. Iniţiativa aparţine tinerei Cristina Pop, care şi-a îndeplinit visul de a deschide un adăpost pentru cai: Tirana Land.  Despre acest subiect vorbim în rândurile de mai jos:

Rep.: Să o luăm cu începutul.. De unde ideea de a deschide un adăpost de cai?
Cristina Pop: Toată această idee de a deschide un adăpost pentru cai a pornit de la pasiunea mea pentru ei și de la un vis copilăresc în care îmi imaginam propria fermă de cai. Trecând anii, am avut neplăcerea să văd mai multe abuzuri stradale asupra cailor și într-o bună zi, am luat inițiativă.
78114983_889376011459084_8138305517966589952_n
Rep.: O iniţiativă lăudabilă… Care au fost primii paşi?
C.P.: Ca și primi pași a fost necesar să mă documentez în legătură cu forma juridică pe care doresc să o aibă acest adăpost, apoi ca și asociație a fost necesar să existe minim trei fondatori, să ne rezervăm o denumire. Alt pas a fost să cerem instanței competente acordarea de personalitate juridică, primirea codului de identificare fiscal și, în decurs de câteva luni, am reușit să îndeplinim toate criteriile necesare.

Rep.: Acum există o Asociaţie… Ce se doreşte de fapt?
C.P.: Scopul acestei asociații este de a salva caii și de a le crea condiții cât mai bune, de asemenea ne dorim să facem terapia cu cai pentru persoanele cu dizabilități, terapie anti-stres, socializare pentru persoanele care se simt singure etc. Ne dorim și să profităm de căsuța care se află acolo, folosind-o ca și cazare pentru persoanele care ne vizitează. Acum că forma juridică nu mai este un obstacol pentru noi, dorim să trecem și la partea mai “fizică”, adică să începem renovarea grajdului deja existent și cu timpul, dorim să mai facem un hambar mai mare.

Rep.: Aveţi un medic veterinar în cadrul asociaţiei?
C.P.: Am purtat discuții cu o persoană din Comisia Medicilor Veterinari exprimându-şi dorința de a lucra cu noi. Aici mai este necesară întocmirea de documente prin care să ateste acest fapt.

Rep.: Unde va fi amplasat adăpostul?
C.P.: În privința adăpostului suntem cei mai norocoși, din punctul meu de vedere, deoarece zona este una de poveste, o zonă retrasă, aparținându-ne trei hectare de pământ și acolo natura este la ea acasă. Se află într-un sat numit Tireu, care aparține de comuna Ibănești, județul Mureș.

75610642_453464641970601_1774115144456994816_n

Rep.: Câte cabaline poate găzdui?
C.P.: Grajdul are o capacitate de cinci cai momentan, intenționând ca pe viitor să ne extindem. În momentul de față nu sunt cai, se așteaptă renovările și sperăm să îi aducem cât mai curând.

Rep.: Cum aflaţi de cabalinele maltratate?
C.P.: Minunăția aceasta de internet ne ușurează munca, în sensul că aflăm într-un timp relativ scurt despre cazurile de maltratare sau abandonare a cailor sau pur și simplu cei care îi vând din lipsă de timp sau hrană. Am rugat de asemenea apropiații să ne contacteze atunci când află de un caz special.

Rep.: Există cai abandonaţi în zona noastră?
C.P.: Da, au existat cazuri în care au fost găsiți cai abandonați, fără cip de identificare și au fost nevoiți să întrebe din ușă în ușă cine dorește să îl adopte. Din nefericire, nu foarte multă lume se angajează să aibă grijă de ei deoarece sunt animale mari, care consumă multă hrană, apă și de care trebuie să te ocupi o bună parte din zi.

Rep.: Cam cât de departe vreţi să vă extindeţi? Vă gândiţi la tot judeţul Mureş?
C.P.: Dorim să intervenim în cazurile speciale (abandon, maltratare) pe tot județul, dar și pe orice altă zonă unde se află un asemena eveniment și nu sunt centre. Ținem legătura cu colegii din branșă, unde am creat o legătură și în caz de supraaglomerare sau cazuri în care din anumite condiții nu îi pot lua, să îi preluăm noi.

Rep.: Mă gândesc că nu toţi stăpânii cailor vor fi de acord să li se confişte caii…
C.P.: Da. În aceste cazuri severe, reacția proprietarului nu este de cele mai multe ori una plăcută, dar vom încerca să ajungem la un acord comun și de partea aceasta se ocupă mai mult autoritățile.

Rep.: Cum poate cineva să devină voluntar?
C.P.: Este simplu! Dacă au pasiunea pentru cai sau doresc pur și simplu să învețe care este mersul lucrurilor, îi așteptăm să ia legătura cu noi fie prin mediul online (web site, email, whatsapp, telefonic) fie prin programarea unei întâlniri cu noi. Să explic ce presupune această muncă de voluntar: să ajute personalul cu îngrijirea animalelor (să îi ajute la hrănirea cailor, adăparea, să le facă codițe la coamă și coadă, să se plimbe alături de ei, să le strângă hrană etc.). Până la această fază, avem nevoie de voluntari care să ne ajute la renovarea grajdului care începe în primăvara anului 2020. Avantajul este că voluntarii o să beneficieze de cazare gratuită, de mâncare și perioada de voluntariat și-o stabilesc în funcție de timpul de care dispun.

Rep.: Cum vrei sau crezi că ai putea aduna donaţii pentru ca acest proiect să meargă mai departe?
C.P.: Fiind un proiect nou, ne dorim să organizăm o inaugurare frumoasă, care va avea scopul de strângere de donații. Pe viitor o să mai organizăm diverse evenimente cu scop de strângere de donații, diverse licitații, o să participăm la târguri de promovare specifice, o să punem la dispoziție cai pentru terapie cu posibilitatea de a dona o sumă, vom închiria doritorilor căsuța și pot dona o sumă în funcție de posibilitatea lor, consider că surse de venit o să avem. Suntem optimiști!

Contact:
Pe facebook: Asociatia Tirana Land
e-mail: cristinapop92@gmail.com
site: https://tirana-land-ro.webnode.ro/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*