
Urşii creează panică în Răstoliţa
În ultima perioadă urşii îşi fac simţită prezenţa tot mai des în judeţul Mureş. În comuna Răstoliţa ursul a intrat în mai multe gospodării unde a ucis până în prezent şase porci. În faţa animalului, oamenii sunt neputincioşi. Pentru a se proteja, cetăţenii folosesc diferite metode atât acustice cât şi vizuale, însă spun că urşii s-au familiarizat cu acestea. Asta a demonstrat-o chiar filmarea făcută de unul dintre păgubiţi, care l-a surprins pe urs în timp ce devora porcul luat din gospodărie. Prezenţa oamenilor şi a zgomotului nu l-au deranjat.
Echipe mixte de patrulare
Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa a convocat miercuri, 9 octombrie, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Răstoliţa la care au fost invitaţi să participe reprezentaţii instituţiilor judeţene care au atribuţii în acest domeniu pentru a stabilii un plan de măsuri. Acest plan prevede formarea de echipe mixte care să patruleze în intravilanul localităţii, acţiune necesară până la obţinerea autorizaţiei de extracţie a urşilor periculoşi.
.„Avem o problemă mare în judeţ pentru că un număr mare de urşi coboară în localităţi şi în unele cazuri produc pagube. Numai în ultima săptămână 15 urşi au fost semnalaţi în arealul localităţilor. În comuna Răstoliţa ieri noapte a omorât un porc, azi noapte a intrat în altă gospodărie unde a omorât doi porci. Pentru a extrage urşii care produc pagube deosebite sau pe situaţii de urgenţă, conform legii aceştia se pot extrage numai cu autorizaţie eliberată de către Ministerul Mediului. În acest sens am solicitat gestionarilor fondurilor de vânătoare să întocmească documentele pentru a obţine autorizaţia de extragere pe situaţii de urgenţă. Cei care au atribuţii în domeniu să evalueze şi să stabilească pagubele şi să le transmită la Garda Forestieră de la Braşov şi de acolo la Ministerul Mediului pentru ca oamenii să îşi primească banii stabiliţi de comisii ca despăgubire. În acelaşi timp am dispus câteva măsuri pe plan local printr-o hotărâre adoptată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Răstoliţa în sensul că începând din această seară de la ora 18.30 se vor oreganiza echipe formate din reprezentanţi ai gestionarilor fondurilor de vânătoare, din jandarmi, poliţişti şi localnici, care vor patrula şi vor folosi mijloacele acustice şi cele optice pentru îndepărtarea ursului din intravilanul localităţii. Aceste activităţi se vor desfăşura permanent în fiecare seară de la 18.30 până la la 7:00, asta până când vom obţine autorizaţia de extracţie” a declarat Mircea Duşa, prefectul judeţului Mureş.
Conform declaraţiilor făcute de prefectul judeţului Mureş, în acest an au fost transmise spre Ministerul Mediului peste 450 de dosare de despăgubire şi în măsura în care ele sunt procesate se va face şi plata despăgubirilor. „Specialiştii în domeniu îmi spun că arealul în judeţul Mureş unde poate să trăiască ursul este de aproximativ 250 de capete. Din evaluările care se fac atât de către gestionarii fondului de vânătoare, cât şi de Garda Forestieră se pare că sunt 1250 de urşi. În această situaţie trebuie luate şi măsurile legislative necesare să menţinem într-un număr optim această specie care este ocrotită de lege” adaugă Mircea Duşa, prefectul Judeţului Mureş.
După şedinţa Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, Mircea Duşa, prefectul judeţului Mureş a făcut o vizită la localnicii a căror gospodării au fost vizitate de urs.
Ce spun localnicii?
Era ora 3:00 noaptea când ursul a intrat nestingherit într-o gospodărie aflată la aproximativ 250 de m de centrul localităţii Răstoliţa, chiar vis-a-vis de Ocolul Silvic. Proprietarul a ieşit desculţ din casă, alarmat de lătratul câinelui „A început câinele să latre. Când am ieşit afară porci urlau în grajd, ursul era deja peste ei. Am strigat la soţie să sune la 112, am strigat la pădurarul care era de serviciu la Ocolul Silvic. Pe când au ajuns organele de ordine doi din cei trei porci erau rupţi în coteţ, iar ursul era plecat” ne-a declarat Viorel Vasile Pârlea.
„Trebuie să se rezolve ceva pentru că mai mult valorează un urs decât viaţa unui om. Eu şi copiii trăiesc cu frica în fiecare seară. Mai am un porc, pe care o să-l tai pentru că îmi e frică. Urlăm, suflăm în trompetă, batem în butoaie, aprindem petarde, dar nu mai au efect pentru că urşii s-au obişnuit” a mărturisit Elena Şuto.
„Dacă ursul este protejat cu noi ce se întâmplă. Noi nu mai dormim de o lună de zile. Dacă mi-a omorât porcii eu ce fac până la Crăciun? Pe ce bani îmi mai iau porci? Ne-am trudit cu ei, le-am cumpărat bucate. Am ţinut trei, considerând că poate reuşesc unul să-l vând să mai scot din cheltuială. Acum am rămas doar cu paguba” spune doamna Ioana.
Emil Farago – „Sunt prea mulţi urşi”
„Cele mai multe evenimente au fost pe fondul nostru de vânătoare (Darul Călimanilor” n.r.).. Urmează să facem demersurile pentru avizul necesar obţinerii autorizaţiei de extracţie. Acţiunile pe care noi le intreprindem sunt limitate în ceea ce înseamnă atribuţiile şi drepturile pe care le avem. Problema este densitatea mare de urşi. Din păcate în ultimii ani renunţându-se la acordarea de cotă de recoltă de urs a dus la înmulţirea exagerată a urşilor, de două, trei ori mai mare decât ar trebui să fie. Suntem legaţi de mâini şi de picioare. Până nu se iau măsuri legislative să se reducă în timp nu peste noapte, populaţia de urş la un număr optim, vor fi asemenea evenimente. Cei care sunteţi mai în vârstă bănuiesc că aveţi imaginea pe o perioadă mai lungă de timp. Asemenea evenimente existau şi înainte, dar erau mult mai rare” a precizat Emil Farago – AVPS „ Darul Călimanilor” în cadrul şedinţei.