Schimb de experienţă între pompierii mureşeni şi cei din Olanda

Sediul Detaşamentului de Pompieri Reghin a găzduit timp de trei zile, o delegaţie de pompieri sosiţi tocmai din Olanda, pentru un schimb de experienţă. Au fost prezenţi pentru a lua parte la acest schimb de experienţă, pompieri de la toate subunităţile din judeţ, dar chiar şi de la Braşov.

IMG_9268
“Întotdeauna schimbul de experienţă cu alţi pompieri din lume este foarte important pentru că tehnicile, procedeele şi accesoriile pe care le folosesc ei sau noi sunt diferite şi-atunci acest schimb de informaţii este bine să se facă. Avem de câştigat cu toţii. Colaborarea cu pompierii din Olanda a început în urmă cu aproximativ doi ani, când au adus o autospecială la Lunca Bradului. La momentul respectiv au făcut o pregătire cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, puţin diferit faţă de tot ceea ce s-a făcut până în momentul respectiv. Atunci ne-am dat seama că sunt profesionişti, că au în spate o experienţă bogată de care noi trebuie să profităm. Ulterior ne-am întâlnit şi am stabilit de comun acord să facem pregătirea pe anumite teme, cum ar fi căutare, salvare, modul de deschidere şi pătrundere în încăperi, ventilare forţată şi partea de CBRN (chimic, biologic, radioactiv şi nuclear n.r.). Avem şi colegi de la Braşov alături de noi şi întotdeauna facem schimb de informaţii. Ei sunt foarte bine pregătiţi pe partea de alpinism de intervenţie, urmând ca şi noi să trimitem colegi la Braşov atunci când se va face pregătirea pentru alpiniştii de intervenţie” a  declarat colonel Cristian Buhăianu, prim adjunct ISU Mureş.
În cadrul schimbului de experienţă, pompierii s-au axat atât pe teorie pentru a vedea care sunt diferenţele de organizare a sistemului de urgenţă, s-au purtat discuţii şi legate de accidente CBRN, modul de a interveni, cât şi practică unde s-au executat antrenamente pe partea de căutare, salvare şi tehnici de pătrundere.
IMG_9281„Unul din obiectivele pe care le-am stabilit cu colegii din Olanda, s-a referit la tehnici de ventilare pentru a crea presiune pozitivă sau negativă pentru a evacua fumul dintr-o încăpere incendiată, deoarece lipsa vizibilităţii în cazul unui incendiu este o problemă foarte mare. Sperăm să prezentăm pe viitor mult mai multe tehnici de ventilare şi în urma bunelor practici, ca urmare a antrenamentului desfăşurat. După cum s-a putut observa, s-a efectuat un antrenament care a arătat diferenţa dintre ventilarea naturală, adică dacă doar deschizi un geam pentru evacuarea fumului sau când am folosit ventilatorul pentru a crea presiune pozitivă” a precizat Sorin Ciungan, comandantul Detaşamentului de Pompieri Reghin.
Colonelul Cristian Buhăianu a declarat că vor încerca la rândul lor să trimită o echipă de pompieri mureşeni în Olanda pentru că doresc să construiască un centru de excelenţă la Gorneşti. “Vom încerca să ajungem şi noi în Olanda, deoarece ne dorim să construim un centru de excelenţă la Gorneşti unde se va face pregătirea personalului medical şi a echipajelor din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, pe partea de CBRN şi nu numai. Deocamdată suntem în stadiul de gândire a proiectului de la Gorneşti, dar pentru asta trebuie să adunăm informaţii şi cei din Olanda au experienţă vastă, întrucât au vizitat şapte centre de pregătire a pompierilor din mai multe state şi ulterior au făcut un centru mai performant în Olanda“ a adăugat colonelul Cristian Buhăianu, prim adjunct ISU Mureş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*