Continuă proiectele în comuna Batoş

Cu bune, cu rele, a trecut mai bine de o jumătate de an, iar administraţia locală din comuna Batoş poate face un raport pentru ceea ce s-a putut realiza în această perioadă. Un an cu realizări, dar în acelaşi timp un an cu probleme, dar despre asta ne vorbeşte primarul comunei Batoş, Dinu Dumitru Cotoi:

sdr

Rep.: Iată-ne ajunşi la jumătatea anului. Cum a trecut această perioadă pentru administraţia comunei Batoş?
Dumitru Cotoi: Am început anul bine, însă în primăvară şi chiar şi în vară, din punct de vedere meteorologic am avut probleme legate de inundaţii foarte mari, care au provocat pagube atât nouă, administraţiei locale, cât şi cetăţenilor de pe raza comunei. Nouă, administraţiei locale, ploaia ne-a spălat mai multe drumuri pe care abia reuşisem să le pietruim, fiind nevoiţi să revenim asupra pietruirilor. Oamenilor, vremea rea a adus cu ea pagube agricole. Din punct de vedere agricol, anul 2019 este unul mai slab faţă de precedentul, dar cu toate acestea, este producţie.

Rep.: Totuşi ce aţi reuşit să realizaţi în această perioadă?
D.C.: Ne-am continuat lucrările aşa cum am prevăzut la început de an, cu bani alocaţie fie de la bugetul local, fie de la Ministerul Dezvoltării. Am reuşit să lucrăm la modernizarea iluminatului public în comună. Mai avem satul Uila unde în câteva zile vom finaliza. Oamenii sunt foarte mulţumiţi de această lucrare pentru că nu a fost niciodată iluminat public de o asemenea calitate. S-au montat aproximativ 700 de corpuri de iluminat, iar costul investiţiei este de peste 300 de mii de lei, proiect finanţat prin PNDR.
Am continuat lucrările la trotuare. Am mai spus şi o mai spun că îmi doresc ca până la finalul mandatului meu, fiecare stradă din comuna Batoş să beneficieze de trotuar cu pavaj.

Rep.: Am văzut că se lucrează la casa mortuară din Batoş.
D.C.: Da! Am sprijinit cultele din comuna Batoş, astfel că în fiecare localitate să existe capelă mortuară, care este foarte necesară. Şi aici la Batoş lucrările sunt în derulare. Capela de aici este dată deja în folosinţă, mai este exteriorul de finalizat. Avem capele mortuare în Batoş, Goreni şi Dedrad. Urmează să începem şi la Uila şi sper ca anul acesta să o ridicăm pentru că am găsit locaţia, banii sunt alocaţi din bugetul local pentru a realiza această investiţie.

Rep.: Mai este puţin şi începe şcoala. Cum staţi la capitolul pregătiri la instituţiile de învăţământ?
D.C.: În şcoli se lucrează la igienizări, la zugrăveli şi se fac alte lucrări necesare pentru ca toate clădirile şcolilor să fie pregătite să-şi primească elevii. Deşi am văzut în ultima vreme tot mai multe discuţii despre şcoli, care nu au avize sau toalete corespunzătoare, noi ne putem bucura că în şcolile din comuna Batoş funcţionăm la parametri normali. Anul trecut în iarnă am reuşit să cumpărăm şcoala din Batoş pentru care avem un proiect de reabilitare, însă suma este destul de mare. Voi mai depune încă odată proiectul la Ministerul Învăţământului sau oriunde altundeva va fi nevoie, pentru a obţine banii necesari pentru a reabilita această clădire. Îmi doresc ca până la sfârşitul mandatului meu şi la Batoş să fie o şcoală gimnazială corespunzătoare.
În satul Dedrad am început construirea unui teren sintetic cu nocturnă. Am întâmpinat şi aici greutăţi. Ca în anul acesta nu am simţit niciodată atâtea piedici, dar le vom rezolva şi vom trece peste ele. Să sperăm că nu vom avea alte evenimente neprevăzute.
Tot prin Ministerul Dezvoltării se derulează modernizarea şi reabilitarea dispensarului uman din Batoş, precum şi a grădiniţei din satul Dedrad. Şi aici întâmpinăm probleme cu firmele de construcţii, care nu au muncitori, întârzie lucrările, dar până la urmă se vor rezolva.
O veste bună pe care am primit-o recent de la Aqua Invest, faptul că s-au terminat procesele, pentru că au fost în instanţă timp de trei ani privind licitaţia pentru canalizare. Acum se ştie câştigătorul şi sperăm că se va demara lucrarea de proiectare şi execuţie a canalizării de pe raza comunei.

Rep.: Mai este puţin până la marea sărbătoare a comunei: Sărbătoarea Mărului!
D.C.: Da, ne pregătim de Sărbătoarea Mărului şi să putem încheia anul realizând tot ceea ce ne-am propus. Data este bine stabilită pentru totdeauna, şi-anume cea de-a doua sâmbătă şi duminică din luna octombrie. Anul acesta pică în perioada 12 – 13 octombrie. Încă se lucrează la program, dar vor fi prezenţi în primul rând copiii, ansamblurile, grupurile folclorice din comuna Batoş. Nu o să cheltuim foarte mulţi bani, cum de-altfel nu am făcut-o niciodată pentru a aduce artişti mari, care ne cer o căruţă de bani. Ne descurcăm cu ce avem aici local. Ideea este să ne putem întâlni şi să ne bucurăm de ce ne-a oferit Dumnezeu, de recoltă, de ceea ce avem pe plan local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*