Raluca Cizmaş „În jurul meu au fost oameni frumoşi la suflet care m-au sprijinit necondiţionat”

Astăzi vom sta de vorbă cu Raluca, o tânără pasionată de tot ce înseamnă  lucrul manual. Mâinile şi sufletul ei s-au oprit la crearea de accesorii pentru copii şi părinţi, folosindu-se de diferite materiale precum bumbac, tull, saten, la care adaugă ac şi aţă ori o maşină de cusut, după caz… Şi multă imaginaţie şi răbdare. Despre pasiunea pentru handmade şi trecerea de la hobby la afacere, în interviul de mai jos:

sdr

Rep.: Spune-mi pentru început, câteva lucruri despre tine pentru cei care nu te cunosc…
Raluca Cizmaş: Sunt un om al extremelor; aşa îmi găsesc echilibrul, nicidecum trăind liniar. Sunt optimistă, energică şi nerăbdătoare în ceea ce îmi propun să realizez. M-am născut pentru a iubi, sunt vulnerabilă în singurătate, fiecare om îşi doreşte să trăiască doar într-un anumit fel şi nu cu orice preţ.
Am crescut în Suseni. Strada copilăriei e universul fericirii mele depline pentru că îmi aduce aminte de fiecare ,,iarnă pe uliţe” cu obrajii îmbujoraţi, de fiecare lovitură la genunchi, de prima dată cu bicicleta, grija pentru fratele meu mai mic… Eram protectoarea lui. Îmi amintesc cu drag de toate lucrurile minunate pe care le-am trăit în  locul în care mi-a fost casă până la 20 de ani când mi-am întâlnit marea dragoste, pe soţul meu. Astăzi avem doi copii minunaţi Denis Mihai (5ani) şi Maria Elena (3ani). Sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru tot ceea ce sunt!

Rep.: Cum a început pasiunea pentru lucrul manual?
R.C.: Pasiunea pentru handmade a început de mică. Am văzut frumosul în tot ce mă înconjoară, mama mea avea o colecţie de nasturi şi foarte multe rochiţe care nu le mai purta, care mă atrăgeau foarte mult. Dacă era ceva descusut, eu eram acolo să  cos şi de cele mai multe ori reuşeam să fie impecabile, bineînţeles fiecare rochiţă era probată şi făcute mici modificări, cream diferite rochiţe de prinţesă pentru păpuşi… iar astăzi realizez diferite modele pentru fetiţe!

Rep.: Ce anume realizezi?
R.C.: Seturi de papioane (mama, tată, fiu, fiică) pe care le pot personaliza cu text preferenţial, turbane /căciuliţe, bentiţe, seturi botez (trusou botez, lumânare botez, rochiţă, botoşei), rochiţe, fustiţe, nume personalizat pentru camera bebeluşului, lenjerii pentru pătuţ, tricouri personalizate.

Rep.: Ce materiale foloseşti?
R.C.: Folosesc foarte multe materiale: minimat, tafta, tull, saten, voal, poplin, bumbac, angelica plus diferite accesorii, dar bumbacul cu elasten este nelipsit din ceea ce creez în fiecare zi.

Rep.: Cu timpul a devenit afacerea ta… Cum a fost trecerea de la hobby la afacere? Ce te-a determinat să faci acest pas?
R.C.: În jurul meu au fost oameni frumoşi la suflet care m-au sprijinit necondiţionat şi au avut încredere deplină în mine. Am construit puţin câte puţin în fiecare zi; astăzi o fundiţă, mâine o bentiţă şi tot aşa, până când cei care vedeau munca mea au început să aprecieze. Aşa au venit şi provocările şi cerinţele din ce în ce mai multe.

Rep.: Ai avut nevoie de o investiţie financiară semnificativă pentru a începe afacerea? Cum a fost începutul? Ai avut de trecut obstacole, de întâmpinat greutăţi?
R.C.: Am făcut câteva compromisuri pentru a dezvolta această pasiune. Pentru început, am primit o maşină de cusut mai veche de la mama Angela, dar fericirea nu a ţinut mult pentru că s-a stricat. Am căutat apoi resurse pentru a-mi achita una nouă, erau şi cheltuieli pentru materiale şi între timp a fost necesar să investesc din nou pentru un alt model. Nu spun că a fost uşor, dar mă bucur pentru că am avut puterea de a-mi asculta sufletul, intuiţia pentru a-mi urma visul.

Rep.: Care sunt cele mai cerute produse?
R.C.: Cele mai cerute sunt turbanele, bentiţele şi papioanele.

Rep.: Faci foarte multe produse pentru fetiţe… Ce le poţi oferi băieţeilor?
R.C.: Pentru băieţei pot realiza seturi de căciuliţe cu eşarfă, diferite imprimeuri, pantaloni de trening, bluziţe, tricouri personalizate, papioane, nume personalizat, trusouri botez, lumânări botez, lenjerii pentru pătuţ.

Rep.: Care a fost cea mai interesantă/provocatoare comandă pe care ai primit-o?
R.C.: A fost de curând o rochiţă pentru botez cu un brâu floral, partea de jos tull, iar partea de sus dantela cu broderie. A fost o combinaţie delicată, accesorizată cu botoşei şi o bentiţă florală identică cu brâul. Acestea şi-au pus amprenta în sufletul meu şi m-am despărţit destul de greu de acest set.
raluca accesorii
Rep.: Creezi după ideile clienţilor ori ai mână liberă din partea lor să faci ceea ce vrei?
R.C.: Sunt clienţi care doresc produsul finit realizat prin ochii mei. Îmi lasă mână liberă pentru a le realiza cum simt că este firescul meu, iar alţii aşteaptă nerăbdători să vadă produsul finit prin ochii lor cu mici modificări, editări… Nu spun că este uşor, dar cu răbdare, perseverenţă, multă muncă, rezultatul este minunat. „Fericirea vine atunci când crezi în ceea ce faci”!

Rep.: Având în vedere că ai şi doi copii şi lucrezi de acasă, cum reuşeşti să te împarţi între viaţa de familie şi muncă? Cum arată o zi obişnuită din viaţa ta?
R.C.: Acasă avem mereu întrebările obişnuite: Ce facem mâine? Unde îmi este dinozaurul? Trebuie să citim o carte! Vrei să desenăm împreună? Mi-ai văzut bagheta magică? Iar îţi sună telefonul? În tot acest tumult, este greu să-mi găsesc balanţa corectă, dar cred că însăşi noţiunea de echilibru s-a schimbat pentru generaţia noastră.
Nu încerc să-mi definesc echilibrul prin ceea ce vedeam la părinţii mei pentru că ştiu că nu se mai poate. Încerc să-mi găsesc însă nişte repere la care să mă întorc permanent şi încerc să o împac cu nevoia de a trăi o viaţă personală cât mai plină.
Mă consider un om echilibrat şi cred că această noţiune delicată stă în lucruri mici, trăite intens, pe care am avut puterea să le îndeplinesc pentru că nu am renunţat, indiferent cu ce m-am confruntat în fiecare zi.
Nu refuz niciodată invitaţia de a ieşi în parc cu bicicleta, mici excursii şi fiecare dintre noi trăieşte intens şi cât mai memorabil cu putinţă. Mămica mea spunea că femeia este sufletul căminului, eu cred că nu e imposibil să fii un om cu o carieră şi în acelaşi timp sufletul căminului.

Rep.: Cât timp îţi ocupă realizarea produselor?
R.C.: În funcţie de complexitatea lor, o rochiţă de botez poate dura trei zile, o bentiţă o oră, turban două ore, dar lucrez 6-8ore/zi.

Rep.: Te-ai gândit la varianta de a deschide un magazin?
R.C.: Da, îmi doresc să deschid un magazin în viitorul apropiat doar că trebuie să mă gândesc bine la opţiunile de a avea o afacere cât mai prosperă.

Rep.: Care sunt planurile de viitor în ceea ce priveşte crearea de produse handmade?
R.C.: Doresc să realizez coştumaşe de băieţi, rochiţe pentru adulţi şi o gamă cât mai  variată de accesorii!

Rep.: Unde te pot găsi cei interesaţi?
R.C.: Pe pagina de facebook  https://www.facebook.com/ralucaelena.cizmas
Pagina de creaţii: https://www.facebook.com/ralucaelenacizmasMDN/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*