Clubul Nautic Reghin pentru un viitor muzeu al ambarcaţiunilor

O mână de oameni au ales să-şi petreacă într-un alt mod timpul liber, dorindu-şi în acelaşi timp să-i facă pe cei din jurul lor să conştientizeze importanţa şi rolul apei din oraşul nostru, ca element atractiv pentru spaţiul public. Astfel a prins viaţă Clubul Nautic Reghin, un club iniţiat de arhitectul Klaus Birthler alături de Varga Istvan (fost inginer la fabrica de ambarcaţiuni din Reghin) alături de nepotul acestuia Varga Zsolt, pasionat de ambarcaţiuni.

 

Aceştia îşi doresc să creeze o comunitate de pasionaţi ai sportului cu ambarcaţiuni pe apă. Mai mult decât atât, îşi doresc să realize un muzeu al ambarcaţiunilor la Reghin.
Iniţiatorii şi-au propus ca acest muzeu să nu fie unul static, plictisitor, ci să fie unul interactiv în care să se restaureze bărci, iar meşteşugul să fie transmis mai departe. „Pe lângă asta poate să fie un loc pentru începători unde să poţi servi o cafea şi să observi cât de fascinantă este această barcă şi chiar să încerci să te dai cu caiacul. Nu am găsit încă un loc. Este ideal să fie undeva lângă luciul de apă, pe lângă canalul Morii sau pe malul Mureşului unde chiar s-ar putea încerca ambarcaţiunea. Din punct de vedere al planificării urbane, acest lucru nu este încă luat în considerare, nu a fost planificat oraşul astfel încât să putem în prezent să construim. Este posibil să fie nevoie de nişte operaţiuni urbanistice, să devină acest Club Nautic un centru construit şi bine planificat pentru oraş. Aşteptăm sugestii şi din partea autorităţilor şi din partea locuitorilor şi sper să fie o bună colaborare” spune Klaus Birthler.

De unde a pornit ideea?

nautic 3

Pentru a vedea pe viu despre ce este vorba, am fost la o ieşire demonstrativă cu cei care au iniţiat Clubul Nautic Reghin. Arhitectul Klaus Birthler, unul dintre actorii principali ai acestui Club ne-a dezvăluit de unde a pornit ideea şi care sunt planurile de viitor.
„Acum zece ani eram cred, primul posesor de caiac din Reghin din generaţia mea. Întors acasă de la Bucureşti la Reghin, am luat caiacul cu mine, iar prima ieşire în oraşul meu a fost pe canalul Morii. Mi-am dat seama atunci că oraşul are foarte multe de oferit din punctul ăsta de vedere şi a avea o oglindă de apă în oraş este o avere. Important este cum o punem în valoare, pentru că majoritatea lucrărilor de amenajări hidrotehnice s-au făcut exclusiv cu ingineri. Iar cei care se ocupă cu utilizarea spaţiului public în oraş sunt de fapt peisagiştii, urbaniştii şi arhitecţii, iar aceştia au fost uitaţi până de curând în amenajarea apelor. Sper ca în curând să fie luaţi în considerare fiindcă avem o oportunitate imensă de a valorifica oglinda de apă în oraş, care pusă în valoare face oraşul mai interesant, mai atractiv pentru oameni. Mă întâlnesc câteodată cu oameni, care s-au mutat de la Reghin la Târgu-Mureş sau alte oraşe, care spun că în Reghin nu avem suficiente posibilităţi de a petrece timpul liber. Ce facem noi aici este o ofertă suplimentară, o metodă de a păstra oamenii, de a crea un oraş atractiv”. precizează Klaus Birthler.
Klaus a avut ideea, dar a realizat că singur nu poate face nimic. Acum sunt mai mulţi, cu mai multe idei uniţi pentru acelaşi scop, oameni care-şi doresc să facă din sportul pe apă cu ambarcaţiune un stil de viaţă. „În perioada în care eram arhitect şef la primărie a venit domnul Varga la mine şi mi-a spus „Uite, am nişte ambarcaţiuni şi încerc să pun pe picioare un muzeu tehnic şi dacă vrei le pun la dispoziţie!”. Fără el nu mergeam mai departe” spune Klaus Birthler. Practic asta a fost scânteia care a dus la punerea în practică a ideii.

Varga Istvan doreşte să doneze ambarcaţiunile viitorului muzeu

Era o vreme mohorâtă când ne-am dat întâlnire, iar ploaia nu a întârziat să apară. Cu toate acestea membrii Clubului Nautic Reghin au vâslit pe Mureş. „Şi în ploaie e plăcut, bineînţeles că trebuie să te echipezi corespunzător. E o plimbare şi un sport de agrement deosebit de frumos” spune Varga Istvan, fost inginer specialist în construcţia de ambarcaţiuni de la fostul IPL Reghin. Tatăl acestuia a fost şeful secţiei de ambarcaţiuni, fiind printre cei care au contribuit la începerea producţiei de ambarcaţiuni în Reghin în anul 1932. Imediat după anii 1990, în Reghin s-au produs ultimele schifuri de o persoană pentru lotul naţional, produse din lemn de cedru, fiind practic ultima filă a poveştii ce a însemnat fabricarea de ambarcaţiuni în oraşul nostru, asta deoarece apăruseră bărcile confecţionate din fibră de sticlă, fibră de carbon, răşini sintetice şi au forme hidrodinamice mult mai avansate.
„În anii 50 a existat în cadrul Asociaţiei Sportive Avântul Reghin o secţie de caiac-canoe. Pe vremea aceea concuram şi făceam antrenamente între cele două baraje unde acum e o mlaştină şi stufăriş. De la barajul de jos până aici exista o zonă care se numea Canalul Îndrăgostiţilor pentru că foarte mulţi tineri cu bărci de agrement mergeau pe acest canal, deoparte şi de alta sălciile erau frumos crescute până în apă şi era o plăcere să faci curte unei fete într-o barcă” îşi aminteşte zâmbind, Varga Istvan.
Cât priveşte ideea înfiinţării acestui Muzeul al Ambarcaţiunilor, Varga Istvan spune că „am propus şi discutat de multe ori cu Klaus pe acest subiect. Aş extinde aria muzeului pentru că aş introduce mai multe articole sportive realizate la Reghin. Ne gândim ca tot ce a fost semnificativ pentru Reghin să fie adunat la un loc. Eu am 15 bărci din lemn care au aproximativ 60 de ani, care sunt recondiţionate şi pe care le-am depozitat la cineva şi nu le poate vedea nimeni. Dacă s-ar înfiinţa acest muzeu, le-aş dona pentru a putea fi admirate de cât mai multă lume. Deocamdată mai există oameni care să dea meseria mai departe, însă trebuie să grăbim lucrurile pentru că toţii sunt trecuţi de 70 de ani. Există şi documentaţia cu toate tipurile de bărci făcute la Reghin păstrate încă în bune condiţii” a precizat Varga Istvan.

Ieşirea cu barca şi donaţiile

Klaus spune că acest Club este un grup de oameni „care au ales să se distreze pe Mureş ori trăiesc natura din jurul Reghinului pe apă”.
Dacă e cineva interesat şi e curios poate să li se alăture pentru că au mai multe ambarcaţiuni pe care le pot pune la dispoziţia celor curioşi. Totodată se încearcă prin aceste ieşiri strângerea de fonduri pentru muzeul tehnic al ambarcaţiunilor din Reghin „Încercăm astfel să conştientizăm că avem un patrimoniu care este ştiinţa de a construi bărcile şi pe care încercăm să o dăm mai departe cuiva care poate să preia aceste cunoştinţe de a repara şi de a construi bărci, caiace sau canoie” a adăugat Klaus Birthler.
Cei care doresc să facă o plimbare pe Mureş cu caiacul trebuie doar să se înscrie în formularul pe care-l pot găsi pe pagina de facebook Club Nautic Reghin, unde se postează cu cel puţin o săptămână înainte ieşirile pe care le planifică. În mod normal, ieşirile se organizează sâmbăta, din două în două săptămâni. Doritorii găsesc în formular şi posibilitatea de a face donaţii direct cu cardul pentru acest viitor muzeu tehnic, care se doreşte a fi deschis la Reghin. Fiecare donează cât poate şi cât doreşte.
Locurile pentru o ieşire pe apă sunt limitate. Există între cinci şi zece locuri disponibile la o plimbare, pentru că oamenii care nu au mai fost niciodată pe apă au nevoie de puţin instructaj. „Deocamdată suntem circa patru oameni care pot oferi acest instructaj. La fel, avem un număr limitat de veste de salvare” adaugă Klaus Birthler. Donaţii se pot primi şi din partea celor care nu au curaj să urce într-un caiac.
Următoarea întâlnirea va avea loc sâmbătă, 3 august de la ora 11.00.  
nautic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*