Festivalul Văii Mureşului duce tradiţia mai departe

A trecut încă o ediţie a Festivalului Văii Mureşului, în acest an evenimentul ajungând la cea de-a XV-a. Comunele de pe Valea Mureşului Superior, alături de Municipiile Reghin şi Topliţa, dar şi de Consiliul Judeţean Mureş, s-au unit şi în acest an pentru a duce mai departe valorile satului românesc, prezentând oameni, poveşti, tradiţii şi obiceiuri.

deschidere festival
„Ne-am adunat la cel mai reprezentativ eveniment de pe Valea Mureşului şi-anume Festivalul Văii Mureşului Superior, pentru a sărbători frumuseţea locurilor, a jocului popular, a cântecului popular. De la Petelea şi până la Stânceni, de la Reghin şi până la Topliţa, cu mic cu mare, ne-am adunat pentru a admira frumuseţea tradiţiilor noastre populare. Primarii noştri din comunele care au organizat acest eveniment au în fiecare comună, ansambluri artistice care duc mai departe frumuseţea jocului, a cântecului şi portului popular. Nenumărate sunt festivalurile de peste hotare şi din ţară, unde aceste ansambluri ale Văii Mureşului Superior sunt prezente reprezentându-ne România, judeţul Mureş. Atât jocul popular românesc, cât şi jocurile populare maghiare, ne reprezintă pe cei care locuim şi trăim pe Valea Mureşului Superior. Consider că avem oameni cu inima bună, oameni care doresc să asigure continuitatea şi frumuseţea tradiţiilor. Această a XV-a ediţie a Festivalului Văii Mureşului să nu se termine aici, ci să ducem mai departe pentru generaţiile următoare tot ceea ce este frumos şi tradiţional”, a declarat în deschidere primarul comunei Deda, Lucreţia Cadar, directorul Festivalului, căreia i s-au alăturat în acest an în organizare primarii comunelor Petelea, Ideciu de Jos, Brâncovenești, Rușii Munți, Răstolița, Stânceni și Municipiile Reghin și Toplița, avându-i că parteneri pe Consiliul Județean Mureș și Instituția Prefectului Județ Mureș.
La deschiderea oficială care a avut loc sâmbătă de la ora 18.00, au urcat pe scenă, alături de primarii implicaţi în organizarea evenimentului şi Ecaterina Andronescu – ministrul Educaţiei, Mircea Duşa – prefectul judeţului Mureş, Ovidiu Dancu – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureș, Horea Soporan – senator, Marius Paşcan – deputat, Cristian Chirteş – Senator, Florin Roman – deputat, Gliga Vasile Ghiorghe – preşedintele PSD Mureş.
„Este un moment de emoţie şi pentru mine, pentru că sunt pentru prima dată la această întâlnire de suflet. Vă promit că nu o să rămân doar cu această prezenţă pentru că este impresionant ce am văzut. Cred că Mureşul merită o asemenea întâlnire, pentru că Mureşul a dăruit României o vale absolut minunată, care nu are egal. Mureşul a dăruit din apele sale peste 500 de km şi nu este puţin acest lucru. Mureşul a permis cetăţenilor români să se aşeze pe valea lui şi să îşi desfăşoare viaţa şi să creeze tradiţii absolut minunate. Am văzut toate casele aşezate în acest festival şi vă mărturisesc că am văzut lucruri minunate, dar m-au impresionat mai ales oamenii care vorbeau despre lucrurile care erau în aceste case. Şi dacă ar fi să plec de aici cu ceva, aş vrea să plec cu acei oameni de la care toată lumea are ce învăţa” a spus Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, prezentă la Festivalul Văii Mureşului.
Preoţii Claudiu Dorin Chiorean, delegat al Protopopiatului Reghin, Gabriel Farcaş de la Parohia Deda, Ioan Lirca Moldovan de la Parohia Răstoliţa, Eugen Piti de la Parohia Stânceni au răspuns prezent pentru a binecuvânta evenimentul.
Născut în anul 1911, în comuna Deda, Pavel Tornea a scris în anii 60 cântecul „De-a lungul din Pietriş” un cântec de căpătâi al Văii Mureşului Superior, care a devenit imn al Festivalului. Acest imn a fost interpretat în deschidere, la oboi, de către Ioan Moldovan Lirca de la Liceul de Artă din Târgu-Mureş.
Imnul României a fost interpretat de Ovidiu Furnea, moment care a făcut publicul să cânte la unison „Deșteaptă-te Române”.
index
„Anul acesta este o ediţie jubiliară, a XV-a ediţie. În urmă cu 15 ani, din iniţiativa Instituţiei Prefectului, se crea această mişcare a unor activităţi pe diferite zone ale judeţului, pentru a pune în valoare tradiţiile şi obiceiurile noastre populare. Astfel, lua fiinţă Festivalul Văii Mureşului. La vremea respectivă, primarii împreună cu Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, dar şi cu oamenii de cultură din această zonă, au pus bazele acestui festival, care a devenit unul de tradiţie şi care este foarte apreciat nu doar în judeţul Mureş, ci şi în ţară, pentru că de fiecare dată participă şi cetăţeni din alte zone ale ţării. Scopul a fost tocmai acela de a pune în valoare tradiţiile, obiceiurile, meşteşugurile de pe aceste meleaguri şi sigur că această dorinţă de a valorifica ceea ce poporul din această zonă a creat timp de secole. S-a încercat extinderea în tot judeţul şi aşa a apărut Festivalul Văii Gurghiului şi ca o noutate, din acest an s-a organizat şi prima ediţie pentru locuitorii din zona de Câmpie. Este important, iar asta mă bucură, că sunt foarte mulţi tineri pentru că ei sunt cei care trebuie să preia de la generaţiile actuale ceea ce poporul român şi cetăţenii de pe aceste meleaguri au creat în timp valori deosebite, care nu dispar şi care trebuie să rămână” a precizat Mircea Duşa, prefectul judeţului Mureş.
„Vin  la aceste manifestări cu plăcerea şi încrederea că prin organizarea acestui festival putem aduce un plus de valoare acestei Văi a Mureşului Superior. Dacă prin ceea ce facem împreună cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Valea Mureşului, cu primarii acestor localităţi aduce un plus de valoare acestei zone, duce la o creştere economică, la o bună stare socială şi materială a locuitorilor acestei văi, înseamnă că noi ne-am atins scopul. Locuitorii care organizează astfel de festivaluri au ceva de arătat: tradiţii, obiceiuri, porturi, care trebuie să le transmitem celor mai tineri ca noi. Dacă reuşim să facem acest lucru prin prezenţa de astăzi şi manifestările care au loc, înseamnă că ne-am atins acest obiectiv” a spus în discursul său Ovidiu Dancu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureș.
„Mi-am dorit continuitatea acestui Festival, sprijinind-o pe doamna primar Lucreția Cadar în organizare. Mă bucur că am reușit să promovăm valorile Văii Mureșului Superior și cele ale județului Mureș, iar publicul a apreciat eforturile noastre”, a declarat pentru Glasul Văilor primarul comunei Suseni, Mircea Mariș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*