Târgul Portului Popular şi al Rusaliilor la Ruşii-Munţi

Ruşii-Munţi a fost în sărbătoare în perioada 15 – 16 iunie, organizându-se o nouă ediţie a Târgului Portului Popular şi al Rusaliilor, sărbătoare ce a devenit tradiţie pentru organizatori şi participanţi. Sărbătoarea s-a transformat într-un spectacol de calitate de care organizatorii – Primăria şi Consiliul Local Ruşii-Munţi – pot să fie mândri.

WhatsApp Image 2019-06-15 at 17.48.17
„Ziua Rusaliilor e o zi cu tradiţie pentru locuitorii comunei Ruşii-Munţi. De 19 ani de când sunt primar, în fiecare an, de Rusalii, am considerat că trebuie să satisfacem dorinţa locuitorilor comunei. Nici în acest an nu ne-am lăsat mai prejos, am considerat că trebuie să organizăm evenimentul pe parcursul a două zile. Dedicăm locuitorilor comunei acest eveniment pentru că ei merită prin tot ceea ce au în patrimoniu, pentru modul în care se comportă” a declarat primarul Chiş Bălan Ilie.
Locuitorii din Ruşii-Munţi au avut astfel la dispoziţie două zile pentru a petrece alături de prieteni: prima zi fiind dedicată muzicii uşoare, iar cea de-a doua zi muzicii populare.
Ziua de sâmbătă a debutat cu activităţi sportive unde aproximativ 100 de copii au participat la un turneu de fotbal. Programul de la scenă a fost gândit în aşa fel încât şi cei mici să se bucure de spectacol, fiind invitată pentru ei trupa Lady Bubbles Show, care a avut menirea de a înveseli copiii.
Seara a răsunat muzica uşoară când au urcat pe scenă: Emilaş Vlaicu, Nemesis, Genţiana & Band, seara încheindu-se cu un concert extraordinar susţinut de Roxana Nemeş. Artista a făcut un adevărat spectacol, fiind asaltată de copiii prezenţi la concert. Aceştia au urcat pe scenă şi au dansat alături de ea.
Înainte de începerea programului de duminică, preoţii Daniel Cota şi Laurenţiu Şerban au stat în faţa publicului alături de oficialităţi, rostind o rugăciune de binecuvântare. Oficialităţile locale, judeţene şi reprezentanţii judeţului în Parlament au răspuns prezent invitaţiei. Astfel au fost prezenţi: Mircea Duşa – prefectul judeţului Mureş, Cristian Chirteş  – senator, Horea Soporan – senator, Alexandru Cîmpeanu – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Vasile Gliga – preşedintele PSD Mureş

„Este o plăcere deosebită pentru mine să fiu astăzi printre dumneavoastră la marea sărbătoare. În timp, evenimentul este cunoscut de cei mai în vârstă ca unul deosebit pentru că aici îşi dădeau întâlnire tinerii de pe Valea Mureşului, de pe Valea Gurghiului dar şi din judeţul Bistriţa, pentru a se simţi bine şi pentru a pune în valoare tradiţiile populare, meşteşugurile şi obiceiurile din această zonă. Avem datoria aceasta, iar cei mai tineri vor avea la rândul lor această misiune, ca ceea ce s-a construit aici în conştinţa cetăţenilor, ceea ce e important şi valoros pentru tradiţiile româneşti să fie dus mai departe. Apreciez faptul că domnul primar şi consiliul local fac  eforturi an de an să susţină acest eveniment” a declarat Mircea Duşa, prefectul judeţului Mureş.

„Ca în fiecare an, ne reîntâlnim la Ruşii-Munţi. Îi mulţumesc pentru invitaţie domnului primar pentru că an de an particip aici pe Valea Mureşului la acest eveniment. Cred că este una dintre sărbătorile importante ale Văii Mureşului. Cred că ne-a intrat în sânge, fiecăruia dintre noi, cei de pe scenă, să venim la Ruşii-Munţi să vă salutăm şi să urmărim împreună aceşti minunaţi copii şi ceea ce are mai drag poporul nostru: portul popular şi tradiţiile zonei” a spus Cristian Chirteş.

„Bine v-am găsit într-o Românie reală, într-o zi de sărbătoare. Nu ştiu dacă s-a întrebat cineva de câţi ani se organizează această sărbătoare în comuna voastră, însă anul acesta se împlinesc 700 de ani de când comuna este atestată documentar. Vreau să vă doresc sănătate, multă putere de muncă. În comparaţie cu trecutul, dacă ne întrebăm cum arăta comuna în urmă cu 700 de ani, e puţin probabil că o să ştie careva dintre noi, pentru că trecutul îndepărtat este mai greu de cunoscut, dar trecutul apropiat este mai evident nouă, datorită statorniciei şi priceperii domnului primar, datorită hărniciei domniilor voastre, comuna arată astăzi ca o comună europeană”  a precizat Alexandru Cîmpeanu.
„Pentru noi, oficialităţile care vin an de an aici, aşa ştim că sunt întotdeauna Rusaliile. Încep aici, apoi vedem unde se mai termină. Venim cu drag, ne bucurăm împreună cu dumneavoastră” le-a spus senatorul Horea Soporan, prezent pe scena Târgului de Rusalii de la Ruşii Munţi.
După discursurile oficialităţilor, ziua de duminică a continuat cu programul artistic, debutând cu ansamblul de copii „Plaiuri Mureşene” din Ruşii-Munţi urmat de Ansamblul Mureşelul din Târgu-Mureş, soliştii Monica Pârlea şi Roxana Raita, Dorina Oprea, Mara Stuparu, Maria Pop & Bogdan Orban, Alexia Aştelian,  Ansamblul Mureşul din Târgu-Mureş, Ansamblul Profesionist al Casei de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin, Ionuţ Langa, Alexandru Pop. Seara s-a încheiat cu un foc de artificii.

64843658_1042314215968135_6510277990956400640_n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*