La mulţi ani, Avântul Reghin! 70 de ani de istorie

16 iunie 1949 – 16 iunie 2019… Sunt 70 de ani de istorie a echipei reghinene Avântul. Oameni care trăiesc fotbalul, foste glorii ale fotbalului reghinean s-au adunat anul trecut într-o asociaţie dând viaţă echipei Old Boys Avântul Reghin. Foştii jucători au decis că Avântul merită o aniversare, aşa că patru echipe old boys (două echipe din Reghin, una din Zalău şi una din Bistriţa) au făcut spectacol fotbalistic pe o căldură infernală, sâmbătă, 22 iunie.
Despre această aniversare, dar şi despre istoria echipei au povestit pentru Glasul Văilor şi Ardeal TV, patru foşti jucători la Avântul : Viorel Cioată, Vili Stoica, Enyedi Andrei şi Ovidiu Mărginean.   

WhatsApp Image 2019-06-26 at 12.18.12

Viorel Cioată – “Cea mai mare satisfacţie în fotbal este golul”

Viorel Cioată a activat ca jucător la Avântul între anii 1974 – 1990, iar pasiunea pentru fotbal o are de mic. “Trăind până la 14 ani la ţară, la Vătava, veneam la Reghin la teren şi mă uitam prin gard la meciuri. Eram impresionat că vedeam un teren aşa de mare, când mă uitam la tribună şi vedeam atâţia oameni. Ştiu Avântul de 50 de ani când am venit la Reghin ca elev. Avântul, deşi datează din 16 iunie 1949, a activat înainte sub alte denumiri precum Cărămida, Turul, iar ultima dată, înainte de a se numi Avântul s-a numit Foresta Reghin. În Reghin erau foarte multe echipe, aproximativ 16 care jucau în campionatul orăşenesc. Era terenul Voinţa unde non-stop se juca fotbal. Aveai de unde să alegi, iar Avântul Reghin cam de acolo îşi recruta fotbaliştii. Întotdeauna, cea mai mare satisfacţie în fotbal este golul, mai ales acele goluri decisive, unde reuşeşti să câştigi un meci în ultimele minute. Dar şi atunci când promovezi la ultimul joc dintr-o ligă inferioară la una superioară. Am promovat cu echipa de câteva ori şi ştiu ce înseamnă” îşi aminteşte Viorel Cioată.

Vili Stoica – “Jucam cu pasiune, jucam cu entuziasm”

Un alt fost jucător al echipei Avântul Reghin este Vili Stoica. Acesta a activat mulţi ani ca jucător la această echipă, cu mici pauze, timp în care a mai activat şi la echipe precum ASA Tg – Mureş, Gaz Metan Mediaş, Gloria Bistriţa. În momentul de faţă este antrenor la grupa de copii. “Pasiunea era mai mare. Jucam cu pasiune, jucam cu entuziasm, cu plăcere şi nu ne gândeam la alte lucruri. Primul meu obiectiv de când eram copil era să devin fotbalist la echipa mare. Majoritatea din echipa Old Boys de azi au fost pentru mine modele, am crescut văzându-i jucând  şi este pentru noi o bucurie să putem să ne întâlnim în această echipă, avem turnee, depănăm amintiri, ne povestesc cum era perioada lor. Important este să fim sănătoşi şi să nu ne accidentăm” spune Vili Stoica.

Andrei Enyedi – “Tribunele erau mereu pline”

Doi ani a activat Andrei Enyedi ca fotbalist la Avântul, mai precis între anii 1990 – 1992. “Îmi amintesc că veneam de mic cu plăcere la meciurile echipei Avântul şi ceea ce îmi rămâne întipărit în minte este fluxul de jucători, tribunele erau mereu pline, dar erau şi jucători care ofereau un spectacol, care ne încântau pentru că pe vremea aceea fotbalul era altul. Spaţiile erau mult mai largi şi se putea juca, fotbalul era spectacol” îşi aminteşte Andrei Enyedi.
Cât priveşte echipa Old Boys, o consideră o idee binevenită “E o idee excepţională pentru că ne dă posibilitatea să ne întâlnim, să depănăm amintiri. Această organizaţie este o treabă serioasă pentru că avem un statut şi organizăm meciuri cu echipe din alte localităţi. Într-o societate în continuă schimbare, aceste lucruri îţi aduc un pic de linişte şi e benefic şi din punct de vedere al sănătăţii” a declarat Andrei Enyedi, care a adăugat faptul că “fără să supăr pe nimeni, din păcate mulţi tineri de azi pun mai presus câştigul financiar imediat, decât pasiunea pentru fotbal. Asta nu înţeleg tinerii, că în sport în general, ca să culegi roadele, trebuie să faci sacrificii. Din acest motiv mulţi jucători talentaţi nativ se pierd pe drum pentru că nu pun pasiune, nu fac sacrificii, sar anumite etape importante şi vor să ajungă să joace fotbal”.

Ovidiu Mărginean – “Aşteptam cu sufletul la gură fiecare meci”

A început fotbalul la Avântul în 1981 şi a terminat în 1996. “În anul 1981 am făcut primii paşi pe acest teren la grupele de copii. Era o bucurie imensă pentru că jucam în deschiderea echipei mari, pe atunci promovată în divizia B. 6000 de oameni erau prezenţi pe atunci la fiecare meci. Aşteptam cu sufletul la gură fiecare meci pentru a vedea nume consacrate care au fost la Avântul şi încercam să prindem ceva de la meciuri, de la antrenamentele lor. Viaţa pe care am avut-o ca fotbalişti nu ne-o mai dă nimeni înapoi, iar aceste lucruri pe care le facem noi, întâlnirile pe care le avem sunt importante pentru noi, pentru viaţa noastră” a declarat Ovidiu Mărginean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*