Dulceaţa lu’ Răzvan – dulce de Idicel în Prăvălie la Bucureşti

Răzvan Rusu, cel care a făcut cunoscut Idicelul din punct de vedere gastronomic, peste graniţele judeţului Mureş, ducând numele satului tocmai la Bucureşti prin Dulceaţa lui Răzvan a deschis în urmă cu un an o Prăvălie în capitală: Prăvălia Idicel. Aici, la această prăvălie, bucureştenii găsesc produse precum zacuscă, dulceaţă, iar la sfârşit de săptămână, gogoşi proaspete.  În această vară va lansa şi un chioşc cu produse tradiţionale gastronomice, chioşcul Idicel primul de acest fel din capitală.

razvan rusu

S-a mutat în Bucureşti în urmă cu aproximativ doi ani. Având în vedere că la Idicel se lucrează sezonier, mai intens în perioada verii, s-a văzut nevoit să îşi caute de lucru. Aşa că s-a decis să caute o modalitate prin care să-şi prezinte produsele care se prepară la fabrica din Idicel. „Produsele sunt în hipermarket-uri (Carrefour, MegaImage), dar nu ştie lumea ce e cu ele. Nu am buget de marketing pentru a face cumpărătorul să înţeleagă de ce sunt produsele mele diferite faţă de altele. Aşa că am zis să fac o prăvălie unde să pot să spun povestea şi să spun de ce noi suntem mai deosebiţi. Anul trecut pe 9 iunie am început cu Prăvălia Idicel pe Calea Floreasca într-o zonă rezidenţială foarte bună din capitală” spune Răzvan Rusu. Aşadar, a găsit o casă la parterul căreia a amenajat o frumoasă prăvălie, cu o mică bucătărie şi o terasă în curte. La sfârşit de săptămână pregătesc gogoşi, produse tradiţionale care cumva te leagă de sat, de tradiţie.
„Reacţia celor din Bucureşti a fost una foarte bună, gogoşile au prins foarte bine pentru că nimeni nu mai face gogoşi simple. Trebuie să stai să le frămânţi, să le dospeşti şi acolo nimeni nu îşi mai bate capul cu asta. Ne trezim de dimineaţă şi pe ora zece când deschidem prăjim deja gogoşi. Cumva gogoşile au fost stringherul ca oamenii să vină, să se apropie de borcanul de zacuscă, de dulceaţă de la Idicel Pădure. Încet, încet s-au înmulţit oamenii, ştiu pentru ce vin. Este nevoie de foarte multă răbdare în domeniul acesta pentru că trebuie să îţi formezi comunitatea ta de oameni, să ştie de ce vin la tine, ce găsesc, să ai produse bune pentru că asta este cea mai bună reclamă. Dacă le-ai dat un produs bun cu siguranţă devin fideli” adaugă Răzvan.

Idicelul Sălbatic

La făbricuţa de la Idicel unde se produce dulceaţă şi zacuscă sunt şapte angajaţi, cu toţii oameni din sat. Aici, cu această fabrică are planuri. „Pe termen mediu îmi doresc ca la Idicel să amenajez un spaţiu de primire a oaspeţilor, să dezvolt şi partea asta pentru că eu consider că Idicelul este foarte sălbatic, autentic, nealterat de nimic. Oamenii sunt la locul lor, îşi cresc animalele, îşi păstrează tradiţiile. E un sat care îţi dă ceva pe lângă natură şi frumuseţea lui” spune încrezător, Răzvan.

Ciocolata Răzvan

razvan rusu 3

Răzvan nu s-a oprit la dulceaţă. A început să facă şi zacuscă, iar mai nou, mai precis de anul trecut, Răzvan face şi ciocolată. O altfel de ciocolată: bean to bar. „Asta se traduce prin faptul că îmi iau boabe de cacao, le prăjesc şi îmi fac ciocolata mea. Sunt singurul din România care face treaba asta. De fapt mai este cineva care a apărut după mine. Este o chestie foarte meticuloasă şi complicată, dar mi-am dorit foarte mult ca după şase ani de făcut dulceaţă, să mai vin cu un produs care să-mi dea motivaţie. Procesul l-am învăţat în timp, am fost la cursuri în diferite ţări. Colaborez foarte bine cu cineva din Lituania, care mă învaţă şi care este ca un mentor pentru mine. Fac si tablete de ciocolată neagră cu prune uscate, care au fost ţinute în pălincă de Idicel. Am vrut să leg oarecum produsul şi de locul de unde vin” spune Răzvan. Ciocolata poate fi găsită la Prăvălia Idicel şi în câteva magazine de specialitate din capitală.
Iată că în  timp, planurile s-au conturat foarte frumos pentru Răzvan. Noi nu puteam decât să-i urăm succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*