„America văzută de pe Bicicletă” – povestită de Radu Păltineanu la Conferinţele „Lucian Blaga”

Cea de-a XXI-a ediţie a Conferinţelor Liceului „Lucian Blaga” s-a desfăşurat în data de 27 mai, avându-l ca invitat pe Radu Păltineanu, primul român care a traversat cele două Americi pe bicicletă.

15 9
„Spre bucuria noastră a acceptat invitaţia de a povesti elevilor despre toate experienţele lui. Elevii sunt entuziasmaţi şi foarte interesaţi de subiect, iar noi ne bucurăm că bicicleta îşi câştigă încet, încet locul în viaţa cotidiană. Rolul conferinţelor este multifuncţional. Pe de o parte de informare, pe de altă parte pentru că ei trebuie să intre în contact cu aceste modele de viaţă pentru că din păcate, ceea ce văd ei în general, nu întotdeauna sunt modele de urmat, şi-atunci vin în faţa lor oameni care le povestesc despre experienţele lor. Chiar şi despre cele negative: dacă au avut planuri şi nu le-au ieşit aşa cum şi-au propus. Avem foarte mulţi elevi care şi-au ales meseria după participarea acestora la conferinţe ori au păstrat contactul cu invitaţii noştri şi din perspectiva asta au avut foarte mult de câştigat” spune prof. Cristina Drescan, coordonatorul conferinţelor.
Având în vedere că Liceul a organizat cursuri despre circulaţia pe bicicletă şi implicarea elevilor în acţiuni ecologice, invitaţia lui Radu Păltineanu aici, la Reghin, a fost binevenită. „De fapt, Radu a fost invitat la Reghin de o elevă a liceului. Noi chiar ne dorim ca elevii să preia cât mai multe responsabilităţi şi răspunderi în a organiza evenimente de felul acesta” a adăugat Cristina Drescan.
Radu Păltineanu s-a arătat bucuros de faptul că a putut sta în faţa atâtor elevi de liceu, cărora a avut ocazia să le povestească despre aventurile lui cu bicicleta. Nu e prima întâlnire de acest fel pentru Radu pentru că în această perioadă a fost prezent în mai multe şcoli pentru a povesti despre aventurile lui. Prezenţa lui Radu Păltineanu la Reghin a fost una mai mult decât relaxantă, pentru că s-a transformat într-un frumos dialog între aventurier şi elevi. Cu o ceaşcă de cafea în mână, vorbind liber şi deschis, Radu şi-a început dezvăluirile din drumurile lui pe două roţi.
„Am petrecut trei ani şi trei luni cu bicicleta prin Americi, plus alte aventuri pe care le-am avut înainte de asta, care ar putea fi lecţii faine pe care le poţi învăţa din activitatea asta de a cutreiera lumea pe două roţi. Încerc să-i scot din zona lor de confort şi sper ca după această discuţie să motivez puţin prin ceea ce am făcut eu” a spus Radu Păltineanu înainte de a-şi începe povestea în faţa elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*