Produse şi Tradiţii la Poalele Călimanilor

Asociaţia „Grupul de Acţiune Locală Defileul Mureşului Superior” a organizat duminică, 22 iunie, la Deda, evenimentul „Produse şi Tradiţii la Poalele Călimanilor” un eveniment care a avut scopul de a promova obiceiurile, produsele, valorile de pe Valea Mureşului.

sdr sdr sdr

Zece comune (Aluniş, Brâncoveneşti, Deda, Ideciu de Jos, Lunca Bradului, Răstoliţa, Ruşii-Munţi, Stânceni, Suseni, Vătava), membre ale GAL-ului „Defileul Mureşului Superior” au fost implicate în organizarea acestui eveniment, fiecare comună fiind reprezentată de cetăţeni şi au pus în valoare avuţiile comunei pe care o reprezintă. Printre standurile prezente s-au aflat şi reprezentanţi ai proiectului „De la Marginalizare la Integrare!”, proiect care este iniţiat de Primăria Comunei Deda în parteneriat cu Liceul Tehnologic “Vasile Netea” din Deda, cu Asociaţia Generală a Profesioniştilor în Vânzări din București şi Ioanida Turism – firmă consultanţă.
Grupul de Acţiune Locală „Defileul Mureşului Superior” are ca scop sprijinirea  dezvoltării comunităţilor prin identificarea nevoilor locale şi promovarea cooperării în vederea soluţionării acestora într-un mod cât mai eficient. GAL Defileul Mureşului Superior” dezvoltă proiecte cu finanţare nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 şi nu numai, implementează Strategia de Dezvoltare Locală prin finanţarea măsurilor aprobate de MADR adaptate la teritoriul pe care îl reprezintă.
Având în vedere că evenimentul “Produse şi Tradiţii la Poalele Călimanilor” a fost şi unul de promovare a tradiţiilor, nu puteau lipsi ansamblurile locale, soliştii locali, care au prezentat un program amplu. Cap de afiş al muzicii populare a fost Ionuţ Langa, iar pe partea de muzică uşoară a cântat pentru cei prezenţi Elena Gheorghe.
La deschiderea oficială au fost prezenţi: Alexandru Potor – preşedintele Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală, Gheorghe Ştef – director AJOFM Mureş, Sabina Briţ – directorul Agenţiei Judeţene de Pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş, Ioan Macarie – Inspector Şcolar General, Ioana Crişan – directorul Ioanida Turism şi preotul din Deda – Gabriel Farcaş. Aceştia s-au arătat bucuroşi de ceea ce au văzut la Deda şi de ceea ce GAL-ul Defileul Mureşului Superior reuşeşte să facă pentru cetăţenii celor zece comune implicate.
„Este un eveniment care se doreşte a fi unul de promovare a produselor tradiţionale de pe Valea Mureşului Superior şi totodată un spectacol de folclor organizat cu această ocazie. Înfiinţarea GAL-ului Defileul Mureşului Superior cu toate cele zece comune nu înseamnă altceva decât un mod de a aduce dezvoltarea Văii Mureşului Superior, dezvoltarea comunelor noastre şi principalii iniţiatori ai acestui GAL sunt primarii celor zece comune, împreună cu directorul de GAL, Carmen Cotruş şi cu cei care funcţionează în acest GAL. Aducerea fondurilor europene înseamnă pentru noi toţi dezvoltare. Înseamnă mai mulţi bani, înseamnă servicii mai multe, creare de locuri de muncă, iar acest GAL putem afirma pe deplin că şi-a făcut această datorie de onoare. Spuneam că fondurile care au fost atrase reprezintă aproximativ 3 milioane de euro, ceea ce înseamnă peste 120 de miliarde de lei vechi. Asta presupune muncă, presupune efort şi nu întâmplător domnul Potor este aici pentru că dumnealui cunoaşte că la Deda se lucrează, cunoaşte că Valea Mureşului se dezvoltă prin această activitate a GAL-ului şi prin activităţile primarilor care lucrează în unităţile administrativ teritoriale. Astăzi fiecare stand al comunelor reprezentative GAL-ului Defileul Mureşului Superior prezintă produse tradiţionale, avem stâni care au venit cu mâncare din zona noastră, iar scopul nostru este de a promova zona şi de a o face mai frumoasă. Mureşul, în mersul lui spre aval, duce cu el tot ce înseamnă hărnicia oamenilor de pe Valea Mureşului, frumuseţea zonei şi totodată faptul că sunt oameni buni, cu credinţă şi nădejde în Dumnezeu” a declarat primarul comunei Deda, Lucreţia Cadar, preşedintele GAL-ului „Defileul Mureşului Superior”.
Implicată trup şi suflet în bunul mers al acestui GAL este Carmen Cotruş, care deşi plină de emoţii, a reuşit să spună câteva cuvinte în faţa publicului prezent. „Aş vrea să mulţumesc organizatorilor, invitaţilor care şi-au făcut timp ca astăzi să fie alături de noi. Nu a fost uşor pentru a duce GAL-ul mai departe, dar am promis să îl ducem acolo unde nu sunt multe GAL-uri în ţară” a spus Carmen Cotruş, directorul GAL-ului „Defileul Mureşului Superior”, pe care o caracterizează faptele şi proiectele atrase spre dezvoltarea comunităţii şi a cetăţenilor de pe Valea Mureşului Superior.

GAL-ul Defileul Mureşului Superior – un model pentru celelalte GAL-uri din ţară

„Venind după un drum lung de la Bucureşti până aici, m-am gândit ce oameni minunaţi trebuie să fie cei de aici, de pe Valea Mureşului, care s-au adunat într-o zi să pună la un loc ce au mai frumos în comunitatea lor, să vină împreună cu copiii să transmită un mesaj: că unirea face puterea.  Am fost de multe ori întrebat ce e acela un GAL. De multe ori conceptul pare aşa, venit din altă parte. Aş vrea să simplific: Grupul de Acţiune Locală este uniunea tuturor celor care vor să facă mai mult pentru un teritoriu. Toţi primarii, toţi agenţii economici, reprezentanţii societăţii civile, biserica, şcoala, împreună pot să îşi dea mâna pentru a dezvolta localităţile şi a aduce bunăstare. E complicat când vorbeşti despre fonduri europene, toată lumea se referă la implementarea acestor proiecte ca fiind dificilă, birocratică, cu multe probleme. Vreau să aveţi în acest GAL un prieten pentru că de fapt asta este GAL-ul: o organizaţie, un grup de oameni care vin alături de dumneavoastră, mult mai aproape, ajutându-vă să implementaţi fonduri europene. GAL-ul este locul unde fiecare dintre dumneavoastră aveţi şansa de a accesa şi a dezvolta un proiect, o idee. În calitate de preşedinte al Federaţiei pot să vă confirm că aceşti oameni de la GAL-ul Defileul Mureşului Superior sunt un model pentru celelalte 239 de Grupuri de Acţiune Locală din România” a declarat la Deda, Alexandru Potor, preşedintele Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală.

sdr sdr sdr sdr sdr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*