Computer tomograf la Reghin

Ministerul Sănătății a aprobat alocarea de la bugetul de stat pe 2019, suma de 1.500.000 lei pentru finanțarea aparaturii medicale și a echipamentelor de comunicații în urgența în sănătate – computer tomograf şi aparat roentgen – pentru Spitalul Municipal Reghin. Municipiul Reghin și Spitalul Municipal  vin cu o cofinanțare de 501.000 lei în vederea achiziționării celor două aparate medicale.

 

Rep.: O veste mare pentru Spitalul Municipiului Reghin.
Maria Precup: Da, într-adevăr. Pentru că în momentul acesta toată atenţia noastră este canalizată asupra spitalului, pentru că fiind un proces de retrocedare nu am putut face investiţii foarte mari, ci doar pentru lucruri care se pot muta.
Noua conducere este foarte implicată şi motivată să facem schimbări, dar investiţiile mari se datorează în primul rând doamnei ministru Sorina Pintea şi doamnei premier, Viorica Dăncilă. Atunci când au venit la Reghin s-au interesat despre ce probleme avem cu spitalul. Au fost extraordinar de înţelegătoare, iar finanţarea în problemele mari, pe care niciodată nu le-am fi putut rezolva din bugetul local şi veniturile proprii au venit ca o mană cerească din bugetul Ministerului Sănătăţii. Nu am sperat că în două săptămâni să vină notificarea cum că am primit un milion şi jumătate de lei pentru un computer tomograf şi un aparat roentgen.
Cetăţenii Municipiului Reghin şi zonele arondate până la Topliţa se înscriu şi aşteaptă luni de zile pentru a-şi putea face un CT la Târgu-Mureş. Iată că pentru prima dată în Reghin vom avea acest aparat, iar lumea din jurul Reghinului pe care spitalul o deserveşte va avea acces în timp util şi spre fericirea noastră avem şi oameni, doctori specializaţi care lucrează la Târgu-Mureş pe computer tomograf. Noi trebuie doar să ne aducem aportul, avem cotă de finanţare pentru că luăm aparate de bună calitate, iar investiţia este de 2 milioane de lei. Vechea centrală termică pe care o dezafectăm o dotăm şi reorganizăm pentru că trebuie să aibă condiţii de izolare pentru aparatul de computer tomograf.
Despre aparatul roentgen vreau să vă spun că noi avem două astfel de aparate, însă unul care se află în Mihai Viteazu este vechi, aşa că acolo vom înlocui aparatul.

Rep: Ce alte lucrări se execută la spital?
M.P.: Am avut o discuţie cu toţi şefii de secţie şi fiecare îşi reia referatele de necesitate abandonate în ultimul timp, se fac achiziţii pe materiale sanitare şi ce mai au nevoie pentru ca activitatea medicală să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi să nu mai fim nevoiţi să trimitem pacienţii la Târgu-Mureş decât în cazuri grave. S-au stabilit şi priorităţile pentru amenajările care ne sunt în atribuţii cum ar fi îndepărtarea igrasiei de la ginecologie/maternitate, se fac diverse lucrări în curtea spitalului şi reabilitarea clădirilor în funcţie de necesităţile care se impun şi în funcţie de prevederile bugetare.
Vom avea discuţii şi cu directorii de la Direcţia de Sănătate Publică şi de la Casa de Asigurări pentru că trebuie să creştem gradul de ocupare a spitalului pentru că avem 300 de paturi, dar gradul de ocupare este în descreştere în ultima perioadă, ceea ce înseamnă că şi sumele atrase de la Casa de Asigurări sunt diminuate. Prin reducerea gradului de ocupare putem să nu mai primim acreditarea şi să închidem spitalul, deci interesul trebuie să fie al tuturor, de la lucrătorii din cadrul spitalului până la şefii de secţii, doctori, conducere, să punem umăr de la umăr, să asigurăm condiţii şi dotări pentru ca aceşti pacienţi să fie interesaţi în a fi internaţi şi trataţi la Spitalul Municipiului Reghin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*