Ziua Eroilor marcată la Oarba de Mureş

Cu prilejul comemorării Zilei Eroilor, Garnizoana Târgu Mureş și Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, cu sprijinul Consiliulul Judeţean Mureş şi al Primăriei oraşului Iernut, organizează în data de 06 iunie 2019, începând cu ora 12.00, o ceremonie militară și religioasă, cu depuneri de coroane și jerbe de flori la Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureş.

Garda de onoare va fi una mixtă, constituită din militari aparţinând structurilor de forțe pentru operații speciale din Garnizoana Târgu Mureș, efective ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,,Colonel Sabin Motora” Mureș, respectiv ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență a Județului Mureș.

Ceremonia va debuta cu întâmpinarea oficialităților și salutarea drapelului de luptă.

Va  fi intonat Imnul Naţional al României.

În continuare un sobor de preoți va oficia o slujbă de pomenire a tuturor eroilor neamului.

Ceremonia va continua cu depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori de către instituțiile nominalizate în Legea ceremoniilor oficiale nr. 215/2016: Parlamentul României (reprezentanţi), Instituția Prefectului – Județul Mureș, Primăria orașului Iernut, Consiliul Județean Mureș, Garnizoana Târgu Mureș.

Va urma un moment de suflet, constând în recitarea de către doamna Lucreția Mărginean a unei poezii populare, creație proprie, inspirată din tragicele evenimente petrecute în urmă cu 75 de ani, pe locul de de desfășurare al ceremoniei.

Lucreția Mărginean s-a născut la data de 9 mai 1929, fiind martoră la luptele sângeroase și la efectele acestora, evenimente care au marcat-o și inspirat-o în același timp să scrie poezii populare dedicate celor căzuți în luptă.

În încheiere, garda de onoare va acorda onorul eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc sfânt, emblematic pentru istoria neamului românesc, precum și tuturor celor prezenți la eveniment.

Un alt moment de suflet se va desfășura în centrul orașului Iernut, în proximitatea Primăriei, la placa comemorativă edificată în memorie eroului  Mr. (P.M.) Tiberius-Marcel Petre, primul erou al forțelor special române, căzut în teatre de operații.

Camarazii din structurile de operații speciale din Garnizoana Târgu Mureș vor acorda onorul eroului, îi vor evoca viața, vor depune o coroană de flori și vor păstra un moment de reculegere.

Eroul  Mr. (P.M.) Tiberius-Marcel PETRE si-a pierdut viaţa la data de 03 aprilie 2009, în timpul unei misiuni de intervenţie rapidă în sprijinul unei subunităţi aliate atacate de insurgenţi în teatrul de operaţii din Afganistan.

A fost decorat cu Ordinul National „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de razboi.

sursa foto: Monumentul Eroilor Oarba de Mures

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*