Cui alegem să oferim ajutor?

Cu siguranță mulți dintre voi aveți pe acasă lucruri de care nu mai aveți nevoie. Fie ele de mică sau mai mare valoare. Poate uneori vreți să vă reînnoiți garderoba ori vă doriţi să schimbaţi mobila. Indiferent ce şi care este motivul. Însă, ideea e alta… De cele mai multe ori din “milă”, că vorba aceea, e păcat, nu alegeți să le aruncați la primul container întâlnit în drum, ci preferați calea pe care o considerați ca fiind cea mai bună. Alegeți să faceți un bine, gândindu-vă că îi ajutați pe cei din jurul vostru. Aşa că vă puneți pe căutat ori pur și simplu întâlniţi o persoană căreia vreți să-i donați lucrurile voastre. Le oferiți cu drag, fericindu-vă de faptul că alte persoane se vor putea folosi de ele, iar ei vor aprecia gestul.
Buun. Acesta este scenariul pozitiv. Însă din păcate, realitatea este de cele mai multe ori cu totul alta. De ce? Recent, într-una din zilele în care norii negri de ploaie nu stăteau deasupra orașului nostru, traversam strada de la Biserica Săsească spre șomaj. La colț de stradă, pe spațiul verde, o mare grămadă de haine. Mă opresc, arunc o privire și realizez că sunt haine curate şi de calitate. “Cine oare ar abandona în felul acesta hainele?” mă întreb. Confirmarea la ceea ce știam deja, dar nu voiam să recunosc din prima, am primit-o de la angajata unui magazin din zonă: “s-au tot plimbat niște femei prin faţa magazinului cu niște saci și la un moment dat i-au golit. În scurt timp au dispărut și au lăsat hainele acolo”. Hainele au rămas repede fără stăpân, iar buna intenţie a fost risipită.

haine
Acesta să zicem «e un caz bun ». Să nu uitați că sunt cazuri în care oferiți mâncare, iar ea ajunge aruncată pe jos. Sunt cazuri în care oferiți bani cerșetorilor, care mai apoi sunt cheltuiţi pe băutură ori risipiţi la jocurile de noroc. Şi nu spun asta pentru că am auzit de la X care a auzit la rândul lui de la Y. Doi bărbaţi în putere “lucrau pe rupte” în parcarea unui supermarket din Reghin pentru a strânge bani.  Trecând pe lângă ei îi aud dialogând, oarecum dezamăgiţi: „ieri am pierdut la păcănele toți banii câștigați aici”… vă las pe voi să trageţi concluziile.
Da, știu! E bine să ajutăm, să-i sprijinim la nevoie pe cei nevoiaşi! Ajut la rândul meu şi nu pun pe nimeni la zid pentru asta, însă e important ca ajutorul nostru să nu fie “aruncat” la gunoi și să nu permitem nimănui să își bată joc de el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*