Sărbătoarea saşilor la Reghin

DSC_9511An de an, în a doua duminică a lunii mai, saşii din Reghin sărbătoresc Maifest – Sărbătoarea Saşilor. În acest an, motto-ul a fost „Unde se cântă, eşti binevenit”. Evenimentul a început la primele ore ale dimineţii cu primirea oficialităţilor în curtea Parohiei Evanghelice, urmat de slujba ecumenică.

 

După ora 11:00 cu mic cu mare, au ieşit din biserică, foarte mulţi dintre cei prezenţi purtând costumul popular săsesc. Cu voioşie s-au adunat în faţa Bisericii Săseşti de unde a plecat parada portului popular, cu toţii mergând pe jos până la Pădurea Rotundă în acordul fanfarei.
„De la an la an sunt tot mai mulţi participanţi, iar asta mă bucură. Ţinând cont de atmosfera din ţară, de câtă ură şi manipulare şi aici la Reghin când astăzi am trăit atât de frumos evenimentul împreună, chiar dacă saşii erau 15%, iar restul erau români şi maghiari. A fost un moment de suflet, care m-a impresionat şi înduioşat că în Reghin putem să dăm mână cu mână şi să uităm de tot ce ne desparte şi să ne bucurăm de fiecare moment. Faptul că au fost prezente persoane din mai multe generaţii, din mai multe localităţi, eu zic că este o reuşită. Nu ştiu dacă este o diferenţă mare între noi şi saşi, dar este un spirit al minorităţilor că sunt mai uniţi. Suntem la fel, trăim la fel şi trebuie doar să exploatăm această relaţie” a declarat primarul Municipiului Reghin, Maria Precup.

DSC_9524
Edilul municipiului a ales să se alăture alaiului şi să străbată distanţa de la Biserica Săsească până la Pădurea Rotundă, pe jos, alături de restul participanţilor. „Chiar dacă stau în fiecare zi foarte mult în picioare purtând tocuri, efortul a fost nesemnificativ şi a meritat” a subliniat Maria Precup.
„Am fost invitată la ziua saşilor în Austria de Manfred Schuller și soția sa Ingrid, reprezentanţii saşilor în România. M-am îmbrăcat în costum popular românesc cu tricolor, şi-au venit saşii plecaţi din România şi mi-au mângâiat tricolorul şi costumul, plângând pentru că foarte mulţi nu au mai fost în România. Le-am dus mere şi au împărţit între ei, mirosindu-le, fericiţi că sunt din ţara noastră. Moment care mi-a dat o lecţie de patriotism. Îşi aminteau de clipele frumoase din România şi de cât de greu le-a fost când au plecat din ţară” spune primarul Municipiului Reghin, Maria Precup.
Ajunşi la destinaţie, organizatorii au dat startul programului cultural, la care au luat parte echipe de dansuri populare din Reghin, Carei, Sighişoara, Batoş, dar şi elevi de la clasele cu predare în limba germană din Reghin.

DSC_9531
Prezent la Maifest a fost şi preşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Austria, Manfred Schuller care s-a arătat fericit pentru invitaţia primită şi pentru faptul că a putut lua parte la această sărbătoare. „Sunt extrem de fericit pentru invitaţia care ne-a fost făcută de a fi prezenţi la această frumoasă sărbătoare, Maifest şi Ziua Mamei, ocazie prin care doresc să felicit toate mamele prezente. Această tradiţie trebuie continuată, sunt încântat să văd atât de multă lume îmbrăcată în costum popular şi totodată impresionat că atât de multă lume a venit pe jos până la Pădurea Rotundă. Motto-ul din acest an dedicat acestei sărbători „Unde se cântă eşti binevenit” este unul care se foloseşte de mulţi ani în Austria” a declarat acesta în deschiderea evenimentului de la Pădurea Rotundă.
Din Elveţia, venit special pentru eveniment a fost şi părintele Neugeboren Klaus Werner, care a fost mulţi ani preot la Reghin. „Îmi amintesc de mulţi dintre dumneavoastră pe care îi cunosc de multă vreme şi când vine cineva la mine şi-mi spune dacă îmi amintesc de un anume lucru, atunci îmi dau seama că am plecat de mult din Reghin. Dar întotdeauna mă bucur să fiu aici şi sper că ceea ce s-a început între voi, prietenia şi tot ce trăiţi aici, să rămână şi să fiţi bucuroşi. Îi doresc părintelui Johann Zey să aibă puterea să reprezinte această mică comunitate săsească care a mai rămas, să poată supravieţui cu ajutorul vostru” a precizat preotul Neugeboren Klaus Werner.

(C.R.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*