În vizită la adăpostul de câini fără stăpân din Reghin

Iniţiatorii proiectului „Bunăstare pentru oameni şi animale” şi-au propus „gestionarea situației câinilor vagabonzi într-un mod uman, civilizat, concomitent cu conștientizarea populație că este responsabilă pentru această situație”. Proiectul a fost iniţiat în toamna anului trecut şi este  finanţat de Abonament pentru Comunitate. Prima acţiune publică din cadrul acestui proiect a fost „Ziua Porţilor Deschise”, care s-a desfăşurat sâmbătă, 4 mai, la adăpostul de câini fără stăpân din Reghin, aflat la ieşirea din Reghin spre Ideciu de Jos.

 

„Facem ce putem la nivel local pentru că mereu schimbările vin din lucruri mici. Prin această acţiune am încercat să îi încurajăm pe cetăţeni şi să le creem câteva condiţii să vină la adăpost pentru a vedea cum trăiesc câinii, să afle cum mai pot ajuta şi ei chiar dacă nu pot adopta. Pentru persoanele care doresc să adopte, sunt aici medici şi tehnicieni veterinari, dar şi personalul adăpostului care le oferă orice informaţie de care au nevoie, tocmai pentru a şti tot ce presupune adoptarea unui căţel şi îngrijirea lui responsabilă” spune Oana Alexandra Paşcu, iniţiatorul proiectului.
Oana Alexandra Paşcu vine la adăpost de fiecare dată când sunt acţiuni organizate şi nu numai, implicându-se activ pentru că a considerat că poate face mai multe lucruri, pe lângă a iubi aceste animale. Tocmai de aici a plecat şi acest proiect… din dragoste pentru animale.
O mare parte dintre posesorii de câini, preferă să cumpere un animal de rasă, ferindu-se oarecum de rasele comune. Însă, aceştia uită că deşi pe carnetul de sănătate nu stă scris cu litere mari o renumită rasă, câinele poate fi la fel de iubitor.
59524581_626422631204315_6845958135002169344_n„Ai fi surprinsă să vezi că în adăpost chiar există câini de rasă. Nu putem certifica cât este de pură rasa, dar există pentru că foarte mulţi au fost luaţi de pe străzi sau au fost cazuri de căţei cumpăraţi, care după ce au crescut, nu au mai fost mici, devenind pentru familia respectivă o aşa zisă povară, i-au adus la adăpost. Asta încercăm să schimbăm puţin, mentalitatea, şi să-i facem să înţeleagă că adăpostul de căţei nu este casa acestor căţei, ci ar trebui să fie doar o cazare temporară, unde să stea după ce au fost abandonaţi. Toată lumea se plânge că străzile sunt pline de câini. Şi ca o paranteză, eu am şi activităţi ecologice. Drept exemplu, degeaba arunci un ambalaj pe jos şi zici că e doar unul, pentru că dacă toată lumea gândeşte la fel, gunoiul se adună. La fel şi cu aceste animale. Ai văzut pe stradă un câine, spui că e doar unul, îl duci la adăpost, considerând că problema a fost rezolvată, dar dacă toată lumea gândeşte aşa, adăpostul ajunge să fie supraaglomerat. Cât de multă lume ştie ce se întâmplă mai departe cu ei? Asta încercăm să scoatem în evidenţă, faptul că, „unde tot pui şi pui până la urmă se umple până la refuz” precizează Oana Alexandra Pașcu.
În cadrul proiectului, urmează o zi în parc cu căţeii, care va avea loc în data de 1 iunie în Parcul Central, ocazie cu care vor fi pregătite câteva activităţi potrivite pentru copii, prin care să-i încurajeze părinţii să vină cu cei mici, facilitându-le interacţiunea cu aceste animale, să se familiarizeze şi să nu le fie frică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*