Deda ar putea deveni staţiune turistică

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, prezent la Deda într-o vizită de lucru, a pus accent pe posibilităţile de dezvoltare a turismului local în această zonă, precizând faptul că “turismul înseamnă bani şi dezvoltarea localităţii”.

“Avem la Ministerul Turismului un buget generos, aşteptăm
proiectele”

“Sunt nişte locuri extraordinare. România este binecuvântată de Dumnezeu cu frumuseţi ale naturii cum nu găseşti niciunde în lume. Am în minte un proverb românesc: Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă în traistă. Pentru a beneficia de aceste frumuseţi ale naturii trebuie să ştim să facem proiecte, astfel încât să atragem cât mai mulţi turişti. Turiştii în definitiv înseamnă bani şi dezvoltarea locală. Am fost în Borsec unde am semnat un contract în valoare de 5 milioane de euro pentru un parc de aventură. Mi-a plăcut foarte mult conceptul de a dezvolta turismul 365 de zile pe an. Cu alte cuvinte, atunci când ajunge un turist în zonă şi are cum să îşi petreacă timpul într-un mod plăcut, cu siguranţă va sta mai multe zile şi va cheltui mai mulţi bani în localitatea respectivă. Există la Borsec pârtie de schi pentru iarnă, un spa wellness, care e realizat tot prin Ministerul Turismului pentru care chiar anul trecut am dat o ultimă tranşă. Urmează să se dezvolte o pârtie de sanie de vară. Este un turism raportat la mod integrat. Acest lucru îmi doresc să îl fac şi aici pe Valea Mureşului şi în toată România. Ne dorim să promovăm acest tip de turism, 365 de zile pe an la nivelul întregii ţări. Avem posibilităţile, avem oportunităţile, trebuie să ştim să beneficiem din plin de acest lucru. Ne dorim ca sectorul turistic să devină unul dintre principalele sectoare de dezvoltare a României. Anul acesta avem la Ministerul Turismului un buget generos, aşteptăm proiectele” a declarat la Deda, Bogdan Trif, ministrul Turismului.

DSC_9626
Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda, a specificat cu această ocazie că au început demersurile pentru obţinerea statutului de staţiune turistică, considerând că prin implementarea acestui proiect de dezvoltare a turismului, va da posibilitatea tinerilor să rămână în comună şi să-şi dezvolte afaceri. “Noi avem o comună frumoasă, dar turismul este slab dezvoltat în zona noastră, chiar pe toată Valea Mureşului Superior. Având în vedere că este necesară aducerea magistralei de gaz şi este o condiţie ca să primim fonduri pentru această magistrală, trebuie să realizăm acest statut de staţiune turistică a comunei Deda. Ne-am propus acest lucru, nu este uşor, îl vom face şi sper ca în acest fel să ducem comuna Deda pe culmile de dezvoltare pe care ni le dorim, cetăţenii să o ducă mai bine şi de asemenea tinerii să dezvolte afaceri în domeniul turistic. Noi aveam o problemă cu PUG-ul localităţii. Este una dintre condiţiile cele mai grele pentru a avea Planul Urbanistic General realizat. Monografia comunei o avem, avem şi traseele turistice cunoscute, toate acestea sunt lucruri care ne ajută. În acest moment ne aflăm în stadiul de realizare a documentaţiei, urmează să mergem la Ministerul Dezvoltării pentru aprobarea PUG-ului şi eu zic că în două luni putem depune acest proiect la Ministerul Turismului”

DSC_9652
Prezent la Deda a fost şi Mircea Duşa, prefectul judeţului Mureş, care a declarat că “Având în vedere că Munţii Călimani se află atât pe teritoriul judeţului Mureş, cât şi pe teritoriul judeţului Harghita, o asemenea discuţie am purtat şi cu primarii din Harghita pentru a găsi soluţii împreună, pentru a pune în valoare frumuseţile acestei zone. Sigur că printr-o colaborare între UAT-urile din aceste judeţe se pot accesa fonduri prin Ministerul Turismului legat de promovarea turismului din aceste zone. Au apărut şi noi posibilităţi, programul acesta naţional pentru dezvoltare prin care se pot accesa fonduri inclusiv pe dezvoltare turistică, aşa cum cunoaşteți deja ordonanţa 114 care prevede că fiecare UAT poate beneficia de două programe principale şi de programe secundare, altele decât investiţiile care sunt finanţate prin PNDL 1 şi PNDL 2 sau prin fonduri europene. Iată că posibilităţi sunt, trebuie doar realizate proiecte şi accesate aceste fonduri. Ar fi păcat să nu le accesăm, având în vedere frumuseţile acestei zone şi faptul că putem investi în turism. Defileul Reghin – Topliţa ar fi o zonă foarte frumoasă, care deja şi-a câştigat renumele în ţară pentru că foarte mulţi locuitori din alte zone ale ţării vorbesc despre frumuseţile acestei zone, arie protejată şi cred că merită acest efort să îl punem în valoare pentru că foarte multe ţări realizează venituri foarte mari din turism” a declarat Mircea Duşa.

Magistrală de gaz
Reghin – Topliţa

Tot la Deda a fost pus în discuţie subiectul introducerii magistralei de gaz pe Valea Mureşului, lucru mult aşteptat de locuitorii din această zonă, care se confruntă cu lipsa alimentării cu gaz metan. “În urmă cu patru – cinci luni a avut loc o discuţie cu primarii din această zonă şi nu numai, pentru a înfiinţa o conductă de transport gaz metan în această zonă. Au fost făcute demersurile atât de prefectură, cât şi de CJ Mureş la solicitarea primarilor, pentru realizarea acestei investiţii. Am primit confirmare oficială de la TransGaz că au inclus în program această investiţie şi se comandă documentaţia tehnică economică în vederea demarării acestei investiţii. Ar fi deosebit ca în această zonă, lemnul, fiind din ce în ce mai puţin şi fiind principala sursă pe care cetăţenii o folosesc pentru încălzire, să avem gaz” a precizat Mircea Duşa, prefectul judeţului Mureş.

Pârtie de schi între Ibăneşti şi Sovata?

Întrebat dacă ideea de a susţine proiectul pentru realizarea unei pârtii de schi pe Valea Gurghiului, între Ibăneşti şi Sovata rămâne în picioare, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a menţionat faptul că “finanţăm într-adevăr şi pârtiile de schi, dar am introdus de anul acesta, printre alte facilităţi, şi un studiu meteorologic pe care trebuie să îl realizeze beneficiarul proiectului, astfel încât să ne putem asigura că are zăpada necesară de minim trei luni de zile, astfel încât să se justifice o astfel de investiţie. În momentul în care se justifică, îi aşteptăm la Ministerul Turismului să depună proiectul şi chiar o să finanţăm”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*