Joc şi veselie la Muzeul Etnografic “Anton Badea” din Reghin

Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin a găzduit miercuri, 24 aprilie un eveniment dedicat Sărbătorii Pascale în care cei mici au fost actorii principali.

„Este o activitate organizată împreună cu Primăria Municipiului Reghin prin care încercăm să ne destindem şi să ne sustragem din faţa cotidianului pentru că Paştele este o sărbătoare a familiei. Pentru asta ne-am gândit să invităm părinţi şi copii, împreună, într-un mod în care să învăţăm şi să ne amintim prin activităţi de tradiţiile din Săptămâna Mare într-un mod în care să ne apropiem unii de alţii, să relaţionăm” spune Roxana Man, directorul Muzeului Etnografic” Anton Badea.

WhatsApp Image 2019-04-25 at 10.14.27

WhatsApp Image 2019-04-25 at 10.14.26WhatsApp Image 2019-04-25 at 10.14.26(1)WhatsApp Image 2019-04-25 at 10.14.24

Cei prezenţi la Muzeul Etnografic, au intrat într-o lumea plină de culoare, au putut lua parte la diferite ateliere, au pictat ouă mici, dar şi ouă gigant. Apreciate au fost şi animalele, mieii şi iepurii din gospodăria ţărănească, simbol al sărbătorii Pascale.

WhatsApp Image 2019-04-25 at 10.14.25

Bunica Maria Crişan din Sânmihaiu de Pădure a păstrat tradiţia vopsirii ouălor cu foi de ceapă, puse în ciorap şi ornate cu frunze fel de fel din grădină. „Copiii au pornit într-o călătorie misterioasă în satul iepuraşilor unde i-au aşteptat surprize şi probe care le-au testat curajul şi bunătatea. Au plantat răsaduri, au desfăcut porumb” a adăugat Roxana Man.

 

Pască caldă făcută în cuptor

 WhatsApp Image 2019-04-25 at 10.14.25(1)

Maria Pop din Şerbeni le-a arătat celor mici procesul prin care se prepară pasca, dar şi cum se foloseşte cuptorul. Maria Pop foloseşte încă acasă cuptorul tradiţional pe lemne în care pâinea, cozonacul şi pasca au un gust aparte. „Am venit să le arăt copiilor cum facem pasca în cuptor pentru Paşte. Pasca se face după gustul fiecăruia; unora le place cu mai multă brânză, altora cu mai puţină. Acasă le fac cu mai puţină brânză pentru că aşa le place. Unii folosesc brânză sărată, alţii brânză dulce. Acasă fac în fiecare săptămână pâine de casă şi atunci când fac, nu fac doar pentru familia mea, ci şi pentru câţiva vecini” ne-a povestit Maria Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*