Clasa Green va prinde viaţă la Liceul Tehnologic „Lucian Blaga”
Asociaţia Euro-Centrum înfiinţată de profesori din cadrul Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin a câştigat un proiect în valoare de 10 mii de lei, fiind vorba despre un proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.
Proiectul „Clasa Green” este un proiect amplu, cu trei puncte importante, care prevede realizarea unei clase verzi, care să devină un spaţiu de învăţare în aer liber pentru elevi în vederea derulării activităţilor de educaţie formală şi nonformală pe teme precum ecologia, protecţia mediului, sănătate, responsabilitate socială şi multe altele. „Sunt trei obiective principale în cadrul proiectului care vor aduce un beneficiu activităţii şcolare, fiind vorba despre activităţi educative de ecologie şi sănătate la care vor participa toţi elevii din şcoală, o să construim un amfiteatru cu spaţiu de învăţare în aer liber unde se vor desfăşura multe activităţi non-formale şi extraşcolare. O să amenajăm şi un spaţiu unde vom începe să compostăm tot ceea ce se poate composta” a declarat Cristina Drescan, coordonatorul proiectului.
Chiar dacă majoritatea activităţilor prevăzute în proiect vor începe după vacanţa de Paşte, elevii au luat deja parte la un atelier de creaţie intitulat „La mulţi ani, Planeta Albastră” în cadrul căruia şi-au scos la iveală spiritul de buni reciclatori, asta după ce au dat viaţă diferitelor produse din materiale reciclabile pe care le-au pus în valoare într-o expoziţie în holul liceului.
Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” se poate mândri cu faptul că de-a lungul anilor au existat foarte mulţi elevi care s-au implicat în diferite activităţi în calitate de voluntari. Şi de această dată, acest proiect va fi sprijinit de elevi voluntari, care-şi cunosc deja atribuţiile şi responsabilităţile. Voluntarii vor fi pregătiţi şi sprijiniţi la rândul lor de specialişti voluntari.
Curtea liceului va fi reamenajată, aceasta fiind folosită ca spaţiu pentru implementarea proiectului şi din acest motiv se va lucra la pregătirea şi amenajarea spaţiului prin activităţi de ecologizare, nivelare, îndepărtarea pietrelor, săpat, tencuit, urmate de plantarea arbuştilor, flori etc. În ceea ce priveşte planul de îngrijire a puieţilor plantaţi, proiectul este gândit în aşa fel încât fiecare puiet de arbore plantat să fie adoptat de o clasă de-a IX-a, clasă care se va ocupa de întreţinerea lui, urmând ca după terminarea liceului resposabilitatea să fie predată generaţiei următoare.
„Există şi activităţi de promovare şi informare a proiectului, dar şi activităţi de instruire cu voluntarii, ateliere de horticultură, tâmplărie, mass-media, toate astea pentru a-i obişnui pe voluntarii implicaţi să ştie ce au de făcut. Foarte importante sunt şi activităţile de ecologizare şi educaţie pentru sănătate tocmai pentru a dezvolta copiilor conduita ecologică şi stilul de viaţă sănătos. Vor mai fi câteva mese rotunde, întâlniri cu oameni-resursă, cu specialişti prin care elevii liceului să beneficieze de informaţii din diverse domenii, şi-anume, de la cum să ştii să te urci pe munte, până la cum ar trebui să faci sport corect, cum ar trebui să te pregăteşti pentru un examen important” a precizat profesor Emilia Moldovan, responsabil pentru activităţile educative.
Elevii vor lua parte şi la câteva vizite de studiu. Ne putem mândri că avem aproape de zona Reghinului resursele necesare, astfel încât vor fi organizate excursii tematice atât la Parcul Dendrologic din Gurghiu, cât şi la Stejarii seculari din Pădurea Mocear, urmate de o activitate de ecologizare pe terenurile adiacente Liceului, precum Pădurea Rotundă.
Vor exista voluntari ce se vor ocupa atât de realizarea materialelor foto şi video, cât şi promovarea lor pentru a arăta progresele făcute în derularea activităţilor desfăşurate.
„Ceea ce mi se pare important este faptul că prin şcoala noastră, în parteneriat cu Asociaţia „Euro-Centrum”, care funcţionează la noi în liceu, reuşim să atragem fonduri, chiar daca nu este vorba despre sume foarte mari de bani, dar reuşim să ne mişcăm în această direcţie şi că încercăm prin aceste proiecte să facem ca mediul educaţional din şcoala noastră să fie îmbunătăţit în beneficiul elevilor. Ideea proiectului mi se pare foarte bună pentru că materializează nişte iniţiative mai vechi, şi-anume aceea de a desfăşura activităţi în aer liber. Este benefic un astfel de spaţiu deoarece pentru unele activităţi este chiar mai potrivit să ieşi din clasă şi să desfăşori activitatea respectivă în aer liber pentru că stimulează creativitatea, elevul ieşind din spaţiul în care este obişnuit să stea cinci-şase ore pe zi va fi stimulat să fie mai activ, mai participativ şi să vină cu idei care să fie până la urmă în beneficiul lor” spune Costel Ababei, directorul Liceului Tehnologic „Lucian Blaga”.
Acest proiect a fost iniţiat din dorinţa de a exploata spaţiul existent la maxim. Şi uite că se poate. Cu muncă şi implicare. Vom urmări aşadar desfăşurarea proiectului şi vom încerca să relatăm atât parcursul acestuia, cât şi finalitatea lui.