Argint pentru Liceul Tehnologic Silvic Gurghiu, la Naţionala de Competenţe în Silvicultură
Ediţia a IX-a a Concursului Naţional de Competenţe în Silvicultură a fost găzduită în acest an de Liceul Tehnologic Silvic Gurghiu, concurs ce s-a desfăşurat în perioada 15 – 18 aprilie. În cursa pentru locul I s-au înscris cele şase licee de profil din ţară: Liceul Tehnologic Silvic Gurghiu, Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” Braşov, Liceul Tehnologic de Silvicultură şi Agricultură „Casa Verde” Timişoara, Colegiul Silvic „Theodor Pietraru” Brăneşti, Liceul Tehnologic Silvic Năsăud, Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc. Miza concursului a fost participarea la etapa europeană care se va desfăşura în luna mai în Suedia.
Clasamanetul a arătat astfel:
Rezultatul pe echipe:
Locul I – Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc
Locul II – Liceul Tehnologic Silvic Gurghiu
Locul III – Liceul Tehnologic Silvic Năsăud
Individual:
Locul I – Gabriel Rusu
Locul II – Leontin Guşă
Locul III – Valentin Ion Hutopilă
La festivitatea de premiere care a avut loc joi, 18 aprilie, au fost prezenţi: Liliana Radu reprezentant al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Laura Pop – inspector şcolar de specialitate la ISJ Mureş, Valentin Năstăsescu – secretar de stat al Federaţiei sindicatelor de silvicultura Romsilva, Mihai Gherghel – fost director al liceului silvic, Ioan Moldovan director adjunct al Liceului Tehnologic Silvic Gurghiu.
„A fost o competiţie cu fair-play. Mă bucur că au câştigat cei mai buni. Sunt fericit în acelaţi timp pentru ai noştri pentru că au ieşit pe locul doi şi nu mai jos în clasament. Mai au mult de învăţat de la campioni. Sunt foarte mulţumit de rezultat pentru că rezultatul spune adevărul, este aşa cum trebuia să fie. Elevii noştri au fost buni, dar nu la fel de buni ca cei de la Câmpulung Moldovenesc. După proba de traseu am fost puţin supăraţi pentru că ne aşteptam să facem mai multe puncte acolo, dar ne-am obişnuit pe pacursul competiţiei cu gândul că ceilalţi au fost mai pregătiţi decât noi şi pe această cale ţin să îi felicit pentru impecabila participare la ediţia de anul acesta. Cred că au obţinut cel mai mare punctaj din istoria acestui concurs începând cu ediţia 2010, când am trecut pe formula competiţiilor cu motofierăstrău” a declarat inginer Cristian Albu, coordonatorul echipei din Gurghiu.
În cadrul acestei ediţii s-a doborât şi recordul obţinut în anii anteriori la proba de cepuit de un elev din Gurghiu, când recordul era de 23 de secunde. Anul acesta, la proba de cepuit, recordul îi aparţine elevului Gabriel Rusu de la Câmpulung Moldovenesc cu un timp de puţin peste 18 secunde. „Acest rezultat nu poate fi obţinut decât de un elev care se pregăteşte foarte, foarte mult” a adăugat Cristian Albu.
Deşi Liceul Silvic din Gurghiu a obţinut doar locul doi la această competiţie naţională, atât membrii echipajului, cât şi conducerea instituţiei de învăţământ nu au prea mult de odihnă, deoarece anul viitor Concursul European va fi găzduit de Liceul din Gurghiu, motiv pentru care pentru o bună desfăşurare pregătirile încep din timp.
„Suntem foarte mulţumiţi de rezultatul pe care l-au obţinut elevii noştri. Locul doi după Colegiul Silvic din Câmpulung Moldovenesc. Ei sunt echipa care au obţinut anul trecut locul trei la Campionatul European de Silvicultură. Au meritat să câştige aici la noi la Gurghiu, sunt elevi extraordinari care au pus suflet, iar asta s-a văzut în rezultat. Noi ne aflăm permanent în schimbare pentru faptul că elevii care termină clasa a XII-a pleacă, iar noi trebuie să întinerim echipa permanent. Am început să formăm echipa actuală de anul trecut, în prezent avem în echipă elevi de clasa a X-a şi a XI-a. Anul viitor la concursul naţional de competenţe în silvicultură ce se va desfăşura la Timişoara, ne vom prezenta cu o echipă mult mai bună, mult mai bine închegată” a declarat directorul Liceului Tehnologic Silvic Gurghiu, Marcel Mândru.