Peste 23 de mii de mureşeni fără acte de identitate valabile

Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Mureş aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că la nivelul judeţului Mureş sunt în evidenţe 23.383 persoane care nu deţin acte de identitate sau care au acte de identitate expirate, din care: 5.634 persoane care nu au solicitat eliberarea primului act de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani şi 17.747 persoane cărora le-a expirat actul de identitate.

Conform prevederilor art. 12  din  Ordonanţa de Urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, cu modificările şi completările ulterioare: Începând cu vârsta de 14 ani, cetăţenilor români li se eliberează acte de identitate. În termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, cetăţenii români sunt obligaţi să solicite eliberarea actului de identitate.

În conformitate cu prevederile art.19 din O.U.G. nr. 97/2005, actul de identitate se preschimbă la expirarea termenului de valabilitate.

Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile.

Nerespectarea prevederilor legale de mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă  între 40 şi 80 lei.

„Pe această cale, facem un apel la cetăţenii aflaţi în una din situaţiile prezentate, să se prezinte de îndată la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor care deserveşte localitatea de domiciliu, în vederea obţinerii unui act de identitate valabil” anunţă reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Mureş.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*