O echipă de intervenţie pentru violenţa domestică va fi înfiinţată la Reghin

În anul 2017 au fost raportate Poliției un număr de 20.531 de fapte de loviri și alte violențe comise între membrii familiei, conform statisticilor Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), furnizate la solicitarea Centrului Filia. Din păcate, numărul infracțiunilor a crescut în 2018 față de 2017 cu 2.200 de cazuri.
Conform site-ului violentaimpotrivafemeilor.ro, “din punctul de vedere al locului de desfășurare spațiul public / spațiu privat constatăm că 81% dintre infracțiuni se petrec în domiciliu. Doar 2.647 de victime din totalul de 23.001 sunt rude mai îndepărtate, cu alte cuvinte 88% dintre victime sunt soții / soți, concubine / concubini, fiice / fii sau părinți”.

Prin Ordinul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale 2525/7.12.2018 publicat în Monitorul Oficial în data de 6 februarie 2019, a fost aprobată procedura pentru intervenţia de urgenţă în cazurile de violenţă domestică. Ordinul stabileşte ca responsabili autorităţile administraţiei publice locale, care au obligaţia de a constitui o echipă mobilă din reprezentanţi ai SPAS respectiv DAS care să asigure eficienţa, operativitatea şi permanenţa în ceea ce priveşte intervenţia de urgenţă în cazurile de violenţă domestică.
Astfel, consilierii locali reghineni au aprobat o hotărâre în acest sens, prin care au desemnat componenţa echipei mobile, care va fi formată din cinci consilieri ai Direcţiei de Asistenţă Socială Reghin, plus un coordonator în persoana directorul executiv al D.A.S. Reghin. Pe lângă aceştia intervine şi patrula de serviciu a Poliţiei Locale pentru asigurarea victimei şi a echipei mobile.
Această echipă are mai multe atribuţii, printre care verificarea semnalărilor de violenţă domestică efectuate prin intermediul liniilor telefonice ale instituţiilor publice abilitate, inclusiv liniilor telefonice de urgenţă, altele decât numărul unic 112. Realizează evaluarea iniţială a gradului de risc din persectiva acordării serviciilor sociale, pe baza fişei pentru evaluarea gradului de risc şi stabilirea măsurilor de siguranţă necesare pentru victimele violenţei domestice. Acordă informare şi consiliere, sprijină victimele prin orientarea acestora către serviciile sociale existente pe raza localităţii ori a judeţului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*