Din tainele lucrului cu fimo

Al patrulea workshop organizat de „HandMade in Reghin” finanţat de Abonament pentru Comunitate, s-a desfăşurat sâmbătă, 16 martie la Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin. Workshopul a fost susţinut de reghineanul Florin Frandeș şi a avut ca temă de această dată, crearea bijuteriilor din Fimo.
Florin Frandăş și-a descoperit pasiunea pentru Fimo din întâmplare, când a văzut câteva  mărţişore lucrate din fimo, iar atunci, din curiozitate, a încercat pentru prima dată, îndrăgostindu-se de acest meşteşug, care s-a transformat într-una din pasiunile sale. „E un lucru interesant faptul că de aproximativ trei ani nu am mai lucrat deloc cu fimo, şi a rămas surprins că ceva în mine a lucrat şi cum a germinat, iar după o pauză de trei ani a fost mult mai bine ca la început” mărturiseşte Florin Frandeş.
În deschiderea cursului, Florin Frandeş a mărturisit că i-a luat ceva timp până să înveţe modalitatea în care se lucrează şi că i-a fost destul de greu la început să realizeze un lucru, de care să fie mulţumit pentru că nu cunoştea temperatura de coacere a pastei polimerice.
Acest curs s-a desfăşurat într-o atmosferă familiară, unde aproximativ 20 de curioşi s-au înscris, având ocazia să realizeze două obiecte diferite: un pandantiv şi o broşă. Fiind vorba de un lucru migălos, după ce cursanţii au primit materialele şi instrucţiunile necesare, şi-au lăsat imaginaţia să lucreze.  La finalul celor trei ore de muncă, cursul s-a dovedit a fi un adevărat act de creaţie, fiecare lucrare realizată din fimo a fost diferită, cursanţii dându-şi frâu liber imaginaţiei.

WhatsApp Image 2019-03-18 at 09.16.03 WhatsApp Image 2019-03-18 at 09.16.06
„A lucra cu fimo este un act de creaţie. Este ca şi cum ai scrie o poezie sau ai face o pictură, iar ca să fie un act creativ sunt nişte condiţii, şi-anume, dacă eşti stresat, dacă îl faci doar pentru bani sau în serie, nu o poţi numi creaţie. Trebuie să te rupi de aspectul pecuniar şi să-ţi laşi imaginaţia să se joace. Am mai lucrat cu copiii, dar mi-am dat seama că lucrul cu adulţii este mult mai uşor. Surpriza mea a fost că am întâlnit fiinţe care au realizat nişte lucrări speciale. În general un copil copiază după model, dar aici participanţii au fost creativi. M-a bucurat atmosfera de aici pentru că s-a creat o stare de familie, unde m-am simţit foarte bine, fără emoţii” a conchis la finalul workshop-ului, Florin Frandeş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*