Colegiul Silvic din Gurghiu, gazda Concursului Naţional de Competenţe în Silvicultură

Colegiul Silvic din Gurghiu va găzdui în perioada 15 – 18 aprilie Concursul Naţional de Competenţe în Silvicultură. Evenimentul se află la cea de-a IX-a ediţie şi este organizat an de an prin rotaţie, de cele şase licee cu profil silvic din ţară.

Câte o echipă de la fiecare liceu din Brăneşti, Braşov, Câmpulung Moldovenesc, Năsăud, Timişoara şi bineînţeles Gurghiu, se vor întrece pentru titlul de campioană naţională, unde echipa câştigătoare va reprezenta România la faza europeană.
“Miza este foarte mare pentru că locul I participă la concursul european de Silvicultură, anul acesta desfăşurându-se în luna mai în Suedia, cu atât mai mult miza este mai mare pentru că fiecare dintre elevii care participă la concurs şi-ar dori să ajungă în această ţară”
Echipa care va reprezenta Colegiul Silvic va fi formată din Marius Gliga, Cioloca Florin, Turi Nandor, Ştefan Paul, rezervă Alexandru Maior aceştia fiind coordonaţi de doctor inginer Albu Cristian.
Concursul va avea două probe, mânuirea motoferăstrăului cu cinci subprobe precum schimbarea lanţului, tăierea de precizie a buştenilor, tăierea combinată a buştenilor, doborârea unul arbore/catarg, cepuirea buşteanului. La proba de traseu forestier, concurenţii vor fi nevoiţi să treacă de 16 subprobe de perspicacitate, abilităţi şi cunoştinţe silvice printre care amintim: vârsta arborelui pe picior, înălţimea arborelui pe picior, numărul de arbori la hectar, recunoaşterea speciilor de arbori după frunze, lujeri, fructe/conuri, recunoaşterea speciilor de vânat, probă de aventură.
Concursul Naţional de Competenţe în Silvicultură presupune un clasament pe echipe şi un clasament individual pentru probele de mânuire a motoferăstrăului. Clasamentul final al unei echipe se va obţine însumând punctajele obţinute de cei patru elevi componenţi.
Din anul 2011, de când acest concurs a fost adaptat la regulamentul concursului european de competenţe în silvicultură, Colegiul Silvic din Gurghiu a câştigat de trei ori acest concurs. Incluzând şi această ediţie, este a doua oară când Colegiul din Gurghiu se ocupă de organizare, prima ediţie fiind organizată de Gurghiu în anul 2013.

WhatsApp Image 2019-03-25 at 11.25.52

Campionatul European la Gurghiu
Anul viitor va fi un an important atât pentru Gurghiu, cât şi pentru întreaga ţară deoarece Colegiul Silvic din Gurghiu va fi gazda Concursului European de Competenţe în Silvicultură. Un lucru îmbucurător, având în vedere că rândul ţării noastre vine abia o dată la 18 – 20 de ani. “Anul viitor avem noi onoarea să organizăm concursul european. Am depus anul trecut candidatura, am fost în Suedia la şedinţa tehnică de organizare a concursului şi am fost acceptaţi pentru organizare. Vor participa 20 de ţări cu echipele de la cele mai bune şcoli silvice din Europa. România nu a organizat încă niciodată concursul european şi tocmai din acest motiv este o onoare pentru noi să organizăm această competiţie” precizează Marcel Mândru, directorul Colegiului Silvic din Gurghiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*