Când bucuria recunoştinţei te blochează în năvodul emoţiei…

Sunt unii oameni, printre care și eu mă regăsesc, care  își fac treaba în așa fel încât să fie împăcați cu ei înșiși; așa am fost educați.

Uneori, din acest motiv, avem rezultate neașteptat de bune și atunci,  bucuria împlinirii ne consumă într-un mod inexplicabil de  profund,  cu atât mai mult când vedem că  această împlinire a noastră adună la un loc prieteni din toate colţurile ţării care vin in mod voluntar, cu mare drag, să îţi fie alături.

FB_IMG_15528905042152372

Aşa a fost pe data de 17 Martie la lansarea cărţii  ,,Tulgheş  Din tezaurul etnografic românesc” apărută  la  Editura Eurocarpatica Sf.Gheorghe şi, a cărei lansare a avut loc în localitatea Tulgheş în sala căminului cultural din localitate.

Premergător emoţiile erau în ,,crescendo”  în ceea ce mă priveşte, pentru că nu ştiam dacă tulgheşenii mei dragi vor răspunde invitaţiei şi vor fi prezenţi în sală având în vedere ce oameni importanţi erau invitaţi la acest eveniment…

Ziua cu pricina a sosit.

Sala era aranjată, totul era planificat şi aşezat la locul potrivit.

Invitaţii au început să sosească:

Mai întâi a sosit  echipa de la Ardeal Tv care urma să tragă totul pe peliculă.  Apoi, la Colecţia Sătească din Tulgheş i-am avut oaspeţi pe Dl. Lăcătuşu Ioan de la Editura Eurocarpatica împreună cu ,,surioara” mea Maria Peligrad de la Fundaţia Mihai Viteazul, ei doi făcând drumul cu trenul de la Sf.Gheorghe până la Topliţa iar de acolo, au venit, aduşi cu autoturismul de Dl-Profesor Lazăr Costel, Director al Centrului Cultural Topliţa, şi dumnealui, invitat la lansare.

De la Ciuc au venit Dl Mihail Groza – Redactor Şef la Informaţia Harghitei împreună cu D-na Elena Mîndru- Inspector Şcolar ISJ Harghita şi Preşedinte al Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni.

Dl. Ilie Frandăş,  secretar al ASTREI –Despărţământul Reghin, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi membru a Ligii Scriitorilor din România a venit însoţit de către doi colegi de la ARDEAL Tv, alţii decât cei care veniseră pentru filmarea evenimentului, aşadar bucuria mea era la maximum!

După ce scurta vizită de la muzeu s-a încheiat am pornit spe Căminul Cultural. Trupa de jocuri  de la Ansamblul Artistic de Amatori ,,PLAIURI TULGHEŞENE” erau deja în strai naţional şi ne aşteptau;  împreună cu ei urma să încheiem evenimentul, ei fiind eroii unui capitol al cărţii.

Emoţiile apăsau pe umerii bietului meu suflet din ce în ce mai tare… Lumea începuse să vină însă, cele 100 de scaune aşezate din ajun, încă mai aşteptau să fie ocupate, multe dintre ele… Dar, ce să vezi? Până s-a aşezat camera de luat vederi, timp în care cei doi prunci ai noştri veniţi de la Bucureşti manevrau videoproiectorul ce arăta imagini frumoase despre tulgheşeni, sala s-a umplut!

Lumea s-a aşezat cuminte în scaune, invitaţii şi-au ocupat locurile şi după intonarea imnului am fost absorbiţi fiecare de ceea ce se petrecea în sală: unii auzeau lucruri noi despre ei, despre comuna lor şi acestea, îi făcea să se simtă mândri de înaintaşii lor; copiii ascultau o lecţie de istorie locală care se scria dinspre trecut ajungând în prezent şi inţelegeau că ei fac parte din această istorie a prezentului – poate au înţeles pe deplin – ce rost avem fiecare  dintre noi în această lume, în această Românie, în acest loc de interferenţă…

Stând acolo tăcută am avut timp să citesc pe feţele tuturor diferite stări: mirare, bucurie, mândria că aparţin acestor locuri… Unora, chiar li s-au umezit ochii… nu voi povesti firul evenimentului. Nu ar avea rost. Am vrut să subliniez doar faptul că uneori descoperi că eşti în stare să faci lucruri măreţe doar făcându-ţi datoria, dar nu întotdeauna le poţi pune în practică dacă nu ai lângă tine familia, prietenii, oameni buni la suflet care sunt bucuroşi să te ajute fără să îţi ceară nimic în schimb. Asta am vrut să nu fie trecut cu vederea.

Am trăit o zi nemaipomenită duminică 17 Martie 2019!

Ştiam că am foarte mulţi pieteni, dar nu ştiam că sunt atât de mulţi!

Vă mulţumesc dragii mei!

IMG_20190318_125824

Vă mulţumesc tuturor:  Floricicăi Topoliceanu pentru că mi-a fost alături şi s-a ocupat de moderarea evenimentului – tu draga mea,  ştiai foarte bine că nu am avut nicodată asemenea emoţii; Mulţumesc celor de departe care aţi venit – numai voi ştiţi cum; celor din Tulgheş, care v-aţi rupt între trei evenimente ce au fost în desfăşurare în această primă duminică din postul mare aici la Tulgheş, celor ai mei din familie care întotdeauna mă sprijiniţi, celor de la ansamblu care îmi sunteţi ca şi familia mea, cadrelor didactice şi, nu în ultimul rând  Primăriei Tulgheş care mi-aţi oferit un veritabil suport cu ocazia desfăşurării acestui eveniment.

Astăzi este deja miercuri. Până azi nu am reuşit să îmi revin şi să mă descătuşez din năvodul emoţiilor, acesta fiind şi motivul pentru care nu v-am putut mulţumi.

Florile frumoase care mă privesc din vase şi mă fac să retrăiesc bucuria acestei împliniri pe care Dumnezeu m-a ajutat să o trăiesc împreună cu voi dar şi cu aceia care şi-ar fi dorit să fie aici însă, din motive obiective nu au reuşit să ajungă; Vouă dragii mei: Maria Creţu-Graur, Florentina Teacă, Secară Constantin vă mulţumesc pentru că m-aţi sprijinit, la fel ca şi ceilalţi de fapt, de-a lungul timpului de când ne cunoaştem. Şi voi aţi fost în sală  – aţi fost în gândul meu!

Vă doresc dragii mei să aveţi cu toţii parte de astfel de bucurii cum am avut eu!

Ce poate fi mai frumos decât să citeşti  pe feţele celor de lângă tine că ai reuşit să le dăruieşti o clipă de bucurie  care, răzbătând din sufletul lor, străluceşte atât de tare încât  revine spre tine ca o ploaie de lumină…?!?…

 

Tulgheş, 20 Martie2019  – unii zic că azi sărbătorim ,,Ziua Fericirii” – coincidenţă?

Semnează, Lăcrămioara Pop

 

Un comentariu

  • lăcrămioara Pop

    Mulțumesc! Mulțumesc pentru tot și pentru toate! Să dea Dumnezeu multă sănătate tuturor să ne putem bucura împreună de multe împliniri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*