Opțiunile consilierilor județeni transparentizate printr-un nou sistem de vot

În cadrul ședinței ordinare a lunii februarie a Consiliului Județean Mureș a fost utilizat noul sistem de sonorizare și vot electronic în Sala Mare de ședințe a Palatului Administrativ. Noul sistem complet de sonorizare va asigura o mai bună desfășurarea a ședințelor Consiliului Județean, acesta fiind compus din 40 (patruzeci) de console de înregistrare audio a interpelărilor și de vot electronic, prin intermediul cărora consilierii județeni își vor putea desfășura activitatea. Sistemul permite afișarea pe ecran a rezultatului votului deschis, nominal pentru fiecare consilier județean, afișarea listei cu toți consilierii județeni participanți la vot și în dreptul fiecărui nume se va afișa cum a votat – „Da”, „Nu” sau „Abținere”, precum și numărul total de voturi, numărul de voturi „Da”, numărul de voturi „Nu”, respectiv numărul de voturi „Abținere”. De asemenea, sistemul complet conține un sistem de traducere simultană în 4 limbi, integrat, care conține: 50 de aparate de recepție wireless (fără fir), pentru invitați și 4 (patru) aparate de transmisie, pentru traducători precum și toate accesoriile necesare funcționării. Valoarea investiției este de aproximativ 192.000 de lei.

Tot în ședința de astăzi s-a aprobat costul mediu lunar de întreţinere și contribuţia lunară de întreţinere/beneficiar în anul 2019 pentru serviciile oferite în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice de la Ideciu de Jos. Acesta se stabileşte în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei vârstnice îngrijite şi are în vedere totalitatea cheltuielilor curente anuale ale căminului pentru persoane vârstnice. Consilierii județeni au aprobat astăzi sumele propuse de DGASPC Mureș, acestea putând fi consultate în Anexa proiectului de hotărâre publicat pe www.cjmures.ro

Totodată Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș a publicat costul mediu lunar de întreţinere/beneficiar al serviciilor oferite prin unităţile/serviciile/centrele aflate instituției, pentru anul 2018. La stabilirea costului mediu, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, a luat în considerare datele privind cheltuielile de personal, bunuri şi servicii efectuate de subunităţile/serviciile/centrele din componenţa instituţiei, în baza execuţiei bugetare de la finele anului bugetar 2018. Conform datelor DGASCP costurile medii lunare din 2018 au fost mai mari decât standardele minime de cost pentru serviciile sociale stabilite în baza prevederilor art. 6 alin.(1) din HG 978/2015.  Standardul de cost calculat la nivel naţional pentru un beneficiar/tip de serviciu social, reprezintă costurile normative utilizate pentru determinarea sumelor alocate bugetelor locale din bugetul de stat în vederea furnizării serviciilor sociale. Aceste alocări însă nu au fost actualizate de mai mulți ani și în majoritatea cazurilor nu acoperă costurile existente, aspect care influențează negativ funcționarea instituției. Momentan este în dezbatere publică actul normativ privind stabilirea noilor standarde și sperăm că acesta va fi aprobat la nivel guvernamental înainte de aprobarea bugetului județean. Acest lucru ar însemna că DGASCP ar putea primi alocări bugetare mai mari pentru acoperirea costurilor serviciilor sociale furnizate.

Biroul de Presă al Consiliului Județean Mureș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*