Ţigările buclucaşe

Nu daţi banii pe amenzi, luaţi bomboane la copii

De această dată, primim o doleanţă din partea unei cititoare, nemulţumită de curăţenia din oraş. Doamna face referire la mizeria din zona cartierului Rodnei, dar şi din alte zone ale oraşului din pricina mucurilor de ţigară.
Şi-am început să fiu mai atentă…
Poţi spune că sunt mici şi neînsemnate, că nu ar putea avea un impact asupra curăţeniei din oraşul tău, darămite asupra mediului. Da! E doar o amărâtă de ţigară, însă chiştocul ăla este vizibil şi se numără printre cele mai multe mizerii aruncate pe stradă. Acum că zăpada a plecat, mucurile de ţigară apar asemeni ciupercilor după ploaie. Să nu se înţeleagă greşit! N-am nimic cu fumătorii, mai ales că la rândul meu sunt fumătoare (e drept că abordez alt stil, al ţigărilor electronice). Însă, când văd de exemplu în parc, în zona spaţiilor special amenajate pentru copii, adulţi care fumează-n perimetrul respectiv, mă irită acest gest. Aşadar atenţie! Legi în acest sens există! De exemplu, anul trecut poliţiştii locali din Reghin au aplicat cinci amenzi pentru fumatul în locurile de joacă pentru copii, iar amenda este între 100 şi 500 de lei.
Priveşte atent în jurul tău şi ai să vezi la tot pasul un chiştoc, două, trei… o sută. Priveşte în jurul tău şi ai să vezi oameni fumând pe stradă, care după ce şi-au luat doza de nicotină, nu se sinchisesc să arunce restul de la ţigară la un coş de gunoi. Nu! Îl aruncă în stradă… E mai lejer, mai la îndemână…
Totul ţine până la urmă de educaţie… Totuşi, trebuie să ştii că dacă eşti observat de oamenii legii aruncând pe stradă mucurile de ţigară, rişti amendă. Şi nu e chiar mică. Un astfel de gest te poate costa o amendă între 200 şi 400 de lei. Cu banii aceştia, poţi face fericit/ă, altceva.  Poliţiştii locali reghineni au dat anul trecut peste 40 de amenzi pentru aruncarea mucurilor de ţigări pe jos şi totodată au aplicat 11 procese verbale pentru aruncarea ţigărilor pe spaţiul verde.
Ce înseamnă toate aceste amenzi? Faptul că din nefericire, nu avem grijă de mediul înconjurător, de locul în care trăim, iar asta aduce consecinţe asupra planetei. Un muc de ţigară are nevoie de o perioadă cuprinsă între un an şi zece ani să se dezintegreze, din pricina acetatului de celuloză din care este compus filtrul țigării. O periodă destul de scurtă, aţi putea spune, însă cu un impact negativ asupra mediului.
Bine ar fi să ne gândim de două ori înainte de a face o prostie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*