Hârtie şi culoare în Atelierul Liber

Pe Ilinca German şi Şerban Rusu i-am cunoscut la Workshop-ul despre quilling organizat de Handmade în Reghin cu sprijinul Abonament pentru Comunitate. Cei doi i-au iniţiat pe cei prezenţi în arta rulării hârtiei, de unde cursanţii s-au întors acasă cu noi cunoştinţe în domeniu, dar şi cu amintiri frumoase. Cei doi, au pus bazele proiectului „Atelierul Liber” sub egida căruia ies adevărate opere de artă.

atelierul liber

„… Quilling-ul e una din formele prin care se exprimă creativitatea și imaginația noastră ” Ilinca German.

IMAG0740

Ilinca este Psihopedagog, iar Şerban tehnician maseur, dar în timpul liber se joacă împreună cu hârtia. „Alocăm atât timp cât este necesar în funcție de proiectele la care ne-am angajat. Totul ține de priorități, dar nu ne-am propus să lucrăm musai în fiecare zi” spune Ilinca. Muncesc cu pasiune şi profesionalism, iar faptul că lucrează împreună îi bucură. „E mult mai motivant, putem să facem brainstorming, să ne inspirăm unul pe celălalt. Putem să ne sfătuim mereu, să ne încurajăm. Nouă ni se pare că cel mai frumos lucru este că putem să impregnăm toate lucrurile pe care le facem cu iubirea și puterea noastră creatoare” mărturiseşte Ilinca.
Prin răsucirea şi modelarea hârtiei cei doi tineri realizează cercei, coliere, felicitări, semne de carte, tablouri şi cum suntem în sezon, mărţişoare. „Felicitările personalizate sunt cele mai drăguțe și interesante provocări. Trebuie să venim cu idei originale pentru a materializa dorințele și ideile oamenilor” spune Ilinca.
De unde vine inspiraţia? Inspiraţia poate veni de peste tot, chiar de unde nu te aştepţi, trebuie doar să ai ochi să vezi. Natura, cărțile, arta și schimbul de idei cu ceilalți oameni sunt o parte din sursele lor de inspiraţie.

atelierul liber 5 atelierul liber 4
Cum a prins viaţă
Atelierul Liber?

„Atelierul Liber a luat viață din dorința de a populariza munca noastră. A fost la început numele paginii de Facebook unde am postat ceea ce făceam. Numele a rezultat dintr-o sesiune de brainstorming cum am menționat mai devreme. Am dorit să participăm la diferite târguri, tot mai multă lume a vrut să cumpere produsele noastre și a fost nevoie să avem o formă legală de comercializare” spune Ilinca.

Ilinca a descoperit tehnica quilling-ului în urmă cu şapte ani din întâmplare, într-o revistă cu profil handmade… Iar atunci s-a produs un click. Prima lucrare făcută de ea a fost un ornament de Crăciun, o figurină în formă de îngeraş. „De aproximativ doi ani de zile, împreună cu Șerban, care este și el pasionat de lucrul manual am participat la un eveniment caritabil unde am făcut niște felicitări pe care le-am donat. Ele au fost foarte apreciate și asta ne-a încurajat să învățăm mai multe tehnici de quilling. După cum ai bănuit și tu, internetul a fost un foarte bun profesor deoarece este foarte accesibil și cantitatea de informații este nelimitată” spune Ilinca.
Întrebată dacă această tehnică a quilling-ului poate fi considerată o terapie, ba mai mult dacă odată prins în mrejele ei, eşti învăluit cu răbdare, Ilinca mi-a precizat că „orice lucru manual este terapeutic atâta timp cât este făcut cu detașare, calm și într-o atmosferă plăcută, reconfortantă. Răbdarea vine și ea cu timpul, dar nu este garantată. Am cunoscut persoane care doar privind lucrările noastre au recunoscut că ele nu ar putea niciodată să aibă răbdarea necesară pentru a face așa ceva”.
La fel ca orice artizan, cei doi tineri visează. Visează la un atelier într-o casă mare care să le permită să-şi pună ideile într-un alt mod în funcţiune. Însă deocamdată, lucrează acasă unde au amenajat un colţişor cu lucrurile necesare, iar atunci când vremea le permite îşi pun în practică ideile într-un cu totul alt decor. „Ne place foarte mult în sezonul cald să lucrăm în natură. Ne luăm uneltele, păturica și savurăm munca relaxantă undeva la marginea pădurii” spune Ilinca.  Poate din acest motiv sunt atraşi de culorile vii, „vibrante pe care urmărim să le combinăm într-un mod cât mai armonios”.
Şi cum orice meşteşug are nevoie de promovare, cei doi tineri îşi scot în evidenţă produsele „cu ajutorul cunoștințelor, prietenilor, pe Facebook și Instagram, cărți de vizită… De asemena urmărim să participăm la târguri de specialitate și evenimente handmade locale” a precizat Ilinca.
Mie nu-mi rămâne decât să le urez succes şi să-şi urmeze viaţa în cursul ei firesc, aşa cum îşi doresc pentru că „singurul plan este să continuăm să facem ceea ce ne place și să lăsăm lucrurile să curgă în ritmul lor natural” a conchis Ilinca.
atelierul liber 3 atelierul liber 2

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*